Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >REFUZUL MEDICAMENTELOR


Desi sunt necesare, injectiile, administrarea casetelor, a picaturilor, a siropurilor sau a supozitoarelor nu sunt experiente agreabile. Inainte de sase sau sapte ani, este greu sa-l faceti pe copil sa admita ca aceste neajunsuri sunt, de fapt, "pentru binele lui", mai ales daca el nu se simte bolnav. El nu vede decat ceea ce se intampla in acest moment: vreti sa-l faceti sa inghita un sirop cu un gust neplacut si nu intentioneaza sa va ajute deloc. Daca unii copii se lasa in final convinsi, altii urla si se zbat atunci cand dumneavoastra sau medicul va apropiati cu picaturile sau seringa: tot ce trebuie sa patrunda in corp poate produce o adevarata teroare.
Anumite scene, impresionante si culpabilizatoare pentru parinti, se pot repeta zilnic, sau chiar de mai multe ori pe zi, dupa posologie. Copilul strange din dinti, scuipa afara medicamentul, se rostogoleste pe jos sau fuge in celalalt capat al apartamentului. Este evident: daca nu cunoaste aspectul pozitiv al tratamentului, atunci de ce sa astepte linistit patrunderea unei picaturi in nas sau in urechi, a pilulei pe gat, a supozitoarelor sau a termometrului in anus? Corpul copilului este o incinta bine protejata si este normal sa fie asa.
Daca doriti sa evitati traumatismul provocat de repetarea acestor scene, incercati cateva din sugestiile urmatoare.

ADOPTATI O ATITUDINE POZITIVA
Aceasta inseamna ca trebuie sa fiti sigur pe dumneavoastra. Nu aveti de ce sa va scuzati in fata copilului ca sa-i administrati medicamentul; nu trebuie sa stie ca gasiti siropul respectiv dezgustator, sau ca tratamentul nu este obligatoriu.

  Fiti ferm si direct. Copilul trebuie sa simta ca este foarte normal sa ia bucuros medicamentul. Cand se apropie momentul, nu exista nici alternative si nici motive de discutii.

  Nu va scuzati ca sunteti parintele rau, care ii face niste lucruri atat de greu de suportat, dar nici nu-l amenintati. Pur si simplu, medicul si dumneavoastra doriti ca el sa se simta mai bine si de aceea considerati ca trebuie sa urmeze tratamentul, si asta-i tot.

FITI INVENTIV
Medicamentele se prezinta sub mai multe forme. Discutati lucrul acesta cu medicul. In cazul in care copilul nu suporta supozitoarele, intrebati daca medicamentul respectiv, sau un echivalent al lui, nu poate fi administrat sub o alta forma, pe care copilul o accepta mai bine. In anumite tari nu se mai folosesc deloc supozitoare! lata cum puteti facilita administrarea medicamentului.

-  Daca medicul este de acord, amestecati medicamentul de luat pe cale orala cu un aliment care ii place copilului foarte mult. Un comprimat poate fi amestecat cu o lingura de compot sau de dulceata. Un sirop poate fi diluat in putin suc de fructe sau in lapte (nu intr-o cantitate prea mare, fiindca daca nu bea tot, copilul nu va primi doza de medicament prescrisa). In schimb, nu-l faceti niciodata sa creada ca medicamentul este o bomboana, pentru ca asociatia poate deveni periculoasa.

  Incercati diferite metode si dati dovada de imaginatie. Putina vaselina pusa la capatul termometrului sau al supozitorului il ajuta sa alunece mai bine. O seringa fara ac va poate permite sa introduceti un produs lichid direct in gura copilului. Daca se uita la televizor, copilul va suporta mai bine administrarea picaturilor in urechi; incalzite, acestea sunt mai putin neplacute. Picaturi pentru ochi? Metoda urmatoare este verificata: intindeti copilul cu ochii inchisi si puneti picatura in coltul interior al ochiului: cand va deschide ochii, picatura se va raspandi pe cornee.

  Explicati copilului ce faceti, cum si de ce. Explicati-i, in cuvinte simple, ce este boala sa. El poate intelege ca "micii luptatori" care se bat in trupul sau ca sa alunge virusii periculosi au nevoie de o mana de ajutor, adica de medicamente. In momentul admi- nistrarii, explicati pe scurt copilului ceea ce veti face, apoi faceti-o fara sa mai asteptati si fara sa-l deplangeti. Ca sa-l faceti sa uite repede gustul siropului sau al casetei, dati-i un paharel cu suc de portocale.
Este bine sa-i faceti cunoscuta de asemenea durata tratamentului. Puteti incercui zilele pe un calendar, puteti sa stergeti un semn sau sa desenati o steluta, de fiecare data cand copilul a luat toate medicamentele pe ziua respectiva. Stiind ca nu mai raman decat cateva zile de tratament, copilul il va suporta mai bine. Cat despre ora supozitorului, a picaturilor sau a intepaturii, ea poate fi anuntata de ceasul desteptator, de exemplu. In acest mod, ceasul desteptator devine "raul" si nu dumneavoastra.

■ Faceti-I pe copil sa coopereze si sa devina actorul propriului sau tratament, in
loc sa-l suporte in mod pasiv. El poate de exemplu sa cerceteze singur calendarul, sa mearga sa caute cutia cu medicamente sau chiar sa le ia singur. Lucrul acesta merge, in general, mai bine, promitandu-i un cadou mic sau o recompensa pentru ziua cand toate stelutele vor fi desenate pe calendar!
Atentie! Medicamentele nu sunt bomboane. Sa insistati asupra acestui lucru: expli-cati-i posibilele pericole, interziceti-i sa le consume cand nu sunteti de fata si inchideti dulapiorul de medicamente cu cheia.

INVATATI-L SA INGHITA MEDICAMENTELE
Cand va fi capabil sa inghita medicamentele, lucrurile se simplifica. Asadar, invatati copilul cum sa procedeze. Mai intai aratati-i cum faceti dumneavoastra ("Deschid gura, scot mult limba, asez pastila cat mai in interior posibil si beau o gura mare de apa. Daca n-am reusit inca s-o inghit, o iau de la inceput"), apoi incurajati-l sa imite gesturile fara sa aiba nimic in gura, dupa care puneti-l sa incerce cu o boaba de mazare sau cu o bucatica de morcov fiert (la inceput, foarte mica). Incercati cu bucatele din ce in ce mai mari, pana cand ajungeti la dimen­siunile comprimatului. Aveti rabdare: nu toti copiii reusesc la fel de repede.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact