Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

ce trebuie sa stii despre copilul tau aflat la 2 ani impliniti - >EXPLORAREA CORPULUI


In cursul acestei perioade, toti copiii isi exploreaza corpul si-si evalueaza posibilitatile, in trecere, si pentru ca-si petrec mai mult timp fara scutece, ei isi descopera organele genitale. Este un loc interesant, sensibil la atingeri.
Aceste mangaieri sunt normale. Mai frecvente in momentul culcarii, ori cand copilul este trist, obosit sau cand se plictiseste, ele nu merita atentie din partea adultilor si, cu atat mai putin, mustrari.
Aceste atingeri nu au pentru copil acelasi sens si nu declanseaza aceleasi senzatii ca in activitatile identice, specifice adultilor. Pentru el, nu sunt decat o consecinta agreabila a explorarii sistematice a corpului sau. p1j419pe42bfs
  In cazul in care copilul le face in public, si in masura in care lucrul acesta ii jeneaza pe parinti, puteti foarte bine sa-i explicati, cu blandete, ca mangaierile acestea se fac in intimitate, atunci cand esti singur in camera sau in pat. Este corpul lui, si ceea ce face ii apartine. Pur si simplu, anumite lucruri, ca acesta, sau ca functiile excretiei, nu se fac in fata altora.
Daca nu, cel mai bine este sa ignorati amanuntul acesta. Copilul va inceta el insusi atunci cand va trece la etapa urmatoare de dezvoltare. In schimb, certandu-l, batandu-va joc de el, ironizandu-l sau amenintandu-l, veti face ca acest comportament sa se fixeze, dandu-i importanta pe care de fapt nu o are. Copilul se culpabilizeaza, se simte vinovat, iar lucrul acesta poate avea repercusiuni asupra dezvoltarii sale si asupra bucuriei lui de a trai. A-i spune baietelului ca "ciucurelui" lui va cadea sau ca i se va taia este la fel de ridicol pe cat de periculos.


  Daca masturbarea devine o activitate care domina viata copilului, inseamna ca acesta se confrunta cu probleme de viata care nu au fost auzite sau intelese. Se cuvine sa nu-l certam, ci sa-l ajutam, la nevoie cu concursul unui specialist in psihologia copilului.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact