Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

parintii mei - poze si imagini cu copii - >LIMBAJ, JOC DE CUVINTE Sl POEZIE


Sa se joace cu cuvintele este una dintre placerile cele mai mari ale copilului de varsta aceasta. De asemenea, este o activitate importanta pentru el, caci contribuie la dezvoltarea gustului pentru cuvinte si limbaj, ceea ce-i va fi folositor atunci cand va aborda lectura si scrisul.
Daca acum este in mod natural poet si incanta toata familia cu inventiile sale verbale, interesul sau pentru voce, ritmuri si sonoritati dateaza din cea mai frageda pruncie. x8p6515xk96elb
Inca din acea perioada, era sensibil la melodii, la vocea care canta si la leganarile care o insoteau. Cantecele au jucat de atunci un rol important. Nu conteaza daca sensul lor este absurd, atata vreme cat cuvintele sunt amuzante, iar rimele surprinzatoare.

Copilul adora cuvintele care mangaie auzul si-l incanta prin simpla lor sonoritate. El isi numeste papusa "Lizuca FluturasulZburator"sau "Bambi Codita-Alba", inventeaza cantece pentru simpla placere de a se juca cu cuvintele si face jocuri de cuvinte fara sa-si dea seama.
Copiii sunt impresionati de poezie: este momentul sa le cititi sau sa compuneti impreuna cu ei. Ei inventeaza mai mult cu sensibilitatea decat cu gandirea lor. Nu au nevoie sa inteleaga ca sa aprecieze. Ei stiu sa compuna cu cuvintele lor, exprimandu-le muzicalitatea.
Poezia nu este pentru copil un demers intelectual, ci ceva care impresioneaza direct simturile si corpul sau. De aceea, multe cantece pentru copii sunt insotite de gesturi.
Inca din primele luni in care vorbeste, copilul se amuza repetand cuvintele. El le pronunta pentru placerea de a le auzi si le inlantuie ca sa se amuze. Un cadou frumos pe care puteti sa-l faceti este sa va jucati cu copilul, sa-l obisnuiti cu limbajul si sa-i aratati ca vorbele sunt ca niste mingi cu care poti jongla.
Puteti, impreuna cu copilul, sa inventati cuvinte care uneori vor ramane si vor face parte din limbajul casei. Sa inventati poezii sau cantecele. Puteti, de asemenea, sa le cititi si sa le invatati pe dinafara. Aceasta poezioara, de exemplu, este cunoscuta de toti copiii:

Pisicuta, pis, pis, pis, Te-am vazut azi-noapte-n vis,
Te spalai,
Te pieptanai
Funda rosie-ppuneai...

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact