Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

portalul mamelor - sfaturi practice - >ORA POVESTILOR


A citi sau a spune copilului o poveste face parte, in mod clasic, din ritualul culcatului. in cazul in care copilul este enervat, povestea il calmeaza si il face sa intre usurel in lumea viselor. Daca, dimpotriva, e obosit, este o activitate buna, caci nu cere o participare activa din partea lui.
Dar, bineinteles ca exista multe alte momente cand puteti sa spuneti o poveste sau sa va uitati intr-o carte impreuna cu copilul. A-l pune devreme in contact cu ceea ce este scris reprezinta mijlocul cel mai bun (si poate singurul) de a-i transmite gustul pentru carti si placerea lecturii.

ROLUL POVESTILOR
Povestile dezvolta vocabularul copilului si-i hranesc imaginatia. Ele il antreneaza sa urmareasca o desfasurare logica in care anumite actiuni ajung la consecinte asteptate sau surprinzatoare. Povestile aduc insa copilului ceva mai mult decat atat. Trezindu-i inteligenta si imaginatia, ele il ajuta sa vada mult mai clar in el insusi. i8c922ic24qhx
Povestile ii permit sa-si imagineze solutii posibile pentru temerile sale inconstiente si conflictele sale interioare, pentru ca personajele trec prin aventuri in care copilul se poate recunoaste. El se simte dezvinovatit, pentru ca nu este singurul in cazul sau, iar lucrul acesta ii da mult mai multa incredere in el.
In povestile acestea, in care personajele pozitive sunt cu adevarat bune, iar personajele negative cu adevarat rele, copilul se regaseste cu usurinta. Este fericit, pentru ca cei buni triumfa: viziunea sa asupra unei lumi drepte se intareste.

CE SA-I POVESTIM?
Exista foarte multe colectii de carti de basme sau povestiri pentru copii. Librarii si bibliotecarii sunt capabili sa va informeze ce se potriveste cu varsta copilului dumneavoastra.

  Basmele traditionale (Ispirescu, Grimm etc, dar si basmele din alte parti ale lumii, poate mai putin cunoscute) au intotdeauna mult succes. Ele descriu conflicte si dificultati care au ecou in inconstientul copiilor din toate tarile si din toate epocile.
Aproape intotdeauna va fi vorba de cineva sarac, amabil sau micut, care va sfarsi prin a fi invingatorul unuia mult mai mare si mult mai rau, deseori prin siretenie, vivacitate sau inteligenta.

-  Dar povestile mai recente sunt si ele apreciate. Copilului ii plac in mod special povestile cu animale si cu puii lor, cu care se identifica.
Acelasi lucru se intampla cu povestea copilasului care-i seamana. Se simte mai putin singur: ceilalti copii au si ei dificultati, fac prostii, se simt neintelesi.

-  Exista astazi numeroase mici reviste la care puteti abona copilul si care-i ofera povesti deseori de o calitate excelenta si bine adaptate pentru copil.-  Daca faceti parte dintre parintii care au destula imaginatie ca sa inventeze propriile lor povesti, atunci copiii dumneavoastra au mare noroc.
Chiar daca povestile dumneavoastra urmeaza mai mult sau mai putin schema poves­tilor clasice, le imbogatiti cu mii de detalii care nu-i privesc decat pe copiii dumneavoastra, atat de bine, incat se simt si mai direct vizati. In povestile dumneavoastra strecurati fraze care marturisesc direct ceva din povestea personala si inconstientul dumneavoastra, care va fi primit perfect de copil. Comunicarea este mai intensa, ceea ce va fi pretios in alte situatii.

CUM SA CITIM?
Copiilor le place ca cel care le citeste povestea sa o faca sa traiasca cu adevarat. Trebuie neaparat sa folositi tonul, ca la teatru, pentru ca micutul sa vibreze, sa astepte, sa-i fie frica, sa se simta emotionat, nelinistit sau amuzat, sa fie surprins de evenimente si sa simta in final usurarea deznodamantului.

-  Citind, nu trebuie sa ezitati sa inlocuiti un cuvant sau o structura prea dificila pentru copil, prin altele mai accesibile. Adaptarea textului pentru copil, modificarea unui nume, toate acestea fac parte din libertatea si creativitatea naratorului, care face ca textul sa-i apartina.

-  Copiilor le place mult sa li se citeasca sau sa li se povesteasca deseori aceleasi povesti, incat ajung sa cunoasca pasaje intregi pe dinafara. Cu toate acestea, daca, povestind, puneti de fiecare data acelasi suflet, ei vor retrai de fiecare data aceeasi incantare ca si prima oara.
Povestea pe care le place sa o auda de mai multe ori ramane deseori adanc intiparita in mintea lor, copiii gasind in ea raspunsuri corespunzand cu nivelul lor de dezvoltare. De asemenea, este normal sa fiti de acord cu cererea lor. Dar, atentie: vor pretinde s-o spuneti cu acelasi ton, aceleasi cuvinte, acelasi mister.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact