Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

baietii in primul de viata - primul an de viata ale baietilor - >PRIMII PASICopilul va merge singur, ca toti ceilalti, intre zece si optsprezece luni. Varsta la care va merge depinde de dezvoltarea sa musculara si neurologica, de greutatea sa, de temperamentul si de timpul pe care-l petrece exersand. Nu trebuie sa va nelinistiti in privinta copilului care intarzie sa mearga. Nu este deloc lenes. Poate ca este atat de abil in mersul in patru labe incat nu vede de ce sa adopte o alta pozitie de mers. Poate ca pur si simplu asteapta momentul potrivit pentru a experimenta o noua pozitie.
Daca copilul trece in picioare de la o mobila la alta, daca este capabil sa stea singur in picioare in mijlocul unei incaperi, atunci momentul mult-asteptat este aproape. Puteti sa-l ajutati sa se antreneze incredintandu-i un taburet sau un scaun usor: va merge impingandu-l in fata lui si facandu-l sa alunece pe podea. Cel mai bine insa este sa faceti copilul sa mearga, de indata ce poate, tinandu-l de amandoua mainile, apoi doar de una singura.
Multor copii le este teama sa lase liber ultimul deget care le asigura echilibrul. De aceea nu trebuie deloc sa-i bruscati sau sa-i grabiti: vor da drumul degetului cand va veni momentul, cand mersul lor va fi dobandit o anumita stabilitate. q1k3710qy24ozn
Un lucru este sigur: pentru ca un copil sa dea drumul degetului mamei si sa faca primii pasi singur, trebuie sa doreasca sa mearga spre ceva sau sa faca placere cuiva. Daca simtiti ca este pregatit pentru acest lucru, stati la un pas sau doi de el. Apoi intindeti-i bratele: se va grabi sa ajunga la ele. Primii pasi se fac astfel cel mai adesea din intamplare: paraseste bratele tatalui, face un pas si se lasa sa cada in bratele mamei, sau invers. > ATENTIE!
Dati dovada de rabdare si calm. Nu este bine pentru el sa simta ca sunteti nerabdator sa treaca intr-o etapa pentru care nu se simte inca suficient pregatit. Dar, dimpotriva, daca va simte teama si va aruncati spre el de fiecare data cand risca sa cada, ii veti sugera ca a merge este un lucru foarte riscant.
In final, singurul lucru de facut este sa va jucati cu el si sa-l lasati sa experimenteze singur in restul timpului. Va ezita, va progresa sau uneori va da inapoi in urma unei experiente mai putin placute (cazaturi, lovituri etc). Intr-o zi insa, n-aveti nici o indoiala, se va "lansa".
Aceasta nu va insemna insa ca totul e rezolvat. Un timp va mai merge probabil in patru labe ca sa se deplaseze in deplina siguranta. Deseori, va incepe sa mearga fara sa stie sa se opreasca, si in final se va lasa sa cada in fund. In fine, saptamana de saptamana va castiga in stabilitate si in siguranta.

TREBUIE SA VA NELINISTITI DACA ARE TENDINTA SA MEARGA CU VARFURILE INSPRE INTERIOR SAU IN VARFUL PICIOARELOR?
Toate tendintele acestea sunt banale si nu trebuie sa le acordati prea mare importanta. Peste cateva luni, muschii picioarelor se vor dezvolta, iar problemele acestea neinsemnate vor disparea. Daca sunteti insa nelinistita, nu ezitati sa consultati pediatrul.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact