Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >COPILUL CARE-SI ROADE UNGHIILE


A musca sau a roade unghiile este un obicei pe care-l au multi oameni, indiferent de varsta. La copii, el poate debuta in orice moment, incepand cu varsta de trei ani. Prima oara se intampla probabil intr-un context special de anxietate, apoi obiceiul se instaleaza, fiind foarte greu de indepartat (cititorii care au inceput sa-si roada unghiile de cand erau copii, si inca o mai fac, ma vor intelege). Desi frecvent (aproximativ un copil din trei si un adolescent din doi si-au ros sau isi rod unghiile) si fara gravitate speciala la copilul care se dezvolta bine, obiceiul de a-si roade unghiile este un semn de tensiune nervoasa, asupra caruia este bine sa ne punem intrebari. Numai astfel vom putea ajuta copilul, inainte ca obiceiul sa se fi instalat definitiv.

CERCETATI CAUZELE b7v5221bc41xig
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa gasiti cauza acestei tensiuni. Poate ca are o natura anxioasa, dar carui fapt se datoreaza lucrul acesta? Oare este prea des criticat, certat sau corectat? Simte oare ca asteptarile parintilor in ceea ce-l priveste sunt atat de mari incat isi inchipuie ca este incapabil sa le satisfaca? Sunt oare parintii ei insisi tensionati, stresati sau prea exigenti? Este el cumva martorul - pe viu sau la televizor - al unor scene sau imagini care pot pe drept cuvant sa-l nelinisteasca? Cel mai bun mijloc de a-l ajuta sa nu-si mai roada unghiile este sa faceti sa dispara cauzele tensiunii. In orice caz, acesta este punctul de plecare pentru orice tentativa de indreptare daca vrem intr-adevar ca ea sa reuseasca.

FITI UN BUN EXEMPLU
Acesta este totdeauna cel mai bun mod de a ajuta copilul. Isi poate gasi o justificare in actiunea sa daca poate spune pe drept cuvant "Eu seman cu tata, imi rod unghiile ca el" sau, "De ce sa nu-mi mai rod unghiile1? Tu spui mereu ca ar trebui sa te lasi de fumat si nu o faci niciodata!" Daca sunteti intr-una din aceste situatii, de ce sa nu faceti un program, pe care sa-l aplicati impreuna - copilul si dumneavoastra - si sa va sustineti mutual in eforturile dumneavoastra? De pilda, o mama care are unghii frumoase poate transmite fetitei ei placerea de a se ocupa de unghii - sa le pileasca, sa le lacuiasca, sa poarte un inel pentru a-si pune mainile in valoare etc. DOBANDIREA CONSTIINTEI Sl RELAXAREA
Ele va pot permite sa stabiliti, in acord cu copilul, o strategie de eliminare a acestui obicei, lata schema:

  Invatati-l sa-si relaxeze mainile si gura. Pentru maini, lucrul acesta consta in inchiderea pumnilor si strangerea lor cu putere, numarand incet pana la zece, apoi deschiderea lor brusca. Copilul trebuie sa repete exercitiul de trei ori, pana cand are o senzatie de caldura si de greutate in maini. Gura, buzele si dintii trebuie sa fie stranse foarte puternic, in acelasi mod, inspirand profund pe nas; copilul trebuie sa le deschida brusc, expirand si lasand buzele usor intredeschise, dupa care sa repete de trei ori. Capatand experienta, copilul va putea face cele doua miscari simultan.

  Ajutati-I sa devina constient de doua lucruri: mai intai, de efectele negative ale acestui obicei: mainile au un aspect neingrijit, unghiile dor si impresia generala pe care o lasa persoana respectiva este una neplacuta (la nevoie, puteti aseza copilul in fata oglinzii si sa-i cereti sa se priveasca in timp ce-si roade unghiile: rezultatul este uneori impresio­nant!). Apoi, observati in ce momente isi roade unghiile; deseori, copilul nu-si da seama ca-si roade unghiile. Este important sa vedeti in ce momente ale zilei si in ce mod se produce lucrul acesta - in fata televizorului, cand este obosit sau enervat, cand deseneaza sau scrie cu cealalta mana etc. O solutie ar fi lacul de unghii - gustul lui amar ii aminteste copilului ca este pe punctul de a-si roade unghiile. De asemenea, cand vedeti copilul cu unghia in gura, puteti sa-i faceti un mic semn, pentru a se opri. Totul insa trebuie facut fara reprosuri: copilul trebuie sa simta, pe parcurs, ca parintii sunt alaturi de el si ca doresc sa-l ajute. Nu-si roade unghiile cu un scop anume!
  Schimbati situatia, acum cand o cunoasteti bine. Copilul isi roade in mod special unghiile aceleiasi maini - cea care este mai putin ocupata. De ce sa nu angajati atunci copilul in activitati care-i ocupa amandoua mainile (modelaj, decupaj, jocuri cu plastilina, colaj, cusaturi etc.)? Puteti de asemenea sa-i puneti in mana libera (de exemplu, in timp ce deseneaza) o minge moale, o bucata de plastilina sau o batistuta. Nevoia de a avea ceva in gura poate fi satisfacuta provizoriu cu o guma de mestecat (fara zahar, daca sunteti "anti-bomboane") sau cu un pai din plastic (dar numai in cazul in care copilul este destul de mare pentru asa ceva). In fine, puteti sa-i propuneti un gest de inlocuire: cand simte nevoia sa-si roada unghiile sau vedeti ca o face, se poate aseza pe maini numarand o data sau de doua ori pana la zece, sau poate strange o minge moale, bratele scaunului sau, si mai simplu, poate sa faca exercitiile de relaxare descrise mai devreme, cu mainile si cu gura.

  Intariti-i rezistenta si gasiti-i o motivatie. Bineinteles ca lucrul acesta nu-l puteti face decat cu acordul copilului si cu ajutorul vointei sale. Daca nu a dobandit inca vointa, este mai bine sa lasati sa treaca putin timp. Chiar si motivat, copilul are nevoie sa fie sustinut in progresele ca si in esecurile sale, cu incurajari: socotiti cate unghii pot fi taiate cu unghiera in fiecare saptamana, constatati cum mainile devin mai dragute (de ce sa nu faceti si fotografii comparative "inainte-dupa", pentru a constata progresele?), oferiti-i un lac de unghii, un inel sau o trusa de manichiura - toate acestea sunt stimulente bune pentru fete. Unui baiat puteti sa-i oferiti un autocolant de fiecare data cand taiati o unghie, de exemplu, si sa-l incurajati sa faca o colectie.

ATITUDINI DE EVITAT
Trebuie sa intelegeti bine ca nici un copil care-si roade unghiile nu este capabil sa se opreasca de la o zi la alta, nici chiar din dragoste pentru cel care i-o cere. De asemenea, reprosurile, ironiile, insistentele sau pedepsele, mustrarile nu vor avea nici un rezultat. Dimpotriva - aceasta atitudine nu ar face decat sa-i intareasca ideea (pe care copilul o are probabil in cap) ca este incapabil sa-si multumeasca parintii. Aceasta ar creste mai mult tensiunea care il face de fapt pe copil sa-si roada unghiile si va agrava problema (desigur ca lucrurile sunt la fel de grave si in privinta copiilor, care, cand sunt in baie sau in pat, isi rod... unghiile de la picioare).

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact