Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >INVATAREA CITITULUI


INVATAREA SUNETELOR
Prima tendinta a parintilor care doresc sa-si initieze copilul in citire este de a-l invata literele alfabetului. Ei insisi au invatat sa citeasca astfel, si li se pare foarte normal. Ca intr-un joc de constructii, copilul afla numele caramizilor, apoi le va asambla ca sa formeze cuvinte. Cand va cunoaste numele literelor a si b, «nu-i va mai ramane» copilului decat sa inlantuie literele «b-a-b-a». Dar tocmai lucrul acesta nu merge, ori va merge foarte greu. Ceea ce face ca etapa sa fie atat de anevoioasa este faptul ca «b-a» nu inseamna «ba» pentru copil, ci «bea»... b6s2718bx69cle
Toti specialistii sunt de acord asupra urmatorului punct: invatarea alfabetului in stadiul acesta este o sursa de confuzie. Copilul nu poate invata suita literelor decat ca un papagal, iar acest lucru nu-i va fi de nici un folos in invatarea cititului. In schimb, o deprindere utila consta in invatarea literelor ca sunete. Litera «b» nu se spune «be» ci «b», prin sunetul pe care-l produce si care se afla identic in cuvintele butelie, bretele si banana.
Copiii accepta foarte usor faptul ca literele, ca si ei, au doua nume. Unul pentru sunet, prin care trebuie sa fie numite si care corespunde cu prenumele lor, celalalt pentru alfabet, care ii ajuta mai tarziu sa caute cuvintele in dictionar, si care corespunde cu numele lor de familie. Numele acesta va fi invatat atunci cand copilul va fi initiat deja in citit.
Cunoscand cele cinci vocale principale si vreo douasprezece consoane (b, c, d, f, I, m, n, p, r, s, t, v), copilul va putea sa citeasca un mare numar de cuvinte simple scrise dupa modul «consoana-vocala», cade exemplu, «to-ma-ta», ori «ba-na-na». Copilul este foarte mandru de noile sale cunostinte care il vor duce pe drumul invatarii cititului.

CUM SA PROCEDATI?
A citi si a silabisi sunt acte bazate pe limbaj, deci pe sunete. Asadar, prin invatarea sunetelor literelor, copilul va putea silabisi corect, deci va sti sa citeasca si sa scrie.
Sunetele vocalelor trebuie invatate inaintea sunetelor consoanelor. Simbolurile vizuale care le reprezinta vor fi invatate mai tarziu. Pentru a le invata, luati o carte ilustrata si cereti copilului sa va arate toate imaginile care corespund cuvintelor ce cuprind sunetul «a». Apoi pe toate cele care incep cu sunetul «m» (motor, masa etc). Nu aveti o carte ilustrata la indemana? Jucati-va cu obiectele care va inconjoara. Puteti de asemenea sa abordati jocul in sens invers si sa intrebati copilul cu ce sunet incepe cuvantul «motor», sau cuvantul «vas». Raspunsul bun este "sunetul literei «m» si «v»", si nu «em», «me» sau «ve». Va puteti juca astfel in orice moment de ragaz - in blocaje ale traficului, sau in timp ce curatati legume.
O data trecuta aceasta etapa, puteti incepe sa aratati copilului modul in care se scriu sunetele. Demonstrati-i faptul ca toate cuvintele care incep cu sunetul «v» incep cu aceeasi litera. Daca obisnuiti sa punctati literele numindu-le cu sunetele lor (niciodata cu numele lor), si apoi cititi cuvantul, copilul va intelege foarte repede. El va fi primul care, pe strada, va va arata cu degetul un afis si va va intreba "ce cuvant este acela care incepe cu «b» si care are dupa el un «e»?". Cand ii cititi dintr-o carte va va surprinde intrebandu-va: "Cuvantul acesta este Barbar?", "Ai spus «tata»; unde este scris?". Unii copii repereaza foarte repede, in felul acesta, anumite forme pe care sunt foarte fericiti sa le recunoasca.
Acest prim pas spre lectura va fi si primul pas spre invatatura. Invatandu-l notiunile de baza legate de citire, copilului i se intredeschide o poarta pe care mai tarziu o va deschide cu ajutorul dumneavoastra si al invatatorului.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact