Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >JOCURI PREGATITOARE PENTRU CITIRE


In articolele precedente ati gasit o lista lunga de jocuri pe care le puteti practica impreuna cu copilul. Ele il vor ajuta sa-si dezvolte aptitudinile necesare lecturii si scrisului. Intre patru si cinci ani, pregatirea continua. Astfel, copilul dumneavoastra va fi deja pregatit pentru ceea ce-l asteapta si va invata sa citeasca in foarte scurta vreme si fara dificultati majore.
s5l6311sc85nom Ce puteti face acum? Mai intai, sa reluati exercitiile pe care le-ati mai facut si sa va asigurati ca sunt bine facute, chiar daca ridicati nivelul de dificultate. Daca notiunile elementare nu sunt bine stapanite, nu treceti mai departe; de asemenea, nu staruiti prea mult pe exercitiile pe care copilul le face acum cu mare usurinta - mai bine alte antrenamente. De exemplu, in jocul in care copilul trebuie sa urmeze cu creionul linii punctate, puteti trasa cai mai intortocheate, insa tot in sensul scrierii, ca o inlantuire de e-uri sau de l-uri.
Puteti incepe apoi sa lucrati cu alte notiuni, tot prin intermediul unor jocuri usoare. Urmatoarele abilitati sunt foarte importante:

  Sa stie sa ordoneze si sa inteleaga suitele. Copilul trebuie sa inteleaga ca evenimentele se deruleaza in suite, intr-o anumita ordine logica, la fel cum se intampla si cu literele. Nu poti sa le aranjezi in ordinea pe care o vrei. In acelasi mod, ordinea cuvintelor in fraza este importanta. Daca putem spune: "Deodata, vulpea isi abandona prada" si "Vulpea isi abandona, deodata, prada", nu putem spune si "Prada, deodata, isi vulpea abandona".

-  Sa stie sa clasifice, adica sa inteleaga ca diferite obiecte pot apartine aceleiasi categorii, sau chiar mai multor categorii, conform criteriului ales. El va avea nevoie de timp pentru a intelege ca o minge rosie, de exemplu, poate fi clasificata dupa culoare, impreuna cu obiectele rosii, dupa forma sa in ansamblul obiectelor rotunde, iar dupa functia sa in ansamblul jucariilor etc. Veti incepe prin a-l invata pe copil ca marul, banana, para sunt toate "fructe", apoi, o data ce a inteles, puteti sa-i spuneti, ca "mama, Martin si Maria incep toate cu litera «m»".
  Sa deosebeasca sunetele. Copilul trebuie sa se antreneze sa distinga, la inceput, mai ales sunetul initial - cel cu care incepe cuvantul. Atentie la confuzia intre "s" si "s", "p" si "b". Literele care se scriu sub aceasta forma nu trebuie citite sub forma: se, pe, be; trebuie sa se auda doar prin sunetul lor, pentru ca astfel este mai simplu pentru copil.
lata cateva idei de jocuri care vor ajuta copilul sa-si dezvolte aceste capacitati.
  "Ce vine la inceput?" Jocul consta in ordonarea, intr-o suita logica, a imaginilor sau desenelor reprezentand o poveste, lata un exemplu cu trei desene foarte simple: un ou, oul crapat, puisorul este afara, alaturi de cojile de ou. Sau: Jean pescuieste, el scoate un peste din apa, dupa care se intoarce acasa cu pestele in mana. Cu cat numarul desenelor este mai mare si cu cat detaliile de reperat sunt mai numeroase, cu atat jocul este mai dificil, incepeti cu elemente foarte simple, ca cele exemplificate mai sus, apoi ridicati nivelul de dificultate potrivit cu rezultatele obtinute. La inceput, ajutati-l, procedand astfel: aranjati in fata lui imaginile in ordine, cereti-i sa spuna povestea, apoi amestecati imaginile si in final cereti-i sa le ordoneze din nou, punandu-le una langa alta. de la stanga la dreapta (trebuie sa respectati mereu sensul de citire si scriere).

-   Puneti pe masa diferite obiecte, ale caror nume au initiale diferite. Numiti obiectele, apoi cereti copilului: "obiectul care incepe cu «s»", iar el trebuie sa va dea strecuratoarea etc. O alta varianta ar consta in a-i cere sa aranjeze diverse obiecte pe perechi, punan­du-le impreuna pe cele ale caror nume incep cu acelasi sunet. N-are importanta daca aceste cuvinte nu incep cu aceeasi litera: aici conteaza doar sunetul; de pilda, kiwi si camion merg impreuna.

-  Luati o carte cu imagini reprezentand animale. Cereti: "As vrea sa-mi arati animalul care incepe cu «p» si care miauna". Jocul acesta se preteaza la multe variante.

"Vad ceva..." sau "Ma gandesc la ceva...", "care incepe cu «s» si pe care te poti aseza", "care incepe cu «p» din care se poate bea" etc. Foarte repede, veti putea inversa rolurile, iar copilul va va spune el insusi ghicitori. ■  Jocul comenzilor se poate adapta astfel: "Du-te la bucatarie, adu-mi ceva care incepe cu «f», apoi du-te in camera ta si adu ceva care incepe cu «p»"

-  Tot intr-o carte ilustrata, iar apoi fara ea, spuneti copilului sa gaseasca... "doua cuvinte care incep cu «n»"

"Completeaza fraza", este un joc in care cereti copilului sa completeze frazele incepute de dumneavoastra. "Jean se spala pe d...", "S... stralucea" etc.
Etapa urmatoare si ultima inaintea invatarii cititului propriu-zis permite copilului sa descopere literele, sa le asocieze cu sunetul lor si sa le recunoasca in cuvinte. Ultima etapa a pregatirii pentru citire si scriere consta in a asocia sunetul cu reprezentarea literei. Rolul dumneavoastra se va incheia, apoi educatoarea de la grupa pregatitoare va prelua stafeta, atunci cand copilul va avea sase ani, in afara de cazul in care il simtiti pregatit si dornic sa invete mai repede, caz in care nu depinde decat de dumneavoastra sa decideti daca incepeti sa-l invatati propriu-zis sa citeasca.
Copilului - care stie ca "furculita" si "floare" incep cu acelasi sunet - i se arata cele doua cuvinte scrise si i se spune ca ele incep cu aceeasi litera. Putin cate putin, el invata ca fiecarui sunet ii corespunde o litera si va recunoaste care anume. La inceput, cel mai usor pentru copil va fi sa asocieze o litera cu un cuvant precis si sa retina asocierea facuta. "C" de la "caisa", "b" de la "banana", "f" de la "frunza", "m" de la ,"mama" etc. Desenati obiectele acestea, scrieti dedesubt litera initiala si apoi cuvantul intreg, pe cartoane pe care copilul le va putea manipula (in lipsa, puteti cumpara un abecedar bine conceput). Astfel, in fiecare cuvant nou, el va putea regasi litera si sunetul pe care le cunoaste deja. In cuvantul "pirat", el recunoaste pe "p" de la "papusa", pe "i" de la iris, pe "r" de la ridiche etc. Restul va veni apoi de la sine.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact