Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

portalul mamelor - sfaturi practice - >JUCARIILE
Inca din antichitate, n-a existat copil fara o jucarie. Fie ca este vorba despre un simplu baston, de o papusa din carpe, de o cutie de conserve sau de o cutie veche din carton, sau, mai aproape de zilele noastre, de o masinuta teleghidata sau de o papusa care vorbeste, existenta jucariilor nu depinde de epoca, de locul de nastere sau de nivelul de trai.
Fiecare copil are nevoie sa se joace si orice obiect de joaca poate, intr-un anumit fel, sa fie numit jucarie. Joaca este fundamentala si contribuie in mod esential la dezvoltarea fizica, intelectuala, afectiva, senzoriala si sociala a copilului.
lata cateva idei despre jucariile de astazi, destinate copiilor mici.

-  Este inutil si chiar jenant sa oferiti si sa lasati la dispozitia copilului dumneavoastra o jucarie care nu este pentru varsta lui sau pentru nivelul sau de dezvoltare, sau care, pur si simplu, nu-l intereseaza. Lucrul acesta il pune pe copil intr-o situatie de esec sau risca sa-l dezguste pe viitor de acest tip de activitate. Este mai bine sa puneti deoparte jucaria si sa o scoateti abia peste cateva luni. r3y1923ry57jby

-  Prea multe jucarii lasate in permanenta la indemana copilului il coplesesc si ii distrag atentia. In schimb, scotand jucariile alternativ, apoi aranjandu-le din nou la loc, ii innoiti interesul pentru ele.
Lucrul acesta bineinteles ca nu este valabil pentru jucariile favorite ale copilului, cu care se joaca mereu, o perioada indelungata, nici pentru jucariile "afective", a caror folosire trebuie s-o hotarasca singur.

-  Aranjarea jucariilor pe etajere joase si incapatoare sau in cosuri mari din plastic permite copilului sa fie mai autonom cu jucariile sale.
Le vede mult mai bine decat daca sunt intr-o lada traditionala si poate sa le scoata cand doreste. Poate de asemenea sa invete cu usurinta sa le aranjeze la locul lor: cuburile in cosul albastru, animalele din plus in cel rosu, jocurile de puzzle in cel verde etc.

-  Jucariile complicate si scumpe nu sunt cele mai bune pentru copii, adica cele care au cea mai mare valoare ludica. Dimpotriva: cu cat o jucarie este mai simpla, cu atat copilul va fi mai liber sa actioneze asupra ei, va putea fi mai creativ.
Nu jucaria trebuie sa inventeze jocuri, nu papusa trebuie sa spuna aceeasi fraza, ci copilul trebuie sa inventeze, el trebuie sa o faca sa vorbeasca in functie de circumstante. Nu calculatorul trebuie sa-l invete pe copil sa vorbeasca, afirmand cu o voce artificiala care abia se intelege: "Te-ai inselat, aceasta nu este o girafa, ia-o de la capat", ci parintii.
Dragostea pe care o purtati copilului nu se masoara in numarul si pretul jucariilor care invadeaza camera lui, ci mai mult in timpul pe care-l petreceti jucandu-va cu el. Decat sa puneti la dispozitia lui jucarii specializate si complicate, este mai bine sa-i dati materiale brute, cu intrebuintare multipla.
Putem exemplifica: hartii, cartoane, creioane, carioca, tablita pentru scris, o carte colorata, ambalaje diverse, cutii, cuburi si materiale de constructie, mingi si baloane, recipiente diverse ca sa se joace cu apa, accesorii si tesaturi ca sa se deghizeze, "garaj" sau "casuta" facute din cartoane mari sau placaj, unde-si vor gasi locul echipamente rudimentare, papusi, masute, masinute...

■ Nu trebuie niciodata sa neglijam elementele de securitate.
Unele jucarii respecta normele de securitate si sunt adaptate pentru copiii de varsta prevazuta pe ambalaj. Este bine ca, atunci cand cumparati o jucarie, sa fiti atenti la urmatoarele aspecte: este casanta, de exemplu din sticla sau din plastic fin? Are margini taioase, varfuri, piese detasabile pe care copilul le-ar putea inghiti? Este destul de mare ca sa nu poata fi introdusa in intregime in gura? Cordoanele sau sforile au mai putin de treizeci de centimetri lungime (fiind mai lungi, exista riscul strangularii)? Este vreun risc de a-si prinde degetele in ea? Este solida, rezista la manipulari mai putin delicate? Poate fi periculoasa daca este aruncata in camera sau in capul vreunui prieten?


-  In fine, este bine sa nu uitati niciodata ca, la varsta aceasta, adultul este inca tovarasul de joaca preferat al copilului. Nu este deloc nevoie de jucarii, nici de bani, ca sa rada impreuna, sa alerge unul dupa altul, sa se joace de-a v-ati ascunselea, sa-si spuna povesti, sa cante cantecele, sa faca o prajitura impreuna sau sa se plimbe prin padure ca sa faca o colectie de frunze pe care sa le preseze.Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact