Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >CINE ESTE COPILUL DE TREI ANI ?







Copilul de trei ani este o fiinta mica, in general delicioasa, care seamana din ce in ce mai putin cu bebelusul furios si sistematic incapatanat care era acum un an. Mai putin tiranic, el incepe sa invete ce este rabdarea, dar suporta inca greu frustrarile.

DEZVOLTAREA FIZICA

Copilul masoara, in medie, intre 90 si 96 cm si cantareste intre 13 si-l6 kg. El a dobandit simtul echilibrului: de acum inainte este capabil sa stea intr-un picior, sa loveasca o minge, sa mearga drept de-a lungul unei linii sau sa mearga cu spatele. Ii place sa sara in ritmul muzicii si se lasa sa alunece pe tobogan. De asemenea, se serveste mai bine de maini, ca sa decupeze si sa manuiasca creionul si pensula.

CARACTERUL SI PERSONALITATEA m9p9615mk85ymb

Copilul doreste sa faca placere parintilor sai si sa fie de folos, dar isi arata mai putin spontan afectiunea. Descoperind umorul si puterea cuvintelor, ii place sa spuna ghicitori si sa rada singur de jocurile sale. Desi cunoaste si se intereseaza de diferentele intre baieti si fete, el se joaca bucuros cu copiii de ambele sexe; pune intrebari despre bebelusi si este adeseori gelos pe fratiorul sau pe surioara sa. Fiind foarte concentrat asupra lui insusi, ii este greu sa-si imagineze ca nu toata lumea impartaseste punctul sau de vedere si sufera daca se simte neinteles.
Se instaleaza frica de intuneric, dar si spaimele in fata unor oameni (de alta rasa, persoane foarte in varsta), a persoanelor machiate (masti, anumite personaje pe care le vede la televizor), ori a persoanelor care i-au fost prezentate ca periculoase.

VIATA COTIDIANA
Pofta de mancare a copilului este mai degraba buna si se regularizeaza. Mesele preferate sunt deseori micul dejun si gustarea - mese mai putin organizate, mai rapide decat cele doua mese principale si bazate mai ales pe alimente dulci. Se intampla inca sa se foloseasca de refuzul alimentar ca sa atraga atentia, dar cel mai des el mananca singur si destul de curat, servindu-se de tacamuri, de paharul de apa si de bol.
Stia deja sa se dezbrace singur daca i se deschideau nasturii sau inchizatorile dificile; acum incepe sa stie sa se imbrace si isi poate pune unele haine fara ajutor.
Majoritatea copiilor nu se mai trezesc noaptea si continua sa-si faca somnul de dupa-amiaza. Daca se trezeste, copilul se poate juca linistit in patul sau, asteptand sa adoarma din nou sau sa vina cineva la el. Totusi, multi dintre ei plang, cheama sau se ridica.
Majoritatea copiilor de trei ani sunt curati peste zi, dar putini raman curati peste noapte. O data obiceiurile bine instalate, accidentele devin tot mai rare. Le place sa faca baie, sa se joace in apa si nu doresc sa iasa din apa.
Isi sug inca des degetul, suzeta sau biberonul si nu isi abandoneaza niciodata obiectul preferat (un animal din plus, o bucata de panza etc). Cat despre sanatate, atunci cand isi incep viata^ in colectivitate racesc destul de des (cei care au fost la cresa sunt deja imunizati). In schimb, otitele se raresc. LIMBAJULMajoritatea copiilor vorbesc bine, cursiv, utilizand un vocabular destul de bogat (de la 800 la 1000 de cuvinte). Ei folosesc atat forme de plural ale substantivelor si verbelor, cat si pronumele personale, dar gramatica lasa inca de dorit. Rimele, chiar fara o semnificatie anume, si jocurile de cuvinte ii fascineaza. Se servesc deseori de cuvinte, in anumite activitati, si stiu sa asculte. Pot raspunde unei cerinte relativ complexe ca "Du-te si cauta paharul si pune-l pe masa". in fata unor imagini simple, stiu sa spuna ceea ce vad sau ceea ce se intampla.

VIATA INTELECTUALA
La aceasta varsta, copilul vrea sa priveasca imaginile si textele cartilor care i se citesc. Cartile sale preferate sunt abecedarele si cartile cu poze. Ii plac istorioarele cu animale si se identifica usor cu un ursulet sau cu un iepuras. Ii place sa i se reciteasca de mai multe ori si sfarseste prin a cunoaste unele istorioare aproape pe dinafara. Poate de asemenea sa le asculte singur la un pick-up sau casetofon. Poate sa-si recunoasca numele scris. Stie uneori sa numere pe dinafara pana la cinci sau pana la zece, dar nu poate sa numere mai mult de doua sau trei obiecte.

JOCURI SI JUCARII

Copilului de 3 ani ii place tot ce are roti; de aceea el adora tricicleta, masinutele, carucioarele, trenurile. Construieste drumuri si itinerarii cu obstacole, pe care la foloseste pentru vehiculele sale. Ii plac de asemenea jocurile cu apa: balaceala, spalatul vaselor, sa faca baloane din sapun, sa faca vaporasele sa pluteasca pe apa, toate acestea numa-randu-se printre jocurile lui favorite. Adaugand in apa pamant sau nisip, totul devine si mai amuzant: face turte din noroi sau castele de nisip, traseaza drumuri sau face tunele etc. Ii place sa picteze cu degetele sau sa se joace cu pasta de modelat si devine capabil sa insire pe ata margele sau sa se joace puzzle* si cu formele de incastrat; da dovada de multa imaginatie in jocurile cu papusi sau in cele cu meserii.

DEZVOLTAREA SOCIALA

Copilul de trei ani isi plaseaza mama in centrul vietii sale afective (chiar daca tatal este preferat pentru anumite activitati precise) si intretine cu ea raporturi privilegiate: ii place sa o ajute in sarcinile gospodaresti, sa o insoteasca la piata si sa-si petreaca timpul numai cu ea. In schimb, are dificultati cu fratii si surorile, a caror rivalitate o suporta greu: el ii necajeste si ii deranjeaza bucuros pe cei mai mari, dar plange si ii paraste pe ceilalti daca si ei fac acelasi lucru. Poate fi amabil, dar si gelos, cu un frate mai mic.
La gradinita, copilul isi iubeste educatoarea si ar vrea mult sa fie preferatul ei: ii place sa vorbeasca cu ea si s-o asculte. Cu prietenii, comportamentul copilului se amelioreaza: devine capabil de mai multa cooperare si atentie, stie sa-si astepte randul si intelege necesitatea partajului. Limbajul devine modul de comunicare privilegiat intre copii.
"Te rog" va fi invatat, daca se insista, "Buna ziua nu este exprimat niciodata spontan si deseori este repetat ca un ecou. "Multumesc" si "La revedere" nu au devenit inca automatisme.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact