Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >SA PLECAM PRIN PLOAIE... SA DESCOPERIM LUMEA


Majoritatea copiilor au nevoie de stimulare pentru a experimenta si a da atentie lucrurilor care ii inconjoara. Orice experienta poate fi incercata mai ales atunci cand sunteti afara si cand puteti porni la descoperirea lumii. In natura, in camp, copilul poate sa vada, sa simta, sa atinga, sa guste, mult mai usor decat in oras. Si in oras exista astfel de posibilitati, dar ele trebuie descoperite.
De obicei, atunci cand ploua, ne grabim sa intram in casa si sa ne adapostim. Si daca ati incerca sa faceti invers, impreuna cu copilul? O plimbare prin ploaie, sau chiar in timpul unei furtuni de vara, cu haina impermeabila, sau o pelerina de ploaie, umbrela si cizme din cauciuc... Sunt atatea de vazut! Ce fac pasarile, daca insectele, ramele si melcii profita de ploaie ca sa iasa, daca florilor si plantelor le place ploaia, de unde vine ploaia, daca este grea sau usoara, rece sau calda, curata sau murdara, care sunt zgomotele ploii pe diferite suprafete, daca mirosurile, culorile si luminile se schimba, cum aluneca picaturile de pe o frunza pe alta, unde se scurge apa. Vara, profitati de caldura ploii si lasati copilul sa se bucure de stropii care ii mangaie obrajii. O data intorsi acasa, este o adevarata placere sa se usuce, sa imbrace haine uscate si sa bea, impreuna cu dumneavoastra, un pahar cu ciocolata calda.
Puteti face si alte experiente de acest gen. Ele nu costa nimic altceva decat putin timp si entuziasm, dar inseamna pentru copil foarte mult. Daca doriti si aveti ocazia sa o faceti, profitati de ideile urmatoare:

h5f215hf41dty ■  Vizitati un far, un muzeu al mijloacelor de transport, popositi intr-un refugiu de munte, la o crescatorie de animale, la o rezervatie de pasari, la o expozitie agricola, la un targ de vechituri, la o herghelie, intr-o cazarma de pompieri.

-  Vizitati o fabrica (de bomboane, de hartie, de papusi), o tipografie sau redactia unui ziar, intrati in atelierul unui artist sau al unui artizan, pe care ii poate vedea lucrand (tesator, olar, impletitor de cosuri, taietor in piatra, sculptor, pictor, agricultor, brutar, fabricant de bijuterii sau de lumanari).

-  Mergeti sa vedeti curiozitatile naturii: o cascada, o trecatoare, un lac, o grota, un recif.

-  incercati sa pescuiti, sa mergeti cu barca cu vasle, sa mulgeti o vaca, sa lansati un zmeu, sa adunati creveti.
Acestea nu sunt decat cateva idei printre multe altele care vi se pot ivi facand inventarul resurselor regiunii in care locuiti sau unde va petreceti vacanta.

Intre trei si sase ani, copilul este atras de orice descoperire si de orice aventura. Este curios si uimit de tot ce vede. Invata repede. Nu depinde decat de dumneavoastra sa-i deschideti ochii asupra lumii care il inconjoara, pentru a-i cultiva curiozitatea si dorinta de cunoastere.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact