Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul dupa un an - biberonul si varsta - >INCEPUTUL GELOZIEI


La inceputul celui de-al doilea an de viata, copilasul incepe sa manifeste clar senti­mente complexe. Unul dintre cele mai evidente este gelozia.
Inca de la zece-douasprezece luni, el ne arata deja primele semne, prin sunete caracteristice, inainte insa, nu il preocupau deloc relatiile dintre doua persoane din anturajul sau. Il interesa doar propria sa relatie cu ele.
In prezent, el este iritat in mod special atunci cand mama, sau persoana care se ocupa permanent de el, se apropie mai mult de altcineva. h6d373hq86rdo
Parintii se imbratiseaza cumva? Copilul incearca sa le atraga atentia si cere sa fie luat in brate. Mama ia in brate un frate sau o sora? Copilul incearca sa se strecoare intre cei doi, ba chiar ii loveste. Alti copii nu intervin direct, dar protesteaza, plang sau intind bratele.

Copilul este deja capabil sa intuiasca legaturile existente intre mama si o alta persoana din anturajul lui si sufera ca nu este obiectul exclusiv al dragostei.
Pe de o parte, el ar vrea sa-si "copleseasca" mama cu afectiunea sa. Pe de alta parte, el traieste aceste situatii ca pe niste frustrari reale. Reactioneaza deci ca si cand nu ar primi obiectul pe care-l doreste: se agita, plange sau respinge o a treia persoana, ca si cum aceasta ar fi un obstacol in relatia sa primara si privilegiata cu mama lui.
Triunghiul care se formeaza este modelul complexului lui Oedip, care va aparea in anii urmatori si este considerat fundamental de catre psihanalisti. Este vorba de un progres important al copilului, care incepe sa se integreze in anturajul lui, chiar daca pare ca reactioneaza cu un mare egocentrism.


Cum sa reactionam? Mai intai, trebuie sa intelegem bine ca, la varsta aceasta, copilul este foarte dependent afectiv de mama sa. Pe de alta parte, dorintele sale sunt mai clare si incepe sa puna in practica strategii de opozitie pentru a-si atinge scopurile.
Reactia cea mai potrivita consta deci in a asigura copilul de dragostea si de interesul care i se poarta, dar afirmand clar sentimentele care o leaga pe mama de sotul ei si de ceilalti copii. Copilul trebuie sa invete, incetul cu incetul, inconjurat de tandrete si de caldura, ca este iubit in totalitate, dar ca nu este singurul obiect al dragostei mamei. Tatal are un rol important de jucat, facandu-l sa inteleaga mesajul urmator: "Si eu o iubesc pe mama ta, iar ea ma iubeste. Ea era sotia mea inainte de a fi mama ta. Deci, permite-i sa ne imbratiseze pe amandoi".

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact