Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

parintii mei - poze si imagini cu copii - >PREGATIREA PENTRU GRADINITA


V-ati hotarat: copilasul va merge in septembrie la gradinita. Pentru ca totul sa decurga bine, pentru el si pentru dumneavoastra, se impune o pregatire in sensul acesta.
Se spune de obicei ca cei care au fost deja la cresa se adapteaza mult mai usor. Intr-o anumita masura, este adevarat: copiii s-au obisnuit sa se desparta de parintii lor dimineata si stiu bine ca se vor regasi seara. h5b611hx98ddl
Dar, la cresa sau la doica, copilul este bine ingrijit. Chiar daca socul despartirii este mai putin dur, iar copilul mai autonom, intrarea la gradinita va fi, cu toate acestea, o incercare importanta.
Copiii care au deja un frate mai mare la gradinita doresc cu nerabdare sa mearga si ei. Ei au o justificare sa mearga la gradinita si sa fie "ca cei mari". In schimb, un copil unic, a carui mama nu are o alta ocupatie, sau cel care lasa acasa un mezin, singur cu mama sa, risca sa suporte greu inceputul gradinitei, ca pe o inlaturare sau ca pe un mod de a se debarasa de el.
Este bine sa intelegeti prin ce anume trece copilul si sa-l pregatiti mai bine. De exemplu, este important, pe cat posibil, sa profitati de lunile care preceda inceperea gradinitei, si sa duceti copilul la un camin. Este vorba de o etapa intermediara care va face ca trecerea sa fie mai usoara.

-  Pregatirea copilului pentru gradinita cuprinde diferite aspecte. Planul medical nu trebuie sa fie neglijat. O vizita de control al vederii si auzului este indispensabila, daca aveti cea mai mica indoiala in privinta acestor aspecte.
Cat despre vaccinuri, este inutil sa asteptati ultimul moment, pentru ca reactiile pot fi dezagreabile. Sa va amintim ca, daca D.T.P.-ul (vaccin diftero-tetano-pertussis) si B.C.G.-ul (vaccin contra tuberculozei) sunt obligatorii, si vaccinul contra rujeolei, rubeolei si oreio-nului este recomandat.

-  Pregatirea psihologica va ocupa mai mult timp, dar este la fel de importanta. In cele trei luni care preceda momentul inceperii gradinitei, trebuie sa vorbiti deseori despre aceasta cu copilul, dandu-i o imagine pozitiva, dar totusi realista.
Puteti sa-i aratati avantajul de a avea colegi de joaca ce vor deveni repede prietenii lui. Puteti sa-i vorbiti de asemenea despre activitati, descoperiri, noi invataturi de care veti fi mandri. Va trebui sa-i descrieti si noul sau program, sa-i spuneti in ce zile va merge la gradinita, ce schimbari va aduce lucrul acesta in viata sa cotidiana si sa-i potoliti temerile.

  Copilul se simte mai bine la gradinita daca este autonom. A-l pregati inseamna si a-l ajuta sa se pastreze curat ziua, pregatindu-i haine usor de dat jos si de imbracat (pantaloni cu elastic in talie in loc de salopete, pantofi cu scai in loc de cei cu sireturi etc).

  Cu o luna sau doua inainte de inceperea gradinitei, apoi cu cateva zile inainte, este important sa duceti copilul sa viziteze gradinita, sa descopere sala de clasa si sa faca cunostinta cu educatoarea.
In general, vineri dimineata este o zi potrivita: copilul poate repera locul in liniste si educatoarele sunt mai disponibile. Gratie prezentei dumneavoastra, copilul nu se va simti abandonat intr-un spatiu necunoscut.
Recunoasterea locului ii va da incredere si ii va oferi repere in noul spatiu. Observarea tuturor jocurilor din sala de clasa il va face sa doreasca sa mearga rapid acolo, pentru a le "incerca".
Sa nu neglijati sa mergeti la intalnirea cu parintii pe care directoarea o organizeaza cu putin inainte de prima zi de gradinita.

  in saptamana dinaintea inceperii gradinitei, este bine sa culcati si sa treziti copilul in functie de programul pe care il va avea. Astfel, se va obisnui, daca nu a facut-o deja - sa se culce mai devreme, sa se spele eventual seara si sa nu piarda prea mult timp cu micul dejun.
Este timpul de asemenea sa cumparati semne distinctive cu numele copilului si sa le coaseti pe hainele lui si pe jucaria lui preferata.
In fine, este bine sa dovediti cateva zile, o saptamana sau doua, o mai mare disponibilitate din partea dumneavoastra, in asa fel incat copilul sa se adapteze progresiv noului sau mediu.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact