Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

parintii mei - poze si imagini cu copii - >CINE ESTE COPILUL DE LA 30 LA 32 DE LUNI?

e1c722eo87kbz

PERSONALITATEA
La doi ani si jumatate, copilul se mentine in general curat ziua, la unii copii, insa, deprinderea acestui lucru va mai dura inca vreo cateva luni fara ca acest lucru sa constituie vreo problema. Fiecare are ritmul sau, asta e tot. Cel care este "avansat" intr-un domeniu, este, in general, mai putin avansat in altul; mai tarziu, aproape toti copiii recupereaza aceste diferente. Cat despre a se pastra curat peste noapte, acest obicei s-a instalat sau se va instala de la sine, la timpul sau, cand nivelul de maturitate al copilului va fi suficient.
La varsta aceasta, copilul a dobandit convingerea ca este o adevarata persoana si nu mai are nevoie sa fie potolit tot timpul.
Stie bine cine este si isi cunoaste prenumele. Daca face inca multe nazbatii, in general nu le face ca sa provoace intentionat, ci din ignoranta sau din stangacie. Asa cum spune intelepciunea populara, "numai cine nu munceste nu greseste", si acesta poate fi si cazul copilului de doi ani si jumatate, care este fara incetare ocupat. Asa incat, ar renunta uneori bucuros sa-si faca siesta de dupa-masa. El nu face intotdeauna ceea ce ne-ar placea
noua, insa are o asemenea energie si o astfel de imaginatie, incat uneori suntem prea mandri de el ca sa ne suparam!

Copilul de doi ani si jumatate devine, in ochii tuturor, un copil mare. Chiar si corpul lui se schimba: isi pierde proportiile si rotunjimile de bebelus, se lungeste si se desavarseste. Din luna in luna, se vede cum evolueaza din punct de vedere fizic. De asemenea, si caracterul lui se contureaza mai bine si ne putem face o idee mai justa despre tempera­mentul fiecaruia. Indraznetii se disting de timizi, activii de vorbareti, bataiosii, creativii, sensibilii ies si ei in evidenta.

Curiozitatea sa, combinata cu vitalitatea si cu nevoia de independenta, face ca, in perioada aceasta, sa se intample deseori sa pierdem copilul in multime, pe strada sau intr-un magazin. Profita atat de repede de un moment de neatentie ca sa scape din mana adultului si sa porneasca la descoperirea lumii!
De asemenea, trebuie sa fim extrem de vigilenti cand ducem copilul de varsta aceasta intr-un loc public. Atentie, mai ales, in parcul de distractii, in centrele comerciale si in magazine in perioada sarbatorilor (cadourile, luminile si personajele-Mos Craciun sunt foarte atragatoare...).

DEZVOLTAREA FIZICA

Copilul isi cunoaste acum bine corpul. Poate sa numeasca partile esentiale si le cunoaste capacitatile. Plin de vitalitate, el alearga, sare, danseaza, fuge, se opreste brusc si pleaca din nou...

Coordonarea intre ochi si mana este mult mai buna: ca sa faca un puzzle, copilul nu mai tatoneaza cum facea inainte, ci studiaza piesele disponibile, priveste formele de umplut si merge direct la tinta. Nu mai incearca, cu orice pret, sa le faca sa intre invers.

Tine creionul in mana ca un adult, ceea ce determina progrese in productiile sale grafice. Ii face placere sa insurubeze si sa desurubeze. Dar mai ales, ii place sa se foloseasca de maini pentru a pipai. Cunoasterea, care inainte trecea prin gura, trece de acum direct prin mana. Astfel, copilul isi dezvolta o sensibilitate tactila si este bine, de fiecare data cand este posibil, sa-l lasati sa pipaie. Ii place in mod special ceea ce este moale (par, blanuri, catifea etc).

LIMBAJUL

Copilul pronunta mai bine cuvintele, chiar daca inca nu stapaneste toate consoanele. Unele sunete sunt in mod special greu de pronuntat, ca r, z, s, s, sau f si multi copii vor avea nevoie de inca un an sau doi pentru a le putea pronunta corect.
Unele cuvinte au sensuri multiple. Astfel, toate femeile pot fi numite "mama", iar alti copii de varsta lui sau mai mici pot fi numiti "bebelus".
In schimb, el cunoaste deja mai multe cantece pe care este capabil sa le interpreteze sau sa le mimeze si stie sa asculte trei instructiuni date simultan, de exemplu: "Du-ie la bucatarie, ia carpa care este pe masa si adu-mi-o, te rog".
SOCIABILITATEA

Copilul de doi ani si jumatate este capabil de mai multa cooperare si toleranta cu prietenii de varsta lui. El incepe sa "organizeze" jocuri in mod rudimentar. Se formeaza grupuri de doi sau de trei copii, in care fiecare vrea sa fie sef si sa hotarasca pentru ceilalti. Aceasta nu dureaza mult, iar disputele verbale sau cele fizice sunt inca frecvente. Copilul care-l hartuieste pe un altul gaseste, in schimb, ca este inadmisibil sa fie el insusi hartuit. Lucrul acesta inseamna pur si simplu ca inca nu este capabil sa se puna in locul celuilalt. Nu este vorba aici de rautate, iar lucrurile se vor rezolva in anii care vor urma. Exista inca multi adulti care inca nu aplica, la varsta lor, principiul conform caruia trebuie sa-l tratezi pe celalalt asa cum ai vrea sa fii tratat. Sa nu cerem de la copii sa fie mai buni decat noi!
JOCURI Sl JUCARII
La jucariile din perioadele precedente, putem adauga instrumentele de muzica ritmica (mult mai bune pentru copil decat pianul sau chitara in miniatura - care canta fals).
Putem de asemenea sa incredintam copilului un picup sau un casetofon, ale caror mecanisme le va intelege foarte repede. Va putea astfel sa asculte singur cantecele sau povestile sale preferate.

-  Pentru jocurile de imitatie, ii va placea sa se foloseasca de o trusa de medic (adaugati vata si oferiti-i pansamente adevarate sau plasture: va fi incantat).

-  Punand la dispozitia lui o mare cantitate de material (bucati de panza, cutii mari din carton, hartie, creioane colorate, foarfece, tabla si creta, plastilina etc), ii permiteti sa-si dezvolte imaginatia si sa se joace multa vreme, mult mai mult decat cu jucarii, a caror utilizare precisa a fost conceputa de creator.

-  Incepand sa invete regulile, copilul de doi ani si jumatate devine capabil sa joace corect jocuri de societate foarte simple ca loto in imagini sau domino.

-  In fine, este intotdeauna foarte incantat sa participe la jocuri de exterior, pe leagane sau pe structuri metalice complexe.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact