Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

baietii in primul de viata - primul an de viata ale baietilor - >DORINTA DE EXPLORARE


Aceasta dorinta nu este noua: se poate spune ca bebelusul se naste nu numai cu dorinta, dar si cu nevoia de a explora si de a descoperi ceea ce-l inconjoara. Noile sale aptitudini fizice si mai ales faptul ca se poate deplasa, dau copilului de varsta aceasta o energie si o curiozitate care s-ar spune ca este fara limite.
Aceasta este inteligenta copilului: aceasta forta vitala care ii va facilita putin cate putin intalnirea cu lumea, interogarea ei, incercarea de a o intelege sau de a o modifica. Multiplicand experientele si explorarile, le va recunoaste si isi va insusi o suma nebanuita de cunostinte.
In consecinta, la varsta aceasta il veti gasi probabil insuportabil si obositor. Nu exista nici o carte pe care sa n-o fi facut sa cada din biblioteca, nici un sertar sa nu-l fi golit, nici un dulap pe care sa nu-l fi explorat. Nu-l mai auziti? Va repeziti dupa el. Este pe punctul de a explora prizele electrice sau de a rupe foile din caietul surorii lui. q1q6416qr88eqb
Bucurati-va! Aveti un copilas in plina forma, debordand de energie, inteligenta si curiozitate. Este prea mare acum ca sa ramana in tarcul lui. Jucariile lui nu-l mai intereseaza decat in mica masura. Ceea ce vrea sa descopere este ceea ce va intereseaza si va retine atentia si dumneavoastra. Deci, cel mai adesea, ceea ce ii este interzis.
Ca sa evitati sa-l urmariti pas cu pas prin casa pentru prevenirea sau repararea trasnailor, ca si pentru a nu-l inchide toata ziua in tarcul lui, exista cateva solutii:
-  Aranjati-i o camera (sau un colt de camera) perfect sigura: nici o priza electrica, nici un fir electric, nici un unghi ascutit neprotejat, nici un obiect casant etc. Puneti la dispozitia lui o lada sau un cos plin cu obiecte si jucarii pe care le va putea manipula, demonta, maltrata sau aranja dupa placul lui. In fine, lasati-l in incaperea aceasta, cand veti avea nevoie sa fiti singura un moment, fara sa puteti sa-l supravegheati (la telefon sau sub dus!).

-  Amenajati restul casei in functie de copil. Trebuie sa adaptati spatiul respectand regulile de securitate si protejand obiectele dumneavoastra pretioase. Nu cereti copilului sa ramana nemiscat ca sa evite sa rastoarne bibelourile si obiectele fragile. Daca ras­toarna vaza chinezeasca oferita de tanti Ursula, spuneti-va ca responsabilitatea este a dumneavoastra (ati neglijat sa o puneti in dulap), si nu a lui.

-  Nu veti putea proteja totul; deci, va trebui sa-i interziceti sa atinga anumite obiecte. Dar sa stiti ca, cu cat interdictiile vor fi mai putin numeroase, cu atat va fi mai usor sa-l faceti sa le respecte.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact