Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

baietii in primul de viata - primul an de viata ale baietilor - >OTRAVIRE: CE-I DE FACUT?


Intoxicatiile acute reprezinta 2% din urgentele pediatrice. Cea mai mare parte a cazurilor nu sunt foarte grave, insa unele necesita interventie rapida si spitalizare.
Scenariul este aproape de fiecare data acelasi. Copilul, lasat singur un moment, este atras de o substanta care se aseamana cu ceva ce-i place, bomboana sau suc de fructe, sau pur si simplu o duce la gura din curiozitate. In realitate, era vorba de pastile de naftalina, de mucuri de tigara, de solutie pentru dezinfectat, de comprimate de aspirina sau de somnifere, lata cateva cifre semnificative: -in 30% din cazuri, produsul toxic inghitit de copil este fie un medicament, fie un produs de intretinere (detergent, solutii de curatat etc).

- in 75%, produsul nu era pus la locul lui, ci abandonat undeva la indemana copilului.

-  in 20% din cazuri, produsul periculos era transvazat intr-un ambalaj inofensiv (de exemplu, benzina, intr-o sticla veche de suc de fructe).
-incaperile cele mai periculoase sunt bucataria, baia, apoi pivnita, spalatoria, garajul etc.

CE-I DE FACUT?
Exista doua prioritati: sa va pastrati sangele rece si sa chemati imediat Salvarea. In lipsa, chemati medicul de familie, medicul de garda sau Politia Sanitara. Conteaza fiecare minut. Spuneti medicului la telefon varsta copilului, greutatea lui, natura produsului ingerat, cantitatea absorbita (aproximativ), ora absorbtiei si simptomele observate.


Nu luati in nici un caz nici o initiativa, decat sa duceti copilul la sectia de urgenta a spitalului cel mai apropiat. Modul in care trebuie sa procedati este diferit, in functie de natura produsului. Pentru a contracara actiunea unor anumite substante, trebuie sa obligati copilul sa bea multe lichide sau sa vomeze; pentru alte produse, lucrul acesta risca sa agraveze situatia. De exemplu nu trebuie sa faceti sa vomeze un copil care a inghitit produse corozive sau produse spumante, sau un copil care a lesinat.
Singurul lucru pe care-l pot face parintii in caz de intoxicatie este sa-si duca repede copilul intr-un spital, unde i se poate acorda ingrijire de specialitate.
Trebuie sa va luati urmatoarele masuri de precautie:


-  incuiati produsele toxice si nu lasati la indemana copilului medicamentele, produsele de menaj si orice alte substante periculoase.

-  Atentie la produsele cosmetice, la lichidele transparente, la ambalajele colorate si atragatoare.

-  Unele plante, flori sau bace sunt toxice: cereti sfatul unui farmacist.

-  in fine, trebuie sa aveti intotdeauna la indemana numarul de telefon al spitalului din regiunea dumneavoastra, precum si al medicului de familie.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact