Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >EDUCATIA SEXUALA
Copiii de astazi nu mai sunt tinuti in aceeasi ignoranta in privinta sexului, asa cum au fost generatiile precedente. Baietii si fetele sunt amestecati in toate activitatile, iar parintii protejeaza mai putin nuditatea lor. De asemenea, intre doi si trei ani, stiu toti ce diferente anatomice ii disting pe barbati de femei. Ei stiu de asemenea carui sex apartin, cu care parinte vor semana mai tarziu si care este sexul adultilor pe care ii intalnesc.
Ca un copil va fi sau nu mandru de sexul sau, increzator in viitorul sau, va depinde direct de atitudinea parintilor sai. Se simt fericiti de a fi ceea ce sunt? isi trateaza fiecare sotul sau sotia cu respect atunci cand ii vorbeste copilului despre el/ea? isi iubesc copilul asa cum este sau regreta ca nu a fost de celalalt sex? ii vorbesc despre viitorul sau cu incredere? ii trateaza pe baieti si pe fete in mod diferentiat? Toate acestea il vor face pe baietel sa fie multumit ca este baiat, iar pe fetita, sa fie mandra ca este fata. z8v3621zf38pis
De asemenea, in aceasta perioada, copiii incep sa-si puna intrebari despre originea lor si despre nastere. De unde vin bebelusii? Cum au sosit aici? Cum ies ei? Unde erau inainte?

Sunt curiosi sa stie lucrul acesta, asa cum sunt curiosi de toate, fara prejudecati. Eventuala jena pe care o vor simti in raspunsurile date ii va face sa inteleaga ca subiectele acestea nu sunt "ca celelalte". De fapt, copiii de varsta aceasta nu cer sa li se faca un curs de anatomie. Ei se multumesc cu raspunsuri simple si scurte. Cand vor vrea mai multe detalii, vi le vor cere.
lata trei sfaturi care mi se par importante, dar fiecare, in fata acestor intrebari, reactio­neaza cu propria sa sensibilitate.

-  Spuneti simplu, spuneti putin, dar spuneti adevarul. Daca va este greu sa gasiti cuvintele, va vor ajuta in aceasta privinta unele brosuri. Dar, mai ales, fara trandafiri, fara berze sau Sfantul Duh!   Cuvintele potrivite exista. De ce sa nu le folositi? Mi se par mult mai adaptate decat "ciucurel" sau "fofoloanca".

  Nu anulati rolul tatalui, chiar daca nici o intrebare nu este pusa pentru el. Mama nu a facut un bebelus singura. Este usor sa spuneti ca trebuie sa fie doi ca sa fie conceput un copil si ca, fara tatal sau, el nu ar fi aparut niciodata in pantecul mamei sale.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact