Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >PRIMA ZI DE GRADINITA


Indiferent ce a trait copilul dumneavoastra inainte si chiar daca a fost la cresa, prima zi de gradinita este intotdeauna o incercare oarecum dificila si perturbanta, atat pentru copil, cat si pentru mama. v8g456vb97rvo
De asemenea, cuvantul de ordine esential este: a crea siguranta. Cu cat copilul va fi mai bine pregatit si cu cat va avea mai putine nelinisti in ziua Z, cu atat mai putin se va simti pierdut si abandonat in acest nou mediu.
Dar, chiar daca ati urmat sfaturile expuse pentru trimestrul precedent, se poate foarte bine ca, prins in ambianta generala, copilul sa se agate de dumneavoastra cand il veti insoti la gradinita. In momentul in care-l lasati in clasa, supararea lui mare, cu lacrimi adevarate, va va aduce la marginea disperarii si va veti simti vinovata. La fel ca toate mamele, veti merge alergand sa-l recuperati la pranz sau seara.
Aceasta perioada, oricat de dificila ar fi, nu va dura multa vreme, ci cel mult o saptamana sau doua, daca veti respecta sfaturile urmatoare care si-au dovedit eficacitatea.

-  Inca din prima dimineata, treziti copilul destul de devreme, ca sa nu fie nevoie sa-l grabiti. Nu va enervati si nu-i cereti sa se grabeasca.

  Lasati-I sa-si ia micul dejun in liniste; ganditi-va la ceva ce-i place.

  imbracati-l cu haine si cu pantofi usor de scos si de pus.
  Strecurati-i intr-un buzunar o batistuta pe care o veti stropi cu cateva picaturi din apa de colonie folosita, care sa-i evoce prezenta dumneavoastra, sau un lucrusor care sa-i aminteasca de casa si pe care-l va putea strange la piept fara stirea nimanui. In celalalt buzunar, puneti-i o zaharicala pe care-i va face placere sa o gaseasca in recreatie.

-  Intr-un saculet cu numele lui, puneti haine de schimb (se poate produce un "accident") si jucaria preferata, care-i va permite sa se consoleze sau sa adoarma linistit in timpul siestei. Amandoua lucrurile trebuie marcate cu numele copilului, la fel si paltonul, pantofi .te.

-  Vorbiti-i, explicati-i mereu cu calm, ca va veni aici in fiecare zi, asa cum dumneavoastra mergeti la serviciu, ca toti cei mari, si ca veti trece sa-l luati dupa siesta sau dupa pranz (este bine sa scurtati primele zile, ca sa-i dati posibilitatea sa se adapteze).

  Ocupati-va de propria dumneavoastra anxietate, pe care copilul o percepe foarte bine. Daca ea contrazice un discurs linistitor, copilul isi spune ca ii ascundeti lucruri grave si ii va fi frica.  Fiti toleranti: timp de cateva zile, copilul poate sa doarma rau sau sa nu poata manca, sa fie mai nervos, sa inceapa din nou sa faca pipi in pat. Toate acestea trebuie sa reintre rapid in normal.

-  In fine, dupa ce v-ati dat copilul in mainile educatoarei si ati stat un timp rezonabil in clasa, trebuie sa stiti sa va luati la revedere. Ceea ce inseamna: nici sa nu lasati copilul acolo in viteza, evitandu-i supararea, nici sa nu profitati sa plecati atunci cand se uita in alta parte, nici sa-i spuneti de zece ori adio si sa va intoarceti de unsprezece ori inapoi. Un sarut tandru, un aer linistit si convingator, un cuvant spus educatoarei, un ultim semn usor cu mana, zambind, apoi plecati.
In acest fel, ar trebui ca totul sa se petreaca bine. Daca, dupa cateva saptamani, copilul dumneavoastra plange inca dimineata si educatoarea va confirma ca pare trist si lipsit de energie toata ziua, ar fi bine sa cautati motivele, cerand un consult psihologic.
Apoi, amintiti-va ca succesul depinde de acesti trei factori foarte simpli:

  Copilul doarme suficient (gradinita este obositoare).

  El ia micul dejun inainte de a pleca (daca-i place, lasati-i biberonul).

  Sunteti in contact cel putin saptamanal cu educatoarea sa.
Ea va comunica ce face si ce traieste copilul la gradinita, dumneavoastra o informati despre evenimentele privind viata copilului, care pot avea o influenta asupra comporta­mentului sau (patologie particulara, usoara boala, week-end special, eveniment familial fericit sau nefericit etc). Copilul este foarte sensibil la increderea si la comunicarea care exista intre educatoarea si parintii sai.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact