Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul dupa un an - biberonul si varsta - >LINISTEA NOPTII


Multi parinti cred ca micutii lor au nevoie, inainte de toate, de liniste ca sa doarma bine. Ei se straduiesc sa mentina casa in liniste deplina la ora de culcare, inchizand cu grija usile dintre camera lui si camera de zi. o6x7222os78ico
Ori, se intampla exact invers. Nemaiauzind nimic, micutii isi imagineaza ca au fost abandonati, lasati singuri acasa. Din cauza acestei temeri, ei se scoala si merg sa verifice daca mama si tata sunt acolo si se simt bine.
Alt efect negativ al linistii mentinute in timpul somnului copilului, inca de la nastere: ea creeaza la copil o mare sensibilitate la zgomot. Daca membrii familiei se straduiesc sa mearga pe varfurile picioarelor si sa vorbeasca foarte incet, de indata ce micutul este culcat, acesta risca sa-si faca obiceiul de a se trezi la cel mai mic zgomot.
Mai intai la zgomotele din casa - taraitul telefonului, scartaitul parchetului sau un stranut violent - pentru ca nu a fost obisnuit cu acestea. De asemenea, copilul tresare la zgomotele exterioare, pentru ca intrerup linistea ambianta si sunt cu atat mai nelinistitoare cu cat nimic "familiar" nu vine sa le sustina. Scrasnitul pneurilor, sunetul claxoanelor, demarajul motocicletelor, vocile puternice ale vecinilor pot fi surse importante de neliniste.
Micutii au o sensibilitate la zgomote ce variaza de la un copil la altul. Daca unii nu par absolut deloc deranjati de zgomot si dorm in plin concert rock, altii se izoleaza mental foarte greu si se trezesc mult mai usor.
> Pentru a rezuma, e bine sa lasati usa camerei copilului intredeschisa, mai ales daca doarme singur, ca sa poata ramane in contact cu zgomotele domestice, activitatea celor mari si vocile celor pe care-i iubeste.

Sa notam, in trecere, ca zgomotul televizorului nu face parte dintre acestea. Aceste voci straine, impersonale, care nu vorbesc nimanui, dar ii fac pe parinti indisponibili si nerabdatori sa puna copilul in pat, pot uneori sa provoace neliniste.
In acest caz, copilul se scoala ca sa vada ce se intampla asa de interesant si sa se asigure ca, in ochii dumneavoastra, el a ramas cel mai interesant.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact