Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >DESENELE COPILULUICopilul dumneavoastra este la varsta minunata cand deseneaza mult, cu entuziasm si imaginatie. Puneti-i la dispozitie hartie, creioane colorate, carioca si creioane grafit cu mina groasa, pentru a desena cat doreste. A desena, la varsta aceasta, nu inseamna numai a produce cu placere o opera frumoasa, care va suscita admiratia tatalui si a mamei, si, cu putin noroc, va fi agatata pe usa frigiderului; a desena inseamna a gasi echilibrul afectiv si, in acelasi timp, a exprima ceea ce nu stie inca sa spuna prin cuvinte: increderea in sine, locul tatalui in inima sa, teama de a creste, bucuria, frica, tristetea etc. Copilul se deschide, cu generozitate, in desenele sale. Din acest motiv, a desena este la fel de important pentru copil, ca si pentru parinti, iar desenele sunt o reala sursa de informatii pentru psiholog.
Pentru a interpreta desenele copiilor, este nevoie de pricepere si de experienta. Fara a avea pretentii stiintifice, voi expune aici cateva elemente despre modul in care se pot "citi" o serie de desene facute de un copil, intr-o perioada data (un singur desen nu poate fi relevant).

-  Dupa asezarea desenului pe foaie, va veti da seama de felul in care copilul se plaseaza el insusi sau se simte plasat in anturajul sau. Daca desenul sau nu ocupa decat un colt mic pe foaie sau daca o umple pe toata, se percepe replierea, respectiv siguranta lui. Daca se deseneaza pe el insusi pe intreaga foaie, ne putem gandi la o deschidere deosebita spre viitor si spre exterior.

-  In interpretarea desenelor sale se regasesc analogii cu analiza grafologica, mai ales atunci cand ne referim la traiectoria si la presiunea liniei. In functie de caracteristicile desenului, delicat, precis, ingrijit, usor sau, dimpotriva, rapid, ferm, exploziv, putem vorbi despre sensibilitatea, energia si vitalitatea copilului. g4n4513gh85fqu

-  Anumite elemente ca apa, soarele, luna, curcubeul, casa, drumurile, ferestrele, arborii sunt foarte expresive si se regasesc la aproape toti copiii, avand semnificatii asemanatoare. Daca soarele poate fi tatal, drumul simbolizeaza viata, cu mai multe sau mai putine capcane, apa este elementul care o reprezinta pe mama, iar casa este propriul eu, mai mult sau mai putin primitor si deschis spre exterior. Sensibilitatea desenelor variaza, cu toate acestea, in functie de personalitatea copilului, de aceea interpretarea ei trebuie sa se faca in contextul caracteristic. ■  In privinta folosirii culorilor, fara sa intram in detalii, putem spune ca impresia mai mult sau mai putin vesela, tonica, vie, blanda sau sumbra, care se degaja din desen, este relevanta pentru dispozitia copilului.

-  Desenul in care copilul isi infatiseaza propria sa familie este intotdeauna unul dintre cele mai semnificative. Locul pe care il ocupa personajele, ca si inaltimea lor, nu reflecta intotdeauna situatia reala, cat, mai ales, importanta pe care copilul le-o acorda membrilor familiei. A fost cumva uitat fratele mai mic? Tata este mai mic decat mama, pe cand in realitate este invers? Se ating personajele? Toate acestea vor "sa spuna" ceva despre respectul copilului pentru familia sa.
De cate ori copilul face un nou desen, nu va entuziasmati intr-un mod excesiv, dar, pe de alta parte, l-ati jigni daca ati arunca desenul imediat sau nu i-ati acorda importanta pe care o merita. Daca vreti sa aflati mai mult despre ceea ce a dorit copilul sa exprime, cel mai bine este sa-i cereti sa-si comenteze desenul, personajele, culorile, fara sa-l judecati sau sa-l influentati. Daca uneori copilul va refuza sa vorbeasca, alteori va fi greu sa-l opriti si veti putea afla multe despre el.
In concluzie, trebuie sa spunem ca un copil caruia ii merge bine face desene vesele, bogate si colorate. Daca are probleme, lucrul acesta se va vedea in desenele sale, care vor fi afectate si nu vor mai semana cu celelalte. Poate culorile vor fi mai tari sau mai intunecate, poate desenul va fi repetitiv, iar impresia generala mai agresiva. In cazul in care copilul dumneavoastra, fara un motiv aparent, incepe sa deseneze avioane de razboi incarcate cu bombe, case fara ferestre "din cauza lupilor", un cer incarcat cu nori mari, negri si munti inalti, care acopera peisajul, ar fi cazul sa duceti copilul la un psiholog.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact