Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >CINE ESTE COPILUL DE TREI ANI SI JUMATATE ?






DEZVOLTAREA FIZICA
La aceasta varsta, copilul are, in medie, o greutate cuprinsa intre 14 si-l7 kg si masoara intre 92,5 cm si-l m. Stie deja sa faca si cativa pasi in varful picioarelor, sa mearga pe o scandura si sa sara cu ambele picioare. Chiar daca pedaleaza deja bine pe tricicleta lui, are inca nevoie sa-l tineti de mana ca sa coboare scarile, alternand picioarele. Ii place sa-l impingeti pe leagan si, dintre jocurile din parc, el prefera "cusca pentru veverita" in care ii place sa se catere, si toboganele. h8x6422hq68mry
Stie de acum sa reproduca un romb si sa decupeze ceva, dar sufera uneori de dificultati temporare de coordonare intre ochi si mana, care dau un aspect tremurat unor linii. Ii place sa mazgaleasca.

CARACTER Sl PERSONALITATE
Perioada aceasta este una in care copilul invata sa-si controleze furia, frica si impul­surile agresive. Incearca sa se stapaneasca, atat sub aspect fizic, cat si psihologic. Agresivitatea devine mai degraba verbala decat fizica, si amenintari ca: "Te bag in inchisoare", sau "Il chem pe tata, care o sa te bata", inlocuiesc loviturile cu piciorul sau cu pumnii. Insusirea capacitatilor de autocontrol este o sarcina dificila pentru un copil; el are nevoie sa fie sustinut de adulti, care trebuie sa-i serveasca de exemplu.
Frica de anumite animale (sau, dimpotriva, o pasiune exagerata pentru toate animalele) poate sa apara la varsta aceasta. Copilului ii este frica sa ramana singur, iar absenta parintilor sai il sperie.
Fiind capabil sa-si exprime sentimentele, copilul spune acum: "Te iubesc." Uneori, traieste o mare prietenie cu un copil de sex opus, iar parintii nu trebuie sa rada de el. Il intereseaza mult adultii, caracteristicile lor sexuale, viata lor intima, l-ar placea sa vada, sa atinga (el insusi isi arata sexul si ii place sa-l atinga), si ar lua bucuros locul unuia sau altuia in patul conjugal. Fetitele "fac mutre" si incearca sa-si seduca tatal, imaginandu-si adesea ca se vor casatori cu el mai tarziu. Baietii sunt tandri cu mama lor si pretind, daca tatal lipseste, ca sunt "barbatelul" lor.

VIATA COTIDIANA
Copilasul poate aduce un ajutor real in casa: contribuie la pregatirea mesei, pune rufele in masina de spalat, isi scoate plapuma la aerisit etc. In plus, ii place sa faca toate acestea, chiar daca nu va dura mult... La masa, incepe sa se serveasca singur, asa cum poate, cu ceea ce-i place. Refuzurile lui sunt mai putin violente. Mananca mai usor legumele sau fructele crude si carnea taiata in bucatele.
Ritualurile somnului se modifica usor, dar ele mai sunt insa necesare. Copiii care se trezesc noaptea au tendinta sa vina sa se strecoare in patul parintilor. Altii se scoala "cu noaptea in cap", dar trebuie invatati sa respecte somnul celorlati. Trezirile cu plansete sunt cauzate deseori de cosmaruri, dar copilul este rareori capabil sa le povesteasca. Potolit repede, el adoarme din nou, linistit. Cei care nu mai dorm dupa-amiaza sunt capabili sa se odihneasca in liniste.
Unii copii, curati peste noapte, nu se trezesc pana dimineata. Altii isi cheama parintii sa-i duca la toaleta; in fine, altii, mai putini la numar, se descurca si singuri daca au o veioza aprinsa si o olita de noapte langa patul lor.

Copilul se imbraca si se dezbraca singur, din ce in ce mai usor. Nu-si mai incurca pantofii si stie sa-i incalte pe cei care nu au sireturi. Daca este invatat, ii place sa se spele singur sub dus sau in baie, si o face foarte bine.

LIMBAJUL
Dotat cu un vocabular de aproximativ o mie de cuvinte, copilul alcatuieste acum fraze mai lungi si foloseste corect un anumit numar de adverbe, negatiile si verbele auxiliare. Se intampla uneori sa se balbaie putin, atunci cand gandul lui o ia inaintea cuvintelor. De acum, pune multe intrebari, incepand cu "de ce", "cand", si "cine". in fine, face mari progrese in exprimarea notiunilor, a expresiilor si a timpurilor trecute, a prezentului si a viitorului.

VIATA INTELECTUALA
Mult mai concentrat si mai rabdator, copilul poate asculta acum povesti mai lungi, de vreo douazeci de minute. Ii plac in mod special povestile ritmice, cu repetitii, si incep sa-l intereseze basmele bazate pe personaje sau pe animale. Unii copii de aceasta varsta se intereseaza de muzica. Au discurile cu muzica lor preferata, cea pe care pot topai sau dansa cu un bun simt al masurii. Cunosc pe dinafara mai multe cantece si sunt capabili sa le interpreteze. In scris, majoritatea mazgalesc inca, dar o buna parte dintre copii stiu de acum sa traga linii drepte si sa copieze cateva litere.
La trei ani si jumatate, copilul este capabil in general sa numere pana la zece si sa construiasca tot felul de edificii din cuburile sale. In fine, el isi cunoaste numele de familie, pe cel al altor persoane de la gradinita si prenumele parintilor sai (se intampla sa-i cheme pe numele lor).

JOCURI Sl JUCARII
In aceasta perioada, copilul are un prieten imaginar, pe care-l inventeaza pentru a-i tine companie (mai ales daca nu are un frate sau o sora cu care sa se joace) si pe seama caruia va pune nenumarate aventuri. Cand se afla impreuna cu colegii lui, el se joaca de-a negustoria, de-a doctorul, de-a tata si mama, de-a invatatoarea, cu un anumit numar de accesorii simple, care il ajuta sa simuleze situatia. De altfel, ii place mult sa se deghizeze, sa se machieze, sa-si puna o masca si sa se joace "de-a altcineva". Va sperie jucandu-se de-a lupul. Ii place, de asemenea, sa se amuze cu primele lui jocuri de puzzle, de loto, cu planse cu sase imagini, cu un banc de mesterit, o trusa de medic, o ferma cu personaje, caramizi de stivuit. Unele fetite cer deja papusi manechin, dar acestea sunt foarte greu de imbracat pentru manutele lor inca stangace.
Pentru prima data, copilul il asteapta pe Mos Craciun, se intereseaza de el si asteapta cadourile lui. Ambalajele au o mare importanta. In fine, daca aveti putin timp sa-l petreceti impreuna, faceti-l sa participe la pregatirea unei prajituri. Va fi foarte fericit si va invata multe.

DEZVOLTAREA SOCIALA
Fiecare sarbatoare, exceptiile, schimbarile, daca sunt traite in familie, intr-o atmosfera de siguranta si incredere, il incanta pe copil. Ii place sa mearga in vacanta, in vizita la o vecina sau la un alt copil, sa mearga sa ia masa la bunica etc. Ii place sa i se spuna un secret la ureche, iar cuvantul "surpriza" il face sa topaie de nerabdare.

Copilul este capabil din ce in ce mai mult sa imparta ceva si sa-si astepte randul, gesturi necesare in joaca cu ceilalti copii. Copiii se impart in doua grupuri: cei pe care ii prefera si cei care nu-i plac; pe primii ii numeste prietenii sai. Criteriile de rasa sunt luate in seama doar daca sunt influentati de parinti. Unii dintre copii sunt frecvent exclusi din grup, luandu-si rolul de "tap ispasitor", in timp ce altii devin lideri. Educatoarea poate avea o anumita influenta asupra comportamentului copilului, caci el tine mortis sa-i placa si, in aceasta perioada, este foarte sensibil la felicitari, ca si la mustrari.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact