Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

parintii mei - poze si imagini cu copii - >


Unii parinti sunt nelinistiti de faptul ca micutul lor "inghite" anumite sunete ("lata" in loc de "rata", "daina" in loc de "gaina"...) si unele cuvinte sunt astfel de neinteles.
Trebuie sa stiti ca o pronuntie putin dificila este normala la varsta aceasta. Este inutil, chiar nefast, sa-l faceti sa repete in mod sistematic, chiar cu cele mai bune intentii. Daca el pronunta astfel, inseamna ca nu poate pentru moment sa pronunte mai bine. De asemenea, este dezastruos sa va bateti joc de el sau sa-l imitati razand. s5b181sj71xpk
Nu trebuie sa uitati ca limbajul este un mijloc de comunicare pus in serviciul schimbului si nu al dresajului: ceea ce exprima copilul este mult mai important decat modul in care o face. Daca-I intrerupeti frecvent ca sa-l faceti sa repete un cuvant gresit pronuntat, el va avea repede impresia ca nu va intereseaza ce va spune, si va avea dreptate. A-l face mereu sa repete forma cuvintelor risca sa-l descurajeze pentru multa vreme in privinta fondului acestora.
O deprindere in curs de formare este inca fragila si deseori susceptibila. Daca crede ca vorbeste "rau", copilul risca sa renunte la dorinta si placerea de a se exprima liber. Limbajul sau va progresa mai putin si veti ajunge la rezultatul invers celui dorit.
A corecta fara intrerupere un copil este o atitudine care dovedeste necunoasterea modului in care el invata sa vorbeasca. Corectarea greselilor de pronuntie ale unui copil care incepe sa faca fraze este inutila si il va descuraja.
Atunci cand copilul aude bine, diferenta dintre ceea ce aude si ceea ce pronunta nu este o greseala care sa poata fi corectata, ci o stangacie de limba, o lipsa de maturitate a sistemului fonator sau o imposibilitate temporara de a articula cuvintele. Aceasta nu se poate rezolva de la o zi la alta.
In cea mai mare parte a cazurilor, pronuntia se va ameliora de la sine in cursul anului urmator, prin antrenament si maturizare fiziologica. In caz contrar, veti avea tot timpul, in cursul celui de-al cincilea an de viata al copilului, sa faceti un bilant al limbajului la un logoped.
Ce-i de facut, deci? inainte de toate, sa vorbiti corect in fata copilului. Apoi, sa vorbiti cu el, oferindu-i numeroase ocazii sa se exprime liber. Face cumva vreo greseala? Repetati cuvantul pronuntat corect in raspuns.
Decat o simpla "vorbarie", este mai bine sa purtati un dialog deschis si simpatic care-i va da progresiv gustul cuvintelor si simtul formei corecte.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact