Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

baietii in primul de viata - primul an de viata ale baietilor - >IGIENA PERSONALA


Orice ar spune dadaca sau bunica lui, nu este momentul sa-l invatati pe copil sa pastreze igiena personala.
Este adevarat ca unele mame au reusit sa-l puna pe copil pe olita la ore fixe si sa-l tina acolo un moment ca sa faca "unde i se spune sa faca". Dar un copil nu este un catelus care este conditionat pe cale reflexa la vederea unei rigole, iar educatia nu consta in obtinerea unui raspuns pasiv. Cei care o fac risca, in anii care urmeaza, ca bebelusul lor sa plateasca scump lucrul acesta.
In momentul schimbarii totale a imbracamintei, nu va grabiti sa-i scoateti scutecul. Copilul are multe lucruri de invatat inainte de a sti sa nu faca pe el si sa ceara olita: trebuie sa invete sa mearga, sa alerge, sa urce si sa coboare scarile, sa spuna cateva cuvinte, trebuie sa invete unde este toaleta si la ce serveste ea. Trebuie sa invete placerea de a fi uscat, curat, de a se plimba avand doar un chilotel pe el. De asemenea, trebuie sa paraseasca acest stadiu oral, cand orice interes si placere trec prin gura. d2e774dv32qub


Dar, mai ales, igiena personala controlata cere o maturitate a sistemului neuro-muscular, care nu poate fi grabita si care nu intervine decat in jurul varstei de doi ani.
Oricat de nerabdatori ati fi, nu intreprindeti nimic in acest sens inainte de opt sau zece luni. Nici copilul, nici dumneavoastra nu aveti nimic de castigat din acest lucru.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact