Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

portalul mamelor - sfaturi practice - >INVATATI-L SA SE SPELE SINGURCopilul isi revendica autonomia cu fermitate: "eu singur". Profitati de lucrul acesta ca sa-l invatati sa se ocupe singur de propriul sau corp: sa se spele singur, de exemplu. Multi parinti cred ca este prea devreme, ca nu va sti, ca nu va fi bine spalat. Alti parinti gasesc o placere atat de mare in momentele acestea, incat nu doresc sa renunte sa-l spele.
De fapt, nu este deloc vorba sa lasati copilul singur in baie si sa plecati sa faceti altceva: atata timp cat exista un risc de inec (copilul poate sa alunece si sa se inece in foarte putina apa, pana la varsta de patru sau cinci ani), cineva trebuie sa ramana in baie tot timpul cat copilul este in cada. j2z8324jt75zts
Este vorba de a-l lasa sa se descurce singur cu ingrijirea corpului sau. De indata ce este posibil, copilul trebuie sa aiba responsabilitatea in ceea ce priveste intimitatea: singur trebuie sa manance, sa se spele, sa se stearga, sa mearga sa faca pipi, sa se dezbrace, apoi sa se imbrace etc. De ce sa nu profitati de varsta cand copilul cere "sa faca totul singur"ca sa-l incurajati si sa-l invatati sa se descurce?

In acest domeniu, ca si in altele, "dupa ce trece momentul, nu mai este momentul". Nu va fi la fel de bine facut totul, nici la fel de repede, decat daca mama continua sa se ocupe de acest lucru. Putin timp pierdut insa la varsta aceasta ii va permite sa castige mult in continuare. Aceasta metoda, chiar daca la inceput cere mai multe eforturi si timp parintilor, va face sa se evite multe conflicte in viitor, iar copiii vor deveni mai autonomi, ceea ce este unul dintre scopurile fundamentale ale intregii educatii.
Daca lasati sa treaca perioada aceasta, riscati sa se instaureze o proximitate corporala prelungita intre copil si mama si o lipsa de autonomie in comportamente, lipsa care poate fi daunatoare pentru viitorul echilibru psihologic al copilului. CUM SA-L INVATATI SA SE SPELE SINGUR


  Atrageti-i atentia asupra modului in care procedati: dupa preferinta, cu mana, cu o manusa, un burete, sapun, gel spumant etc.

-  Aratati-i locurile pe care sa nu le uite: in spatele urechilor, intre degetele picioarelor, fesele etc.

-  Oferiti-i, ca sa-l distrati si sa-l stimulati, o manusa mare, un burete in forma de capsuna, un sapun in forma de banana...


-  Instalati un covor antiderapant pe fundul cazii.

-  Apoi, lasati-l sa se spele singur! Nu conteaza daca nu se spala dupa regulile cerute si nu urmeaza decat cu aproximatie instructiunile dumneavoastra. Nu risca sa iasa din cada murdar daca s-a jucat in apa calda cei putin un sfert de ora. Esentialul este sa se clateasca bine, ceea ce se realizeaza cu usurinta, cu ajutorul dusului.

-  Daca vreti sa fiti siguri pe planul igienei, puteti continua sa va ocupati de toaleta copilului dumneavoastra o data pe saptamana, de exemplu in zilele cand folositi samponul, in celelalte zile, gratie sfaturilor dumneavoastra, el se va descurca la fel ca un adult!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact