Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

ce trebuie sa stii despre copilul tau aflat la 1 anisor - >IGIENA: SEMNIFICATIA El


CONTINENTA p3f825pu27bjm
Este de necrezut cat de mult se nelinistesc si isi complica viata parintii pentru ceea ce, in ansamblu, nu este decat o evolutie naturala a copilului lor.
Singurul lucru care se poate deprinde este "tehnica" igienei (unde sa faci, cand si cum), specifica civilizatiei noastre.
Dar continenta, care se defineste prin controlul si stapanirea functiilor de excretie, este naturala.
Toate mamiferele prezinta continenta. In tarile sau civilizatiile in care parintii nu se ocupa de invatarea igienei, asa cum ne ocupam noi, spre doi sau trei ani, copiii sunt "curati", fara probleme, prin evolutia corpului si prin imitatie.
Orice copil, in afara de cei cu probleme fizice (foarte rar) si in special psihologice, devine curat intre optsprezece luni si trei ani, chiar daca nu este instruit. Educatia ii permite sa castige cateva luni. Restul este o problema de maturizare si de satisfactie: tot ce au parintii de facut este sa explice clar ce asteapta de la copil.
Din nefericire, chiar daca lucrurile au evoluat mult in ultimii douazeci de ani, ele nu sunt inca atat de simple in mintea tuturor parintilor.

DE CE SUNTEM ATAT DE GRABITI?
Dupa parerea mea, un copil sub optsprezece luni este prea mic ca sa i se pretinda sa se controleze. Am plasat intentionat aceasta pagina aici, ca sa-i conving pe parintii care ar vrea sa demareze deja aceasta ucenicie.
De ce sa fiti atat de grabiti? Scutecele absorbante, chiar daca pretul lor este ridicat, ofera un nivel foarte mare de confort, atat pentru parinti, cat si pentru copil, in raport cu scutecele care trebuie spalate zilnic. Conditiile de igiena din zilele noastre sunt bune, astfel incat nu mai trebuie sa suportam mirosurile si eliminarile corporale. Parintii se simt presati, pentru ca intr-o societate competitiva ca a noastra, trebuie sa fii cel mai bun, cel mai rapid.
Sa pornesti devreme pentru a ajunge...unde? Un copil tinut pe oala de noapte este un copil care nu foloseste timpul acesta ca sa se catere, sa sara, sa experimenteze, sa deseneze, sa-si dezvolte inteligenta. Exista multe alte lucruri mult mai interesante de facut cu el, decat sa te ocupi de scaunele lui! Fiti linistiti: varsta curateniei nu are nimic de a face cu orice alt indice de dezvoltare.
Ar fi bine sa ne oprim asupra cuvantului "curatenie", care este utilizat frecvent cand vorbim de continenta. Cand copilul atinge pamantul in gradina, i se spune: "nupune mana, caca, este murdar". Sa fie oare aceasta o buna modalitate de a te face inteles de copilul caruia, pe urma, ii vei cere sa-si ofere excrementele ca pe un cadou?

Insist asupra aspectului natural al lucrurilor, ca sa intelegeti ca o interventie prea stricta a adultilor poate fi daunatoare. La o varsta determinata de noi, cerem copilului sa faca la olita, la o ora decisa de noi. Nu mai este vorba de a-si satisface o nevoie fiziologica, ci de a raspunde placerii adultului, ceea ce este cu totul altceva si poate avea consecinte grave in raport cu propriul sau corp. Nu poti face sa fie curat un copil care nu consimte lucrul acesta, iar insistand, ne vom indrepta spre conflicte permanente.
Acesta este inca un pas pe care trebuie sa-l facem pentru a-i respecta cu adevarat dezvoltarea. Vom vedea ca ceea ce se poate asemana cu un adevarat dresaj nu ramane fara consecinte asupra personalitatii copilului. A respecta copilul inseamna a-i lasa timp sa-si exprime capacitatea de a fi curat (scutec uscat, capacitatea de a se retine, acordul de a face pe olita etc), dar inseamna si a accepta sa aiba ritmul lui propriu, poate diferit de cel al fiului vecinei.

NIVELUL DE MATURITATE NECESAR
Bineinteles ca puteti da aparenta curateniei la un copil mai mic: face in olita in momentul in care il puneti pe ea. Dar atunci este vorba sau de o coincidenta (ati observat in ce moment apare nevoia), sau de o conditionare, si nu de o deprindere. Curatenia nu se invata asa cum dresezi un animal. De asemenea, trebuie ca:


-  micutul sa aiba varsta la care intelege ce anume se asteapta de la el;

-  sa i se ceara copilului un efort pe care sa fie in stare sa-l faca fara prea mari dificultati.
A fi curat, adica a se abtine pana cand se gaseste un loc corespunzator, este o etapa a dezvoltarii pe care nu o puteti forta, caci ea cere un nivel suficient de maturitate in trei domenii:

Maturitatea neuro-musculara: muschii sfincterului trebuie sa fie destul de puternici si sub control voluntar, iar sistemul nervos suficient de dezvoltat si coordonat.
Maturitatea intelectuala: copilul trebuie sa inteleaga ce asteapta parintii de la el, iar nivelul limbajului sa-i permita sa "ceara" atunci cand nevoia se face simtita.
Maturitatea afectiva: copilul trebuie sa iasa din faza sa de opozitie, sa fie echilibrat si sa simta nevoia sa faca placere celor pe care-i iubeste.

MOTIVATIA COPILULUI
Ce-I va influenta oare pe copil sa faca efortul de a-si parasi scutecele ca sa faca unde i se cere?


-  Doreste sa creasca, deci va fi tentat sa faca asemenea celor mari: este un argument foarte puternic, iar observarea celor mai varstnici este deseori determinanta.

-  Doreste sa fie curat pentru ca - va constata repede - este mai confortabil sa se deplaseze in chilotei sau in slip decat in scutece.

-  in fine, are nevoie de dragostea si de admiratia parintilor sai. Mama are un aer atat de multumit atunci cand el ii arata excrementele in olita albastra, incat ar trebui sa fii cu adevarat enervat sau foarte tare ca sa i le refuzi!
Un copil care se dezvolta bine gaseste repede aceasta motivatie, oricat ati astepta momentul cand este pregatit. Atunci, deprinderea curateniei vine in cateva zile.

RISCURILE
A forta un copil sa se controleze cand inca nu este pregatit inseamna sa va asumati un risc important in dezvoltarea lui. Este o violenta aplicata corpului sau si aceasta va lasa urme.
La unii dintre ei, consecinta va fi o constipatie rebela. La altii, o inhibitie in abilitatea manuala, corporala, apoi verbala.

Caracterul copilului poate deveni pentru multa vreme incapatanat, coleric, recalcitrant. In fine, unii copii supusi prea devreme unui "dresaj" sever vor suferi de un "enurezis secundar" (fac din nou pipi in pat dupa ce au invatat sa se abtina), de care se vor debarasa foarte greu. Nici un parinte nu doreste asa ceva pentru copilul sau. Atunci, trebuie sa ne destindem si sa privim acest lucru ca pe o achizitie naturala, care va veni la timpul sau, fara dificultati.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact