Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul dupa un an - biberonul si varsta - >OBOSEALA DE LA CRESA


In curand, daca nu a facut-o deja, directoarea cresei va va avertiza ca bebelusul dumneavoastra va trece de acum in grupa "mijlocie", unde se gasesc copiii intre un an si aproximativ doi ani.
Schimbarea aceasta este importanta pentru dumneavoastra, atat pe plan simbolic -micutul dumneavoastra nu mai este de acum un bebelus - cat si pe plan practic: va sti sa se adapteze, el, care este inca atat de mic? u9g846uz39sxc
Trecerea este, de asemenea, foarte importanta pentru copil. In ciuda unei usoare nelinisti - normale, de altfel - el stie ca va descoperi noi activitati, un ritm de viata mai sustinut, posibilitati de actiune mai mari.
Adaptarea la aceste noi conditii de viata are loc cu atat mai bine, cu cat copilul schimba sectia in acelasi timp cu un grup mic de copii de varsta lui si cu personalul auxiliar de referinta (se numesc astfel persoanele care se ocupa in mod special de el).
Trecerea aceasta in "grupa mijlocie" se desfasoara in general fara probleme, dupa un timp de adaptare mai mult sau mai putin lung. Dar o problema va aparea in mod sigur in saptamanile si lunile care urmeaza: copilul este foarte obosit. Si exista trei motive speciale:


-  Nivelul activitatilor este mult mai sustinut, nivelul sonor si de agitatie mult mai ridicat. Copiii merg bine, alearga, se catara, se ciocnesc, se cearta etc. Se intelege de la sine ca la sfarsitul zilei pustiul dumneavoastra are "capul calendar".

  Copilul nu mai are un pat accesibil in permanenta, ci va putea dormi numai in timpul siestei. Nu mai poate sa atipeasca putin dimineata.

Deseori, este amenajat in incapere un "colt de odihna" dar nu este usor sa adormi cand prietenii se agita si tipa in jurul tau. Or, unii copii, sosind la cresa de la ora sapte dimineata, sunt treziti in jurul orei sase...


-  Adaugati la aceasta zilele foarte lungi pe care le traiesc copiii in aceasta ambianta si veti avea o idee clara despre oboseala pe care o va resimti copilul in primele luni. De fapt, pana cand organismul lui se va obisnui, copilul va putea compensa absenta scurtelor reprize de somn printr-o lunga siesta la inceputul dupa-amiezii.
In cursul acestei faze, "exigentele sociale" suportate de copil respecta prea putin procesele biologice, ritmul natural.
Pot sa apara unele tulburari de comportament, datorita aceleiasi cauze: oboseala. Ziua, aceasta oboseala se manifesta prin pierderi de tonus, dificultati de atentie, tulburari usoare de comportament (de exemplu, iritabilitate), dificultatea de a manca la pranz (copilul adoarme pe scaun sau cade cu nasul in farfurie).


Seara, cand va regasiti copilul, oboseala lui se va manifesta cel mai adesea prin olansete si o iritabilitate foarte greu de stapanit. Educatoarea va va spune, probabil, despre copil, ca s-a jucat foarte bine si ca a alergat toata ziua (ceea ce este adevarat), iar dumneavoastra trebuie sa-i intelegeti lacrimile.
Nu fiti prea suparati: este vorba de o dovada de incredere. Cu dumneavoastra, in sfarsit, isi poate arata oboseala si se poate lasa in voia soartei. O data intorsi acasa, nu veti mai avea timp decat sa-i faceti baie si sa-i dati cina inainte de a-l pune in pat. Uneori, va adormi chiar inainte de aceasta.
>  Situatia aceasta este frustranta, dar, in general, nu dureaza foarte multa vreme. Singura solutie consta in reducerea timpului petrecut la cresa, daca puteti face acest lucru. Copilul va trebui sa se poata trezi spontan dimineata (dovada ca a dormit bine) si seara sa aiba timp sa-si regaseasca parintii, casa, jucariile, fratii si surorile.
Daca puteti apela la un bunic, la o doica, la o alta persoana de incredere, pe scurt, la cineva care v-ar putea ajuta sa duceti copilul mai tarziu sau seara sa-l luati mai devreme de la cresa, faceti-o fara sa ezitati.
Daca nu, fiti atenti sa aiba o viata regulata si sa poata compensa lipsa de somn, noaptea si la sfarsit de saptamana.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact