Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >PETRECEREA TIMPULUI


Fiind un concept abstract, notiunea de timp este destul de greu de inteles pentru copil. Desi noua ni se par atat de evidente notiunile legate de timp, pentru copil, ele prezinta semnificatii aparte.

INTELEGEREA NOTIUNILOR ELEMENTARE
Inainte de a invata sa recunoasca ora pe ceas, este fundamental sa stie sa se situeze in timp. Copilul invata lucrul acesta in trei etape. x4e754xd88hgp

- Conceptul de "imediat" este dobandit primul. Copilul conjuga verbele la prezent si stie ce inseamna cuvinte ca "acum" sau "imediat".

- Viitorul vine dupa aceea. "Maine" inseamna mai intai tot ce nu a sosit inca sau care nu va sosi inca un timp, apoi ia sensul corespunzator, de "ziua de dupa aceasta noapte".

- Trecutul este mai greu de inteles. Multa vreme, pentru copil "ieri" inseamna tot ce s-a intamplat "de cand era bebelus".
AJUTATI COPILUL SA SE SITUEZE IN TIMP
Diferite jocuri usoare va pot ajuta sa va dati seama cat intelege copilul din conceptele legate de timp, dar si sa stimulati insusirea lor. De fapt, cunoasterea acestor concepte il ajuta mult sa inteleaga tot restul limbajului adult si raspunsurile la multe dintre "de ce"-urile lui...


-  Evitati sa folositi, atunci cand vorbiti copilului, cuvinte ca "ieri" si "maine", care nu au pentru el inca un sens precis. Ajutati-I mai bine sa se orienteze in raport cu niste puncte de reper concrete. Copilul trebuie sa simta ca timpul este ciclic. Exista ora de sculare si ora de culcare, ora de joaca, ora de mancat cutare sau cutare fel. Exista zile pentru mers la gradinita si zile de stat acasa. Reprezentati orarul unei saptamani obisnuite in imagini si afisati-l undeva in casa; astfel, copilului ii va fi mai usor sa se orienteze. Puteti apoi sa va jucati cu el punandu-i intrebari ca: "Ce facem dimineata?" (sau la pranz, dupa-amiaza, seara, noaptea).

-  Apoi, puteti sa-l antrenati in folosirea conceptelor: inainte, dupa, in acest timp. Folositi-va de intrebari ca: "Ce faci dupa ce ai luat micul dejun?", "Ce faci inainte de culcare?" etc. Ieri" poate fi apoi definit ca "ziua dinaintea acestei nopti, cand am fost in parc", iar "maine" poate fi numit "ziua de dupa noaptea aceasta".

-  Atunci cand copilul foloseste mai bine limbajul si se orienteaza mai bine in timp, incepand sa foloseasca mai corect timpurile viitor si trecut, puteti incepe sa vorbiti si despre repere anuale: anotimpurile, Craciunul, aniversarile, sau chiar expresii de genul "cand erai mic", "cand vei fi mare". Aceste notiuni trebuie mereu raportate la trecutul propriu si concret al copilului. "Acum doiani"nu are sens, pe cand formulari de genul "candaveai doi ani"sau "cand erai la cresa"sunl mult mai bine intelese de copil! De asemenea, anotimpurile nu vor exista pentru copil decat daca il lasati sa exploreze, cu toate cele cinci simturi, semnele specifice: mugurii care ies, arborii care infloresc, frunzele care ingalbenesc si se usuca, castanele care se strang si care pot fi prajite etc.

-  Timpul este mult mai usor de inteles daca va serviti de un calendar pe care puteti sa insemnati zilele, sa desenati anotimpurile cu culori diferite, sa incercuiti datele aniversare ale membrilor familiei, sau chiar inceputul vacantei viitoare etc.

-  Atrageti atentia copilului asupra pozitiei soarelui pe cer, care a permis, de vreme indelungata, sa se cunoasca ora. Aratati-i luna si fazele ei diferite care se repeta. Insistati asupra a tot ce-i permite sa inteleaga ciclurile legate de curgerea timpului.

-  A vorbi copilului de trecut si de viitor este mult mai usor atunci cand va uitati intr-un album de fotografii. "Anul in care l-am cunoscut pe tata", "Primul an cand am fost in vacanta impreuna", "Cand aveai un an si cand bunica a venit sa stea cu noi", "Aici sunt eu, cand aveam varsta ta", sunt moduri de a aborda timpul, care-l ajuta mult pe copil sa se orienteze.

-  Faceti impreuna cu copilul arborele sau genealogic, pe cat posibil cu cate o fotografie pentru fiecare persoana. Este inutil sa mergeti pana la a patra generatie. Important este ca el sa inteleaga ca este nascut la incrucisarea a doua linii si ca, la randul lui, ocupa un loc in istoria familiei.

-  Decupati din ziare sau reviste siluete masculine si feminine de diferite varste si ajutati copilul sa le lipeasca in ordine pe o foaie mare de hartie.

-  Cereti bunicilor lui sa-i povesteasca despre copilaria lor sau intamplari de pe vremea cand aveati varsta lui.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact