Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

portalul mamelor - sfaturi practice - >COPILUL STANGACI


Multi parinti, vazandu-si copilul folosindu-se frecvent de mana stanga ca sa tina lingura sau mingea, isi pun intrebarea daca nu cumva copilul lor este stangaci si daca trebuie sa impiedice aceasta tendinta. De fapt, nu este atat de simplu sa determinati, la varsta aceasta, daca un copil este dreptaci sau stangaci. Majoritatea sunt inca ambidextri, adica se servesc de amandoua mainile.
In anumite cazuri, mana dreapta serveste pentru anumite activitati, iar mana stanga pentru altele. In alte cazuri, cele doua maini sunt folosite fara a se face vreo diferenta intre ele. In situatia aceasta, este posibil sa favorizati luarea creionului cu mana dreapta, pentru a dezvolta un obicei, si sa lasati copilului libertatea pentru celelalte gesturi ale vietii cotidiene. Lucrul acesta nu va schimba nimic in cazul in care copilul se va dovedi ca este stangaci.
Cateva teste usoare va permit sa detectati un copil stangaci inainte de sfarsitul gradinitei, varsta cand va trebui sa "se decida" pentru o mana sau alta. In general, mana dominanta va fi cea folosita pentru activitatile care cer precizie: sa deseneze, sa puna ceva in echilibru, sa insereze o piesa de puzzle. Criteriul acesta pare mai pertinent decat cel care tine pur si simplu cont de frecventa folosirii unei anumite maini. x6u7420xq31upf
Alte exercitii usoare dovedesc ca trasaturile de stangaci se instaleaza in tot corpul si nu numai la nivelul unei maini dominante asupra celeilalte:


-  Se arunca o minge spre picioarele copilului si se observa cu ce picior o loveste.

-  Se cere copilului sa asculte zgomotul facut de o scoica sau de un ceas si se observa cu ce ureche o face.

-  Pentru ochi, i se intinde o hartie rulata in forma de tub si i se cere sa priveasca prin el. Ce sa faceti daca se dovedeste a fi un adevarat stangaci? Nimic. Nu exista mana buna sau rea. Este adevarat ca societatea noastra nu usureaza sarcina stangacilor, cu toate acestea ei reusesc sa se descurce deseori in mod stralucit. Poate ca acest lucru se datoreaza, in parte, tocmai eforturilor suplimentare pe care le-au efectuat in cursul scolarizarii lor.


Atunci cand copilul are o evolutie normala, nu exista nici un motiv pentru care sa se impiedice procesul neurologic al lateralizarii ce se instaleaza progresiv. Procesele acestea sunt complexe si fragile: este mai bine sa le respectam. "Corectand" copilul, puteti, in anumite cazuri, sa-i creati tulburari: dificultati la citit si scris, neindemanare, balbaiala si altele. Pentru a fi dreptaci, l-ati facut sa devina un stangaci!
Originea stangaciei va permite sa intelegeti de ce trebuie sa o respectati. La stangaci, emisferele creierului au functii inverse. Emisfera dreapta este dominanta, responsabila de limbaj si de functiile importante, si nu stanga. Se explica astfel de ce a contracara aceasta dominanta poate sa determine tulburari legate de invatare.
De ce este stangaci? Mister. Fenomenele ereditare joaca, cu siguranta, un rol important, dar acestea nu sunt singurele. Se vorbeste de asemenea de influenta educatiei si a mediului, de rolul imitatiei. Oricum ar fi, in cazul in care copilul dumneavoastra se dovedeste a fi un "adevarat" stangaci, inseamna ca toata partea stanga a corpului este de o dexteritate superioara partii drepte, si nu aveti altceva de facut decat sa-l respectati in singularitatea sa si sa-l ajutati, atunci cand circumstantele o cer (mai ales la inceputul scolii).

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact