Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

ce trebuie sa stii despre copilul tau aflat la 2 ani - >FRICA DE APA


Frica de apa se manifesta foarte frecvent la copilul dus pe malul marii. Copilul tipa de indata ce se apropie de valuri. Ati visat, probabil, sa aveti un copil caruia sa nu-i fie frica de nimic, care sa sara in valurile marii si sa va stropeasca razand. Pe cand al dumneavoastra sta speriat, asezat pe plaja, refuza sa se ude mai sus de genunchi, da inapoi daca un val se apropie de el si urla de groaza daca vreti sa-l aruncati in apa. Ce-i de facut?

>  Nimic. Adica, mai ales sa nu-l fortati. Orice forma de constrangere n-ar putea decat sa-i mareasca frica, adaugand o ranchiuna puternica impotriva dumneavoastra. Libertatea dumneavoastra de actiune, in acest caz, este foarte limitata, lata cateva repere.

-  Daca ii este frica in special de apa rece si de miscarea valurilor, duceti copilul mai degraba intr-o piscina mica. Apa calda si statatoare, cu adancime mica, va putea sa-l linisteasca si sa-l obisnuiasca, putin cate putin, cu marea.

-  incercati sa va amintiti daca a trait vreo experienta traumatizanta legata de apa, care i-a lasat o impresie puternica. Poate ca are in minte povestiri tulburatoare? Vorbiti impreuna despre ele si linistiti-l, fara sa radeti de temerile lui.

-  Lasati copilul sa se joace linistit cu jucarii pentru nisip si apa. Daca-i dati incredere in el in alte domenii, se va obisnui singur cu marea, in ritmul sau.
La alti copii, teama de apa este mai generala si li se intampla chiar sa se teama de momentul baii, care se transforma intr-o adevarata incercare pentru toata lumea. Fie ca este o simpla neliniste sau ca intervine un element care o provoaca, cel mai bine, in cazul acesta, este sa nu-l fortati.
Trebuie sa cautati cauza acestei temeri intr-o experienta neplacuta: sampon sau sapun in ochi, cadere, apa prea calda sau prea rece etc. Copilul se va obisnui din nou, progresiv, cu baia, daca procedam cu tact si cu blandete, punand mai intai foarte putina apa pe fundul cazii.

Nu trebuie insa sa confundam refuzul cu frica: poate fi vorba doar de un refuz daca, de exemplu, obisnuiti sa intrerupeti copilul din joaca lui, ca sa-i faceti baie, sau daca "baia obligatorie" nu lasa niciodata loc "baii de placere".
Jocurile in apa sunt de asemenea o foarte buna terapie. Copilul este mai intai instalat deasupra lavaboului sau ligheanului umplut partial cu apa si lasat sa se joace in apa cu diferite obiecte transformate pentru joaca.
Apoi, copilul este asezat intre jucariile sale, intr-o vanita, afara (daca anotimpul o permite) sau pe fundul cazii.

> Atentie!

- Nu-i dati nici un obiect din sticla: se va sparge si va fi foarte periculos pentru el.

- Asezati intotdeauna pe fundul cazii un covoras antiderapant si nu lasati niciodata copilasul in apa, fara supraveghere, oricare ar fi adancimea apei.
Accidentele prin inec, in baie, in piscina sau la mare, sunt inca foarte numeroase.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact