Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

baietii in primul de viata - primul an de viata ale baietilor - >NU VREA SA MANANCE NIMIC


Se intampla deseori ca un copil sa refuze mancarea sau sa nu accepte decat cateva lingurite. Mama, care a pregatit cu grija si atentie masa, accepta cu greu faptul ca bebelusul nu vrea sa manance. Daca aceasta lipsa de pofta de mancare dureaza mai multe zile, ea se va ingrijora pentru sanatatea lui si se va teme sa nu fie bolnav. Medicul, dupa ce a verificat daca cresterea copilului este normala, va incerca sa remedieze situatia, deseori fara efect. Mama va incerca atunci toate siretlicurile posibile ca sa-l faca sa manance: va insista, va alege felurile de mancare preferate, va incepe sa-i cante cantecele, sa-i povesteasca o istorioara sau sa-l aseze in fata televizorului in timp ce inghite cu greu. In zadar. Deseori rezultatul obtinut este contrar efectului scontat: mesele devin din ce in ce mai lungi si mai obositoare.
Ce-i de facut? Nimic. Un copil poate sa nu manance din mai multe motive: n-are pofta de mancare, este pe punctul de a face o raceala, nu-i place gustul unui aliment etc. Daca-i luati pur si simplu farfuria din fata, dupa putin timp (intre zece si cincisprezece minute) pentru a trece direct la desert, exista mari sanse sa recupereze la masa urmatoare. In aceasta situatie, nu exista nici un motiv sa va nelinistiti.
In schimb, daca va aratati nelinistea si daca transformati masa intr-un raport de forta, veti risca sa blocati comportamentul normal al copilului. De acum, fiecare masa va fi un moment de infruntare a vointei dumneavoastra cu cea a copilului. Cu cat veti forta copilul, cu atat se va incapatana sa refuze. Ceea ce nu-l va impiedica sa manance absolut normal cu tatal lui sau cu dadaca.


In special la ora mesei, refuzul bebelusului de a manca si insistentele mamei pot degenera rapid intr-un conflict. Nu va lasati antrenata in astfel de manifestari si cititi cu atentie urmatoarele recomandari: b4c962by14ooq

-  Nu pierdeti din vedere faptul ca masa trebuie sa fie un moment de veselie, de descoperire si de regasire. Fiti destinsa si refuzati sa va enervati in timpul mesei.

-  Tineti cont de preferintele alimentare ale copilului, dar aceasta nu trebuie sa va impiedice sa-l faceti sa incerce noi savori atunci cand se iveste ocazia.

-  Nu fortati niciodata copilul sa termine ce este in farfurie.

-  Este mai bine sa-i dati o cantitate mai mica de mancare, sa adaugati la nevoie un supliment de hrana, decat sa-i dati o cantitate mare daca nu prea-i este foame.
Nu-i dati sa manance, ca sa "compenseze", intre mese.

-  Nu fiti preocupata de curba sa ponderala.
Aveti incredere in organismul copilului. Este perfect capabil sa-si aprecieze singur nevoile alimentare. Daca respectati lucrul acesta, nu veti avea nici o problema.
Amintiti-va in fine ca, daca totul degenereaza intr-un conflict, nu trebuie sa "castigati" dumneavoastra cu orice pret. Este in discutie autonomia copilului.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact