Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

baietii in primul de viata - primul an de viata ale baietilor - >NU FACE ASA, O SA CAZI...


Micutul nu are constiinta pericolului la aceasta varsta. Instinctele sale, total diferite de cele ale animalelor, nu-l avertizeaza ca este in pericol si ca, daca va cadea de pe masa, se va lovi foarte tare. Parintii trebuie sa-l invete toate lucrurile acestea. Ii vor spune ce este m3i898md73gzh permis si ce nu, ce este riscant si ce nu este, fiind atenti la ce se poate dovedi tentant si ce este cu adevarat periculos.
Cu toate acestea, se poate imagina cu usurinta ca un copil caruia i s-a interzis aproape totul, sub pretextul ca este riscant, nu se va mai aventura nicaieri si va ramane izolat in coltul sau. In realitate, un copil nu asa invata sa mearga, sa alerge, sa sara sau sa mearga cu bicicleta.
De altfel, se poate intampla sa nu cada. Sau sa cada fara sa se loveasca. Lucrul acesta insa va constitui o lectie importanta pentru data viitoare. Nu veti putea evita toate ranile si toate cucuiele. O data ce ati amenajat spatiul in modul cel mai simplu cu putinta, trebuie sa lasati copilul sa experimenteze. Nu puteti fi in spatele lui toata ziua, si, in plus, nu-i veti face nici un serviciu daca-l convingeti, inainte de a se aventura spre o noua descoperire, ca va cadea cu siguranta.
Cea mai mare parte a parintilor insista sa-si protejeze excesiv copilul, impiedicandu-l sa experimenteze. Nimanui nu-i place sa-si vada copilul lovindu-se. Mama este prima care-si spune: "Este vina mea, ar fi trebuit sa-l tin, sa nu-l las". Dar parintii au tendinta sa uite un lucru: posibilitatile copilului sunt mai mari in fiecare zi si el nu progreseaza decat prin antrenament, prin incercari si esecuri succesive, pana la stapanirea miscarii respective.


A supraveghea nu inseamna a proteja excesiv, iar a fi vigilent nu inseamna a impiedica.

-  In loc sa spuneti: "Stai, o sa cazi" (subinteles: "este sigur"), spuneti mai degraba: "Atentie, risti sa cazi" ("incearca, daca vrei, dar poti sa cazi").

-  Vedeti copilul catarandu-se pe o mobila instabila (de exemplu un scaun). In loc sa-l impiedicati, stati pe langa el. Daca reuseste, felicitati-l, spunandu-i ca a riscat. Daca se dezechilibreaza si cade, prindeti-l din zbor: "Vezi, mobila aceasta nu e solida. Fara mine te-ai fi lovit". Lectia va fi mult mai buna, pentru ca a fost traita.
De fiecare data cand e posibil, lasati copilul sa experimenteze el insusi, dar sub supravegherea dumneavoastra: va castiga in abilitate si isi va dezvolta simtul pericolului. Nu-l scapati insa din vedere!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact