Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >SE TREZESTE DIS-DE-DIMINEATA


Ziua are cele mai bune sanse de a se desfasura bine daca o incepi bine dispus. Or, putine lucruri sunt la fel de suparatoare ca si chemarea unui copil la ora sase dimineata, cand ceasul desteptator trebuie sa sune la sapte si cand stiti ca ora aceasta de somn este cea mai placuta; nu mai vorbim de duminici, cand ati da oricat sa dormiti dimineata mai mult. In cazul in care copilul dumneavoastra, odihnit si in plina forma, va trezeste in mod regulat prea devreme, ce puteti face? Daca va priveaza sistematic de orele de somn, puteti sa-l invatati sa adoarma din nou sau sa se joace linistit in patul lui sau in camera sa, pana la ora la care ar trebui sa se trezeasca (sa nu sperati totusi ca poate sta linistit pana la ora zece dimineata!). Inainte de toate insa, trebuie sa fiti sigur ca a dormit destul. Pentru a va da seama de acest lucru, reluati articolele despre somn (3 ani - 4 ani). k2r7117kn48dqc
DACA N-A DORMIT DESTUL
Lucrul acesta se refera la copiii care se culca la o ora potrivita, dar se trezesc prea devreme dimineata, asa incat somnul nu este suficient. Daca se trezeste din cauza ca e prea multa lumina in camera ("Este ziua, deci ma scol"), ori din cauza zgomotului, cel mai simplu este sa amenajati camera astfel incat sa suprimati aceste impedimente. Unii copii se trezesc insa fara o cauza aparenta. Daca este si cazul copilului dumneavoastra, iata cateva metode care il ajuta sa se culce la loc. Sa nu credeti insa in miracole.
In timpul zilei, lucrul acesta va fi foarte greu de realizat. In toate cazurile, progresele vor fi limitate. In cazul in care copilul dumneavoastra se trezeste in general la ora sase, nu va asteptati ca de a doua zi sa se trezeasca la ora opt! Daca evolueaza spre ora sase si un sfert, apoi spre ora sase si jumatate este deja foarte bine.

  Fiti direct si ferm, cerandu-i sa se culce din nou sau sa stea linistit in patul lui pana cand veniti la el. Pentru unii copii, tonul convingator al vocii parintelui este. suficient pentru a-l convinge.

  Linistiti-I. Copiilor anxiosi le este teama ca nu se trezesc la timp ca sa faca ce au de facut, deci se trezesc mult mai devreme (nu vi s-a intamplat niciodata atunci cand aveati de facut un drum cu avionul sau cu trenul?). Spuneti-i cand il veti trezi sau, mai bine, dati-i un ceas desteptator.

  Nu va repeziti la prima lui chemare. Asteptati cinci sau zece minute inainte de a merge la el in camera. Uneori este suficient acest lucru pentru ca micutul sa adoarma din nou.

-  Unii copii sunt deja receptivi la notiunea de ora. In cazul acesta, instalati o pendula pe peretele camerei sale. Spuneti-i ca trebuie sa doarma (sau cel putin sa nu va trezeasca, decat in cazul unei probleme grave, bineinteles), pana cand acul mic al ceasului a ajuns la cutare cifra, pe care o insemnati, de exemplu, cu ceva rosu. Lucrul acesta va merge mai bine daca fiecare castiga ceva: starniti-i interesul pentru acest exercitiu. De fiecare data cand copilul respecta ora stabilita, insemnati acest lucru intr-un loc anume; dupa cinci, apoi dupa zece semne, faceti-i un cadou micut.

DACA A DORMIT DESTUL
Metoda pendulei poate fi utilizata de asemenea in cazul in care copilul a dormit destul. Scopul este ca el sa invete sa aiba rabdare, inainte sa scoale toata casa. Deoarece copiii nu stiu cum sa-si petreaca timpul, este bine ca dumneavoastra sa-i pregatiti, inca din ajun, cateva jucarii pe care sa i le strecurati in pat sau sa le plasati in camera lui (alegeti o jucarie care sa nu prezinte vreun pericol, astfel incat copilul sa se poata juca in deplina siguranta, asteptandu-va).

  Umpleti un saculet cu "jucarii de dimineata" - obiecte sau jucarii diverse, pe care le schimbati din cand in cand, si la care sa nu aiba acces decat pentru acest moment al zilei. Strecurati sacul langa patul lui inainte de a va culca, iar dimineata, dupa ce va treziti, il luati de acolo.

  Inregistrati pe casete povesti citite chiar de dumneavoastra. Dimineata, copilul va putea asculta singur una din aceste casete. Va fi o mare placere pentru el sa va asculte. Si aceste casete trebuie folosite numai dimineata, pentru mai multa eficienta.

  Daca ii este foame sau sete dimineata, puneti pe noptiera lui seara, inainte de culcare, o gustare pe care sa o gaseasca dimineata: fructe uscate, biscuiti, branza, la alegere.

  "Interesul" pentru rezultat favorizeaza reusita. dumneavoastra trebuie sa fixati miza in mod progresiv. La inceput, un sfert de ora de rabdare, rasplatita, peste cateva zile, cu un cadou, apoi o jumatate de ora etc.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact