Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >OBOSEALA COPILULUI LA GRADINITA


In saptamanile si lunile ce urmeaza dupa intrarea lui la gradinita, copilul suporta frecvent consecintele sub forma unei mari oboseli. Cauzele sunt diverse:

Copilul petrece zile prea lungi. Nu numai ca ziua scolara demareaza prea devreme, dar, in functie de programul parintilor, multi copii sunt dusi la o ingrijitoare chiar mai devreme. Ei "suporta" pe rand scoala (zgomot, agitatie etc), cantina (zgomotul este uneori aici asurzitor si deci foarte obositor), scoala, apoi din nou educatoarea de seara, care se ofera sa tina copiii pana la ora cand parintii vin dupa ei. d7y1723dy88fop
□  Ritmurile vitale ale copilului nu sunt respectate. Nu are timp pentru somn. Alternanta momentelor de activitate, de concentrare si de destindere nu este respectata.
□  Micul dejun este neglijat. in conditii de stres, pofta de mancare a copilului inca putin adormit nu se poate manifesta. In lipsa unei gustari bune in jurul orei zece, ii va fi greu sa faca fata lipsei mancani pana la amiaza, fara sa simta o stare de epuizare subita.
Ce-i de facut in cazul acesta?


-  In primul rand, sa vegheati asupra somnului sau nocturn, izvorul unei bune recuperari. Copilul trebuie sa profite de somn, deci, sa se culce si sa grtnarma devreme. Pentru aceasta, este de preferat ca ambianta familiala sa fie calma, iar televizorul stins.

  Vegheati asupra alimentatiei sale. Cantinele ofera prea des meniuri "pentru copii", pe baza de fecule, ca sa reduca procentul de refuz alimentar. Multe educatoare ofera copiilor bomboane (sau chiar ei vin cu buzunarele pline de dulciuri).
Or, copiii au nevoie de legume verzi, cruditati, fructe. Ramane ca dumneavoastra sa compensati aceste lipsuri in timpul meselor luate acasa si sa evitati micile gustari care taie pofta de mancare.

  Evitati sa-l lasati sa se uite prea mult la televizor. Copiii de varsta aceasta sunt inca incapabili sa urmareasca un serial, cu atat mai putin un reportaj sau actualitatile. In schimb, sunt foarte usor fascinati de imaginea in miscare. Dar zgomotul, luminile, rapiditatea, sunt un factor important al oboselii si al suprastimularii, mai mult decat de destindere. Daca trebuie sa-l puneti in fata televizorului, selectati cu grija programul pe care sa-l urmareasca. Dar, mai ales, nu-l lasati sa-si sfarseasca serile in fata aparatului. Exista moduri mai armonioase si mai calme de a "aluneca" in somn.

-  O alta sursa de suprastimulare, de anxietate si de oboseala: "orele suplimentare" pe care le fac copiii in afara orelor de gradinita, atunci cand parintii se grabesc sa-i invete (sau sa-i mediteze) engleza, inotul, olaritul sau respectarea bunelor maniere.
Stop! Nu-i pregatiti de pe acum o agenda de ministru! inca nu s-au aruncat zarurile in cursa reusitei. O data intors acasa, copilul dumneavoastra are dreptul la odihna, la plictiseala, la relaxare.

-  In final, asigurati-i o igiena generala de viata, cea mai sanatoasa cu putinta: sa nu
fie prea cald, incaperi aerisite, haine largi si confortabile, momente de destindere fara activitati speciale, plimbari in natura, distractii accesibile tuturor membrilor familiei etc.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact