Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >JOCURI SI JUCARII


Jocul are o importanta fundamentala in dezvoltarea copilului. Tot ce se referea la copilul mai mic ramane valabil, iar adultul este in continuare partenerul esential de joaca. Nu ma voi opri aici decat asupra aspectelor particulare, care se refera la copilul de la trei la sase ani.

PREFERATI JUCARIILE NESPECIFICE
Jucariile specifice sunt in general mai complexe, contin mai multe detalii decat jucariile nespecifice si nu pot fi folosite decat in anumite situatii. De exemplu, papusa care plange sau cea care rade nu poate fi folosita decat in momentele de tristete, respectiv de bucurie, pe cand papusa obisnuita poate avea orice rol si orice pozitie. Cisterna de lapte, care cu siguranta seamana cu cea adevarata, nu poate fi folosita decat in jocurile in care se livreaza lapte, pe cand camionul obisnuit poate servi in toate jocurile in care poate fi implicat un camion. I5p9215ie33mvf
Jucariile nespecifice sunt si ele preferate in general de toti copiii, lasand, in acelasi timp, suficient loc dezvoltarii creativitatii lor. Copilul poate testa de fiecare data noile sale idei. Aceste jucarii nu au ca limita decat imaginatia copilului insusi - cu cat jucaria este mai simpla, cu atat copilul inventeaza mai multe jocuri. Copilul nu trebuie sa fie spectatorul, ci actorul principal in jocurile sale - este unul din modurile in care dobandeste incredere in el insusi.
lata cateva exemple de astfel de jocuri: jocurile cu cuburi, sau formate din piese ce trebuie asamblate, cu ajutorul carora copiii realizeaza tot felul de constructii (un aeroport, o ferma, o casuta de papusa, un garaj), jocurile cu figurine, carora copilul le poate incredinta diferite roluri, jocurile cu plastilina, pe care copilul o poate modela fara un scop prealabil. O mare varietate de jocuri pot fi realizate folosind tot felul de hartii, cartoane, cutii de oua sau cutii de branza, creioane colorate, creta, argila, vopsele, pensule, tablouri, foarfece, cataloage, lipici etc. Jucariile acestea nu costa mult si nu veti auzi de ele in reclamele de la televizor; in schimb sunt cele cu care copilul se va juca cel mai mult.
FOLOSITI TOATE TIPURILE DE JUCARII
Fiecare categorie de jucarii are avantajele sale, permite jocuri diferite si aduce anumite beneficii copilului. De asemenea, inainte de a alege o noua jucarie, uitati-va bine la cele pe care le are deja copilul dumneavoastra si incercati sa le echilibrati, tinand cont de gusturile sale, bineinteles. Indiferent ca se joaca singur sau cu prietenii sai, gratie acestor jocuri, copilul isi va dezvolta capacitatile sale afective, sociale, intelectuale si motrice.
  Jocurile cu instructiuni si reguli specifice, avand un scop precis de atins, ca: puzzle, loto, sau jocurile din module. Aceste jocuri dezvolta logica, invatandu-l pe copil sa respecte algoritmul, clasamentele, secventele, sa-si dezvolte o strategie pentru rezolvarea unei probleme, sa lucreze prin incercari repetate si sa prevada consecintele actiunilor sale.
  Materiale pentru construit si modelat, ca plastilina, jocurile de constructie etc, toate obiectele care pot fi modelate, asamblate sau manipulate pentru a fabrica ceva. Jocurile acestea dezvolta numeroase aptitudini: indemanare, creativitate si chiar notiuni matematice elementare.

  Obiectele reale. Ele pot fi gasite in natura sau pot fi cumparate, dar au ca particu­laritate faptul ca fac parte din viata cotidiana. De exemplu: hainele unui adult sau farduri, pentru a se deghiza, nisip, apa, lemn, ambalaje, o bicicleta sau tricicleta, un balon, hartie si creioane, unelte de mesterit sau accesorii pentru bucatarie, marionete, carti, un balansoar etc. Majoritatea nu pot fi gasite in raionul de jucarii, dar, cu toate astea, sunt o sursa formidabila de noi experiente pentru copil.
  Jucariile propriu-zise, ca reprezentari miniaturale mai mult sau mai putin fidele ale lumii reale, stimuleaza la fel de bine jocurile individuale, ca si pe cele de grup. Asa sunt, de exemplu, animalele din plus, papusile, micile figurine, masinile, cowboy-ii, animalele de la ferma, trusa medicala etc. Ele ii permit copilului sa "se joace" cu realitatea, modeland-o dupa dorinta sa, pentru a se familiariza mai bine cu ea; de asemenea, il ajuta sa-si dezvolte limbajul: chiar si atunci cand este singur, copilul vorbeste tare, cand inventeaza o poveste de genul "Sa spunem ca eu voi fi doctorul si ca tu esti bolnav...", si pentru aceasta imprumuta expresiile adultilor ("Gata acum, copii, taceti I").
CARE SUNT JUCARIILE POTRIVITE PENTRU COPIII INTRE TREI SI SASE ANI?
Lista aceasta isi propune doar sa va ofere cateva sugestii la care, poate, nu v-ati gandit.
Racheta de tenis cu minge atasata, sau racheta usoara, de badminton.
Jucarii de aruncat sau de rostogolit.
Tunel din panza, cu armatura metalica.
- Cort de indieni sau o cabana mica din panza.
inchizatori sau lacate cu chei sau cu cifru.
Acvariu pentru pesti sau pentru reptile.Cutii foarte mari (se gasesc in anumite magazine) in care poate improviza un magazin, o casa etc.
- O cada cu papusa care poate fi imbaiata.
- Ciocan, cuie, suruburi, surubelnita, lemn moale etc.
- Unelte de bucatarie sau de gradinarit.
- Marionete de tip manusa.
- Casetofon, instrumente de percutie.
Pentru cei mai mari:

Cercuri, skateboard, patine cu rotile, material de scufundare, saltea pneumatica, cos de baschet, minicalculator, masina de scris, magnet, termometru, glob terestru, diapozitive si diascop, aparat de fotografiat, abac, materiale de cusut sau de brodat, ceasuri, machete din carton, lumanari sau bijuterii, materiale pentru pictura si desen.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact