Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelusul in a cincea saptamana de viata - primele saptamani de viata ale copilului / bebelusului - >REGURGITARILE


x9e444xs42kfz
Este banal si deloc nelinistitor daca bebelusul regurgiteaza o cantitate mica de lapte in timp ce eructeaza, sau putin mai tarziu. Mirosul lui acid si aspectul de lapte prins dat afara inseamna pur si simplu ca digestia a inceput deja. Atata timp cat regurgitarile nu sunt abundente, nu au nici o influenta asupra curbei ponderale a bebelusului si el nu pare sa sufere din cauza aceasta, este inutil sa va nelinistiti. Este vorba de un "prea-plin" de care se debaraseaza.
Situatia este insa dificila daca regurgitarile sunt abundente, sistematice si se produc de mai multe ori dupa fiecare masa, uneori la mai mult de o ora. Acestea se apropie mai mult de varsaturi. Trebuie sa vorbiti despre ele cu medicul dumneavoastra, care probabil ii va face o radiografie.
Regurgitarile sunt deseori fenomene de reflux consecutiv unei proaste inchideri a cardiei (orificiul care inchide partea superioara a stomacului). Aceasta deschidere dispare de la sine pe la zece sau douasprezece luni. Pana atunci insa, trebuie sa luati numeroase precautii ca sa evitati aceste refluxuri acide. Daca nu, s-ar putea ca, de-a lungul timpului, sa provoace arsuri foarte dureroase ale peretelui esofagului. Aceste precautii sunt urmatoarele:
- sa-i dati mai des biberonul;

- sa-i inclinati salteaua patului cu aproape 30° ;

- sa-l culcati pe burta, ca sa evitati sa se sufoce regurgitand;

- sa-i dati, inaintea fiecarei mese, un medicament ca sa-i calmati contractiile stomacului.
In unele cazuri, mai rare, ce-i drept, dar mai grave, deschiderea stomacului poate fi o anomalie congenitala, ca de exemplu stenoza pilorului, ceea ce necesita o interventie chirurgicala. Doar o radiografie va indica daca varsaturile sunt importante si daca necesita interventie chirurgicala de urgenta.
In fine, nu trebuie sa uitam ca regurgitarile pot fi provocate, in absenta oricarei malformatii a stomacului, de o intoleranta alimentara a laptelui ales. Nu incercati sa-l inlocuiti din proprie initiativa. Doar medicul va putea sa va dea un sfat util si sa va indice cum sa hraniti bebelusul.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact