Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

ce trebuie sa stii despre copilul tau aflat la 2 ani impliniti - >SPASMUL HOHOTULUI DE PLANS


Este vorba de o scurta pierdere a cunostintei (cateva secunde... dar care pot parea foarte lungi), survenind in urma unui factor declansator foarte special: emotie, furie, frustrare. Spasmul este un fenomen frecvent, daca ne gandim ca aproximativ 4-5% din copii il vor face intre cinci luni si cinci ani (cea mai mare frecventa de aparitie se situeaza intre optsprezece luni si doi ani).
Se observa o forma de manifestare numita "albastra" (cianotica), cand copilul isi pierde suflul in cursul unui acces de lacrimi sau de furie. Intervine apneea (oprirea respiratiei), copilul devine cianotic si-si pierde cunostinta. Forma palida, mai putin frecventa, apare in urma unei frustrari: copilul nu tipa, dar devine palid si-si pierde de asemenea cunostinta. in toate cazurile, trezirea survine rapid, iar copilul isi revine in cateva minute. I1b231iu27eid
Din punct de vedere medical, spasmul hohotului de plans nu prezinta nici un caracter de gravitate. El nu este decat consecinta benigna si fara sechele a unei emotii violente resimtite de copil.
Pe plan psihologic si educativ insa, este cu totul altceva. Daca primul spasm apare, in general, in mod accidental, reactia anturajului va fi hotaratoare pentru viitor. Teama mamei si atentia ei imediata vor consolida un comportament care va avea, incepand din acel moment, tendinta sa se repete.
Este adevarat ca un astfel de spasm este foarte impresionant pentru cine nu este avertizat. Parintii, temandu-se de un nou spasm, isi supraprotejeaza copilul si nu mai indraznesc sa-i refuze nimic. Consecintele sunt evidente: copilul devine tiranic si se joaca cu anxietatea celor din jur, ca sa-si atinga scopurile. Este un mijloc foarte eficace!
Ce-i de facut? in timpul crizei, esential este sa va pastrati calmul, fara sa-i aratati spaima dumneavoastra. Intins pe jos, copilul isi recapata repede culoarea.


Mult mai bine insa este ca, atunci cand simtiti ca se anunta criza (furia puternica ce se declanseaza in urma unui refuz, de exemplu), sa iesiti pur si simplu din incapere. Fara martori, spasmul se opreste brusc. Convingandu-va ca, prin acest simptom fara gravitate, copilul nu urmareste decat sa obtina ceea ce vrea, daca nu va lasati deloc impresionat, spasmele vor disparea.
Pentru viitor, va puteti intreba asupra necesitatii copilului de a face un astfel de "circ". Oare nu este inconjurat de un climat prea anxios? Au stiut, oare, parintii sa creeze o relatie de incredere, in care copilul sa nu se indoiasca de dragostea care i se poarta? Oare s-a aplicat o disciplina deschisa sau ferma, sau parintii se simt usor "depasiti" de copilul lor? Este bine sa va puneti astfel de intrebari, daca spasmul plansului se repeta.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact