Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >SOMNUL COPILULUI


Ati avut o zi lunga de lucru. Acasa, v-ati ocupat de copii, de masa, de corespondenta, de alte lucruri. Pentru copil este momentul sa mearga la culcare, sa va sarute, sa inchida ochii si sa doarma noaptea intreaga, ca sa se trezeasca senin, stralucitor si bine dispus, la ora opt a doua zi dimineata. Veti putea, la randul dumneavoastra, sa va asezati si sa va destindeti... Frumos tablou... dar care nu seamana deloc cu ce se intampla in realitate pentru ca, imediat dupa ce ati inchis usa camerei copilului, el va cheama: mai vrea un sarut, ii este sete, vrea sa faca pipi. Va instalati in sufragerie? Vine acolo, la dumneavoastra, si vrea sa se uite la televizor impreuna cu dumneavoastra. Va suparati? Atunci, plange. Il duceti din nou la culcare si ramaneti langa el pana cand adoarme. Uf! Dar, peste doua ore, chiar in momentul cand va culcati, se trezeste si va cheama. La ora trei dimineata, va cheama plangand si va sfasie sufletul. Cand suna ceasul desteptator, la ora sapte, il gasiti adormit in patul dumneavoastra, unde s-a strecurat fara sa simtiti...

Oricare ar fi problemele pe care le aveti cu somnul copilului dumneavoastra, trebuie sa stiti ca sunt probleme obisnuite. In orice familie.
Aceasta problema a fost tratata in articolele referitoare la copiii de la unu la trei ani, dar anumite puncte, pe care le vom aprofunda acum, sunt tipice pentru aceasta varsta.
TIMPUL DE SOMN
Timpul de somn necesar la aceasta varsta este de zece pana la treisprezece ore, in transe, pe parcursul a douazeci si patru de ore, inclusiv somnul de dupa-amiaza. Aceste necesitati variaza insa de la un copil la altul, fiind proprii fiecaruia. De asemenea, inainte de a ne plange de problemele de somn ale copilului, trebuie sa fim convinsi ca somnul copilului nu este suficient. Se intampla frecvent ca problema sa nu fie a copilului, ci doar a parintilor!
Odihna din timpul somnului este indispensabila pentru o buna crestere si o dezvoltare armonioasa a copilului. Pe langa recuperarea fizica si nervoasa, in timpul somnului:


- se reorganizeaza informatiile si cunostintele acumulate peste zi;

- se structureaza memoria;

- se fac conexiunile din sistemul nervos;

- hormonul cresterii este secretat in cantitate mai mare.
Exista diferite semne care va ajuta sa va dati seama daca un copil doarme cat trebuie, lata cateva intrebari pe care trebuie sa vi le puneti:


-  A dormit oare mereu mai putin decat copiii de varsta lui?


-  Orarul este regulat sau variaza de la o zi la alta?


-  Este bine dispus dimineata? Se taraste de oboseala inainte de somnul de dupa-amiaza?

Profitati de o saptamana de vacanta pentru a-l lasa sa doarma dupa cum doreste. Veti sti astfel mai precis daca este cu precadere matinal sau nocturn si cate ore de somn ii sunt necesare.

SOMNUL DE DUPA-AMIAZA
Si aici, diferentele individuale sunt importante, dar majoritatea copiilor pana la patru ani dorm in mod regulat dupa-amiaza. Lucrul acesta depinde, in parte, si de numarul orelor de somn din timpul noptii. Copiii treziti foarte devreme din cauza programului de lucru al parintilor trebuie sa poata dormi in conditii bune dupa pranz.
Nu puteti forta sa doarma un copil caruia nu Ti este somn: lasati-l mai bine sa rasfoiasca in liniste o cartulie sau sa se joace cu o jucarie, decat sa-l obligati sa ramana nemiscat o ora, in intuneric. Problemele de somn apar deseori din cauza ca nu ati respectat nevoile copilului si pentru ca nu i-ati permis sa-si considere patul ca pe un loc agreabil. PREVENIREA PROBLEMELOR DE SOMN
Aceste cateva sfaturi se adreseaza parintilor care au numai ocazional probleme cu somnul copilului.

  Durata si ritmul somnului copilului se schimba cu timpul. Fiind vigilent in problema aceasta, veti putea evita erorile, care sunt tot atatea ocazii de conflicte. Nu cereti unui copil care a depasit acest stadiu sa mai doarma dupa-amiaza si nu asteptati de la un copil de trei ani sa doarma la fel de mult ca in urma cu un an.

  Somnul este un fenomen natural si trebuie tratat ca atare. Toate fiintele umane dorm. De ce sa nu lasam copilul sa-si dozeze singur somnul? O data create conditiile propice somnului (in patul din camera sa, cu o lumina difuza, in liniste), lasati-l sa decida el cand sa inchida ochii. Nu puteti pretinde unui copil sa doarma cand doriti dumneavoastra, dar sa stea linistit in camera sa si sa nu-i impiedice pe ceilalti sa doarma, da.

-  Daca a inteles, din atitudinea si exemplul pe care II dati dumneavoastra, ca a dormi este o experienta agreabila, se va opune mai putin sa mearga la culcare, decat daca patul este in mod traditional locul unde il trimiteti atunci cand este pedepsit.

  O atitudine calma si ferma i-a ajutat intotdeauna pe copii sa-si potoleasca temerile, pentru a putea dormi. Ora la care merge la culcare nu trebuie sa faca parte din lucrurile negociabile (cu anumite exceptii, bineinteles). Toata lumea se culca: papusile, soarele... si el. Orarul regulat insotit de un ritual agreabil sunt de asemenea foarte utile pentru a preveni eventualele dificultati.

RITUALUL DE SEARA
Se numeste astfel scenariul care preceda somnul copilului. La trei ani, ritualul este in general bine stabilit. Nu-I neglijati: el este de o importanta hotaratoare pentru calmarea copilului si pentru somnul sau. Daca v-ati creat obiceiul sa stingeti lumina si sa va despartiti dupa ce ati aranjat ursuletul din plus si dupa ce copilul a baut ultimul pahar cu apa, el va avea mai putine motive sa va cheme mai tarziu. Cititi-i o poveste, alintati-l, aprindeti-i veioza, dati-i obiectul preferat etc. - toate acestea sunt gesturi care il calmeaza, il ajuta sa se desparta pentru o noapte de cei pe care-i iubeste, si-l ajuta sa adoarma.
Ritualul de seara trebuie sa se si incheie; deseori, dumneavoastra trebuie sa fiti cel care sa ii puneti punct; nu trebuie sa dati copilului impresia ca vreti sa va debarasati de el in graba, dar nici nu-l lasati sa prelungeasca lucrurile la infinit. Toate acestea sunt o problema de flexibilitate si de apreciere personala.
Ritualurile somnului vor evolua in timp, dar nu va asteptati ca ele sa dispara. La sase sau la opt ani, copiilor le place inca sa li se citeasca o poveste seara. Pana spre zece sau doisprezece ani si mai incolo, ei se pregatesc de somn printr-o suita de gesturi care ii linistesc: isi aranjeaza hainele pentru a doua zi, introduc marginile plapumii pe sub saltea intr-un anumit mod etc. Nu faceti oare si dumneavoastra anumite gesturi, sau nu aveti anumite obiceiuri pe care le repetati in fiecare seara, care va ajuta sa adormiti mai bine?

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact