Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

ce trebuie sa stii despre copilul tau aflat la 2 ani impliniti - >CINE ESTE COPILUL DE LA 21 LA 23 DE LUNI?


PERSONALITATEA
Trimestrul acesta este o perioada de tranzitie intre neastamparatul din perioada precedenta si adorabilul pusti de doi ani. O mare parte a luptei pentru a-si marca autonomia s-a consumat deja. Copilul a castigat incredere in sine: el poate acum sa faca placere anturajului fara sa aiba impresia ca cedeaza; renunta deci, putin cate putin, la refuzurile sale sistematice. "Nu"-uri\e sale au deseori valoare de gluma si nu mai sunt la fel de convingatoare. Daca obligatiile sale sunt propuse mai degraba sub forma de jocuri, decat de constrangeri, ele sunt in general acceptate.
Desi copilul ramane foarte activ, el se arata mai afectuos. Dar conflictul interior intre dorinta sa de independenta si nevoia de parintii sai nu este rezolvat. El se traduce mai putin prin furii deschise, si mai mult printr-o lupta cvasipermanenta pentru putere.
Intrebarea care intervine este: "Cine conduce aici? Cine decide ambianta, ora de culcare etc. ?". Raspunsul nu este intotdeauna "adultul", caci copilul isi petrece timpul dand ordine tuturor. Daca nu i s-ar impune limite, el ar comanda bucuros intregului anturaj. t8u4120tu78viy
Or, fara a sterge aceasta noua tendinta a caracterului sau, este posibil sa-l initiati progresiv in negociere si compromis, ceea ce va va face viata, oricum, mai usoara!
Deoarece caracterul se modeleaza, unii copii sunt, in cursul acestui trimestru, rebeli si neascultatori. Decat sa abordati direct problema, este mai indicat sa intariti comportamentele pozitive, felicitandu-l si recompensandu-l de fiecare data cand se comporta asa cum se asteapta de la el si dandu-i, pentru catva timp, un surplus de atentie, de afectiune si de prezenta.
Agresivitatea fizica a unor copii de varsta aceasta, in raport cu egalii lor sau cu adultii este inca puternica. Parintii sau adultii educatori nu trebuie in nici un caz sa accepte sa fie loviti sau muscati. Un comportament agresiv trebuie sa fie stopat inca de cand este observat si trebuie sa-l faceti pe copil sa inteleaga ca o asemenea atitudine este de condamnat. Ceea ce exclude, bineinteles, orice reactie agresiva din partea adultului, pentru ca, atunci, unde ar fi exemplul? Fermitatea increzatoare, care nu pedepseste, ci explica si interzice doar atat cat este necesar, este mult mai eficace pe termen lung.

Copilul se intereseaza in general de curatenie: celor pe care-i consideram pregatiti, este timpul sa le propunem olita. Paralel, ei se intereseaza de ordine (i se poate explica unde se aranjeaza lucrurile: el va tine minte si va sti sa le puna la locul lor) si de proprietate (ce este al meu, ce este al tau). Aceste trei elemente - curatenie, ordine si proprietate -sunt punctele fundamentale care definesc caracterul copilului de varsta aceasta.

DEZVOLTAREA FIZICA

Copilul de varsta aceasta este in general capabil sa urce scarile in picioare, fara ajutor, tinandu-se de balustrada. Ii place mult sa danseze pe muzica si sa sara pe o trambulina care are o bara de sprijin sau pe un pat, daca este tinut de maini.
Mainile lui sunt mai abile. Ele stiu de acum sa intoarca, sa invarta, sa se vare, sa dea drumul. Dintr-o data, copilul devine mai sigur si mai rapid cand face jocuri de puzzle simple si incastreaza corect diferite piese. El diferentiaza bine formele. De asemenea, mananca mai curat. Dar, mai ales, devine destul de indemanatic ca sa deschida casetofonul sau sa se joace cu telecomanda televizorului! LIMBAJULDeoarece copilul se exprima mai bine, momentele lui de furie scad in frecventa si in intensitate in cursul acestui trimestru. El are la dispozitie cuvinte si fraze care se dovedesc a fi mult mai eficace pentru a ajunge la scopul propus, decat furiile si tipetele. Injuriile inlocuiesc loviturile, cuvintele exprima asteptarile, dorintele si deceptiile.


Diferentele de la un copil la altul raman importante, chiar daca se poate spune ca majoritatea copiilor de aceasta varsta combina cuvintele simple si incep sa alcatuiasca fraze.
Vocabularul lor se imbogateste rapid, caci sunt incantati sa stie ca fiecare lucru are un nume si sunt nerabdatori sa invete cat mai multe.
Este perioada cand se pot face jocuri cu partile corpului, pentru ca le cunoaste, de acum, bine, cerandu-i, de exemplu: "Pune-ti mana pe cap", "Ridica un picior", "intoarce capul" etc.
Se poate realiza, de asemenea, propria carte cu imagini, cu ajutorul unui clasor cu buzunare plastifiate. Introduceti in ele fotografii sau desene ale unor obiecte care incep toate cu aceeasi litera. De exemplu, pe o pagina se vor gasi un ananas, o aluna, un aspirator, un avion. Pe alta, o salata, un strugure, o stropitoare, o scoica.

Copilul de varsta aceasta este in general pasionat de animale; puteti profita de acest lucru ca sa i le prezentati (la gradina zoologica, intr-o ferma sau in fotografii) si invatati-l sa imite sunetele pe care le emit. Jocul acesta usor, pe care copiii il adora, le imbogateste vocabularul si stimuleaza corzile vocale.

JOCURI SI JUCARII
Autonomia jocului copilului creste. El poate, de acum, sa se joace singur mai mult timp, cu conditia ca un adult sa se gaseasca in apropiere.
Ii place sa se deghizeze cu tot felul de haine si accesorii imprumutate de la adulti. El se joaca imitandu-i, regizeaza situatii in care ii face placere sa se afle in realitate, dandu-i fiecaruia un rol.
Ii place inca sa se joace cu apa, noroiul, nisipul, dar de acum poate sa mearga pe un teren dejoaca amenajat special pentru copii. Structurile complexe pe care poate sa urce, sa coboare, sa alunece, sa se balanseze, ii convin perfect, dar inca trebuie incurajat sau supravegheat indeaproape, pentru prevenirea eventualelor cazaturi.
Jucariile lui favorite sunt cele care au un maner (o coada): grebla, matura, ciocan, lopata, pensula... Poate incepe sa se joace cu un joc de loto, foarte simplu, care consta in punerea unui carton-imagine pe desenul corespunzator. El isi rasfoieste singur cartile cu poze sau cartile cu povestile preferate, pe care se face ca le citeste singur, atat de bine le cunoaste. Ii place, de asemenea, sa observe insecte sau sa stranga scoici, sa se joace de-a v-ati ascunselea sau sa inventeze obiecte din materialele puse la dispozitia lui.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact