Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

ce trebuie sa stii despre copilul tau aflat la 2 ani - >DEPRINDEREA IGIENEI: ACUM ESTE MOMENTUL?


Este oare perioada potrivita sa inlaturati scutecele copilului si sa-i cereti, in schimb, sa faca pe olita atunci cand simte nevoia? Ramane sa judecati singuri.
Perioada potrivita este atunci cand copilul a atins un anumit nivel de maturitate neuro musculara, intelectuala si afectiva. Pentru a sti daca este si cazul copilului dumneavoastra, iata cateva elemente care pot sa va ajute. Copilul dumneavoastra este pregatit daca:


-  Este constient de ceea ce se petrece in corpul sau chiar in momentul acela si nu doar dupa ce a urinat sau defecat.

-  isi manifesta dorinta de ainlatura scutecele si de a merge pe olita (sau la toaleta). c5q9216cm35kkd
  Alearga cu usurinta si urca treptele in picioare.

-  Practica frecvent jocuri de imitatie si ii place sa faca totul "ca cei mari".

-  Intelege ce i se cere si se supune, de obicei, cu placere (a iesit din faza sa de opozitie sistematica).

-  Si-a insusit notiunile de ordine si dezordine, ii place sa faca mici cadouri si este intr-o perioada afectiva stabila.
  implineste in curand doi ani.

-  Cunoaste cuvintele (pipi, olita etc.) si stie la ce serveste olita. Aceasta ucenicie a fost deja pregatita, vorbindu-i-se si explicandu-i-se ce se va astepta de la el in curand.
Aceste indicii sunt tot atatea semne ca tehnica mentinerii curateniei va fi dobandita repede si bine. Dar perioada optima inseamna si:


-  Cea in care ucenicia va dura cat mai putin posibil. Copilul are multe lucruri de invatat in lunile acestea, care sunt chiar mai importante decat curatenia. Problemele "pipi-caca" nu trebuie sa ocupe prea mult din timpul sau.
De exemplu, niciodata o "sedinta de olita" nu trebuie sa dureze mai mult de cinci minute si copilul trebuie sa fie liber sa se ridice cand are el chef. Amintiti-va ca este stapan pe corpul si pe nevoile sale.

-  Cea in care copilul poate raspunde destul de usor asteptarii adultului. Daca exista prea multe "accidente" sau acestea dureaza prea multa vreme, copilul este pus in situatia unui esec. Aceste esecuri repetate, incapacitatea sa de a raspunde la ceea ce i se cere, sunt pentru el frustrante si nefaste pe plan psihologic.
In general, nu se poate cere de la un copil decat ceea ce este el capabil sa faca, pentru a-l integra intr-un proces de reusita si a-i da incredere in el. Daca ati incercat sa-l determinati pe copil sa se mentina curat si lucrul acesta "nu merge", puneti-i din nou scutecele, fara sa faceti caz de lucrul acesta si incercati din nou sa renuntati la ele, peste doua sau trei luni.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact