Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

ce trebuie sa stii despre copilul tau aflat la 1 anisor - >SOMNUL COPILULUI


SIESTA
La varsta aceasta, cea mai mare parte a copiilor nu-si mai fac siesta dimineata, ceea ce este rau pentru cei care sunt treziti foarte devreme ca sa fie dusi la cresa sau la doica. e7c722el78vgk
Ramane insa siesta de dupa-amiaza, care va fi indispensabila inca multa vreme: unii o abandoneaza de la varsta de doi ani, altii la cinci ani. Copiii (ca si adultii) resimt, la inceputul dupa-amiezii, o scadere a nivelului lor de activitate si o nevoie fiziologica de repaus.
Durata acestei sieste se va prelungi in cursul lunilor ce vin, fara sa fie posibil, cu toate acestea, sa se stabileasca o durata "normala". Aceasta depinde de nevoile copilului, dar si de timpul somnului de noapte. Esential este sa nu treziti copilul: o va face singur atunci cand va simti ca a dormit destul.

SOMNUL DE NOAPTE
Este greu de spus cate ore "trebuie" sa doarma un copil. Nu pot fi furnizate decat unele indicatii. In cursul celui de-al doilea an, copiii dorm aproximativ douasprezece pana la saisprezece ore pe zi (paisprezece ore in medie), fiind inclus aici si timpul siestei.
Dar diferentele individuale sunt importante. Copiii hiperactivi se multumesc cu nopti de zece ore si sunt in picioare la ora sase dimineata, plini de energie. Altii sunt infernali daca nu si-au facut cele treisprezece ore de somn nocturn. Unii sunt mai degraba "de seara" si nu pot sa adoarma inainte de ora noua, altii sunt matinali si cer biberonul cand rasare soarele.
Nu veti putea face nimic in acest sens, fiindca este imposibil sa obligati un copil sa doarma o durata convenita. Cel mult, se poate crea o atmosfera de calm, care favorizeaza aparitia somnului. De fapt, unii copii se enerveaza atunci cand sunt obositi si nu par niciodata mai activi decat in acel moment.
> Dar, atunci, cum sa stiti daca copilul dumneavoastra doarme destul? Observandu-I in cursul zilei. Durata somnului care-i convine este cea care ii permite sa nu fie obosit si pe parcursul zilei sa aiba un nivel bun de activitate.
Un copil care se trezeste spontan este un copil care a dormit destul. Daca trebuie sa-l treziti in fiecare dimineata, profitati de un moment de vacanta ca sa-l lasati sa doarma dupa ritmul sau si atat cat doreste: veti vedea atunci cate ore ii sunt necesare.
Nu exista o regula care sa fixeze strict ora la care un copil trebuie sa fie asezat in pat. Depinde mult de modul de viata al familiei. Nu prea este rezonabil sa vreti sa puneti copilul in pat fara sa fi avut timp sa se bucure de prezenta dumneavoastra.
O anumita regularitate in ceea ce priveste ora la care trebuie dus la culcare da bune rezultate, daca este armonizata cu o anumita flexibilitate. Copilul are nevoie sa-si vada parintii seara, dar ei au de asemenea nevoie sa se intalneasca si fara copilul lor. Astfel, trebuie sa gasiti un compromis care sa tina cont de dorintele fiecaruia.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact