Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

portalul mamelor - sfaturi practice - >FRICA DE INTUNERIC


Rar se intalnesc copii carora sa nu le fie frica de intuneric. Frica de intuneric apare, cel mai des, intre doi si cinci ani, intr-o etapa decisiva a dezvoltarii copilului, de exemplu in preajma invatarii unei noi deprinderi, sau atunci cand are loc o schimbare in viata lui.

Copilul, care pana atunci nu se plangea cand parintii stingeau lumina iesind din camera seara, incepe sa ceara ca lumina sa ramana aprinsa in camera sau pe hol si sa nu fie inchisa usa. I2e844ip48psl
Uneori, se intampla sa se trezeasca la miezul noptii si il gasiti asezat in pat, tremurand de frica. Dupa imaginatia lui, vorbeste atunci de lupi, de monstri, de oameni rai, de hoti, de un vis urat sau doar de o frica fara cauza precisa.
Parintii de astazi sunt mai degraba surprinsi. Ei, care au fost atenti sa nu-l ameninte niciodata cu bau-bau-ul, care nu i-au povestit niciodata "Capra cu trei iezi" sau "Scufita Rosie"decat cu mari precautii sunt descumpaniti de ceea ce ei ar califica drept un fleac.
Daca lupii au devenit mai rari, temerile insa au ramas. Si daca vrajitoarele nu exista, frica exista cu-adevarat. Dovada ca apare, nu se stie de unde, iar povestile infricosatoare care au fost dintotdeauna povestite copiilor seara, inainte de culcare, daca nu-i tulbura deloc, nu sunt la originea fricii. Ele sunt manifestarea ei. Fara imaginile din basme, frica s-ar hrani cu umbrele sau cu zgomotul ploii pe acoperis. Obiceiul de a lasa copiii sa doarma in intuneric total este relativ recent. In mod cu totul bizar, el dateaza de la aparitia electricitatii si a intrerupatorului. El a aparut in acelasi timp cu obiceiul de a-i lasa sa doarma singuri in camera.
Se pare ca, inca de la inceputul secolului, s-au subestimat nevoile pe care le au bebelusii si s-au neglijat conditiile care le pot asigura un somn linistit.

-  Printre acestea, faptul de a putea sa se repereze in spatiu atunci cand se trezesc in toiul noptii conteaza foarte mult. Or, se stie ca micutii au un somn usor, ba chiar se trezesc de-a binelea, de mai multe ori pe noapte.
Daca este intuneric complet, copilul este pierdut, dezorientat. El va chema si isi va trezi deseori parintii, ca sa vina sa-l linisteasca. Daca vede suficient insa, datorita unei lumini intime si odihnitoare care vine de la o veioza, din incaperea vecina ori din hol, va putea repede sa-si dea seama unde se gaseste, apoi sa se culce la loc si sa-si ia singur obiectul favorit sau ursuletul din plus. De indata ce nu mai are nevoie de scutece noaptea, el va putea sa se scoale singur ca sa mearga la toaleta sau pana la olita, ceea ce n-ar indrazni sa faca decat dupa mai multi ani, daca este complet intuneric.


Se constata astfel ca a lasa o veioza aprinsa in camera copilului nu numai ca nu dauneaza dezvoltarii autonomiei sale, dar, dimpotriva, o intareste. Mai tarziu, intr-una din zile, va va spune dintr-o data ca lumina il impiedica sa doarma si ca prefera sa adoarma pe intuneric. In ziua aceea insa somnul lui va fi altfel, copilul va fi mai mare si va sti sa-si aprinda veioza.

-  Nu este suficient sa instalati o veioza. Este bine de asemenea sa linistiti copilul, cand de exemplu a avut un cosmar. Puteti sa-l linistiti in mod explicit. il luati in brate, il consolati fara sa va bateti joc de el, daca este nevoie va plimbati cu el prin camera, cu lumina aprinsa, ca sa dovediti ca nu se ascunde nimeni acolo.
Parintii nu trebuie sa uite insa sa-l linisteasca pe copil, vorbindu-i despre frica si nu despre obiectul ei. Ei pot, de exemplu, sa-i spuna copilului ca sentimentul acesta este frecvent la varsta lui. Inseamna ca a crescut, ca trebuie sa renunte la niste lucruri ce tin de prima copilarie si ca aceasta 11 sperie uneori. Sa-i explicati ca parintii sunt langa camera lui si ca frica va disparea cand se va simti mai puternic. Parintii trebuie sa-i arate copilului lor ca nu le este frica de frica lui.
Linistindu-I astfel, il ajutati cu adevarat sa-si depaseasca frica. Putin cate putin, el va sti sa se linisteasca singur, fara sa aiba nevoie de o interventie exterioara. Simtindu-i pe parinti intelegatori si plini de caldura, el va putea sa adoarma din nou singur, strangand ursuletul la pieptul lui, repetand in gand formula magica: "Mama este aici, tata este aici, totul este bine, nimic nu mi se poate intampla."

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact