Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

portalul mamelor - sfaturi practice - >SCOALA LA DOI ANI


Gradinita, in limita locurilor disponibile, primeste copii de la doi la sase ani. Nefiind obligatorie, ea primeste cu prioritate copiii de la trei ani in sus. Dar, in masura in care mama lucreaza si copilul elibereaza, deseori, un loc la cresa, numerosi copii de doi ani se integreaza la "grupa mica".
Este bine sau nu pentru ei? intrebarea a starnit multe polemici. Raspunsul este cu atat mai important cu cat majoritatea gradinitelor refuza intrarea copiilor in cursul
anului, dupa Craciun. Cat despre crese, ele "abandoneaza" copiii la fix trei ani. Un copil nascut in martie trebuie sa mearga oare la gradinita la doi ani si jumatate sau la trei ani si jumatate? Deseori, parintii nu au de ales... q3p1715qc56djm

-  Este adevarat ca un copil de doi ani este inca foarte mic ca sa se integreze comunitatii scolare si constrangerilor ei. Grupele de treizeci de copii sunt frecvente si educatoarei ii este aproape imposibil, oricare ar fi calitatile ei, sa se ocupe individual de micuti asa cum ar trebui.
Multi copii de doi ani nu si-au insusit inca deprinderile de igiena de peste zi, cu atat mai putin in timpul siestei. Ei nu stiu inca bine sa se ocupe de ei insisi si sa se apere de cei mai mari. Sau, inca nu vorbesc destul de bine ca sa inteleaga tot ce li se spune si sa-si exprime dorintele si nevoile. In fine, pentru multi dintre ei, zilele vor parea foarte lungi: primirea de dimineata, scoala, pranzul la cantina, scoala, camin de seara... Mamele care lucreaza nu au, de cele mai multe ori, alta posibilitate, dar zilele acestea pline de zgomote, de activitati, de lume, sunt foarte obositoare la doi ani. ■  Totusi, primirea la gradinita a copilului de doi ani s-a modificat in ultimul timp. Gradinitele au aplicat structuri special concepute pentru cei foarte mici, mai aproape de camin decat de gradinita propriu-zisa.
Fiecare copil are patul lui, unde poate sa doarma cat vrea si sa-si lase obiectele preferate. Copiii se joaca asa cum doresc, fara sa fie constransi la o reala disciplina. Ei pot zburda in voie. Educatoarele sunt voluntare pentru aceste grupe si dau dovada de o rabdare, o caldura si o sensibilitate care starnesc admiratia parintilor si afectiunea copiilor.


O mare parte a reusitei integrarii unui copil de doi ani la gradinita va depinde deci de structura si de alegerea pedagogica a gradinitei, precum si de personalitatea educatoarei.

-  In final, se pare ca nu conteaza atat de mult varsta copilului, cat nivelul sau de dezvoltare. Fiind inca imatur, el se va simti pierdut si nefericit, isi va construi o imagine proasta despre gradinita. Dimpotriva, daca este pregatit, se va adapta bine si va evolua foarte repede intre doi si trei ani. Gradinita ii va oferi posibilitati bogate de socializare, de descoperiri, de jocuri, de rasete nebunesti, de dezvoltare a limbajului si a autonomiei, pe care, fara indoiala, nu le-ar fi avut altfel. Cu cei de varsta lui, el va fi stimulat sa imite, sa se distreze, sa inventeze. Isi va construi o personalitate ale carei efecte le-ar putea compara cu cele specifice altui copil.
Daca singura solutie este sa va duceti copilul la gradinita in urmatorul an scolar, nu va invinovatiti. Pregatiti-I cu grija, dati-i incredere, linistiti-l si acordati-i o perioada de adaptare, in care va avea program scurt (cincisprezece zile de program redus vor usura deseori mult lucrurile).
Trebuie sa stiti ca statisticile sunt formale: cu cat un copil a facut mai multi ani de gradinita, cu atat scolaritatea lui viitoare are sanse sa se deruleze bine. Relatia aceasta se regaseste la toate clasele socio-culturale, dar este cu atat mai distincta cu cat este vorba de mediile foarte modeste sau mai putin stimulante.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact