Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

baietii in primul de viata - primul an de viata ale baietilor - >LUNA A UNSPREZECEA: CINE ESTE BEBELUSUL?


Aceasta perioada este dominata de dezvoltarea masiva a capacitatii imaginative si a imitative. Aceste progrese sunt mai ales mentale, dar copilul pune si aptitudinile sale fizice in serviciul imaginatiei sale, ceea ce poate fi o adevarata incercare pentru persoana care se ocupa de bebelus toata ziua.
Imitatia se regaseste in toate domeniile si va deveni de acum modul principal prin care copilul va invata lucruri noi. Imitandu-va, va invata sa se dezbrace, sa se spele sau sa vorbeasca. Este capabil sa-si insuseasca comportamente pe care Ie-a observat la altii, adulti sau copii. O imita pe mama sa, atunci cand sterge masa sau prajeste mancarea si devine el insusi capabil sa ascunda obiecte pentru a o face sa le caute.
Unii copii, precoce in dezvoltarea motrice, sunt deja gata sa abordeze etapa decisiva a mersului. Unii sunt inca departe de acest stadiu si abia reusesc sa stea in picioare sau sa stea asezati bine. Aceste diferente sunt normale si nesemnificative. Cei mai multi copii incep sa mearga intre douasprezece si paisprezece luni. Cei care incep sa mearga mai tarziu decat ceilalti vor fi mai linistiti, vor cadea mai putin, pentru ca s-au antrenat in etapele precedente. Esentialul, la varsta aceasta, este sa lasati copilul sa experimenteze mersul, pe cat posibil, fara prea multe riscuri. u1d393us21zkv


Manipularea obiectelor devine din ce in ce mai bine coordonata. Copilul poate acum, imitandu-i pe adulti, sa tina un creion, sa introduca obiecte mici intr-o deschizatura, sa ridice un capac, sa-si desfaca incaltamintea etc. Mainile au de acum incolo roluri diferite si copilul poate face doua actiuni simultane: sa tina o jucarie cu o mana, in timp ce mananca cu cealalta, sa se mentina pe un scaun, aplecandu-se sa adune ceva etc.
Vocabularul se dezvolta pe masura intelegerii. Un bebelus caruia i s-a vorbit mult este acum capabil sa asculte la ordine simple de tipul "Du-te si cauta-ti papucii", "Da-mi ziarul", sau "Vino cu mine la bucatarie". Cand va aduce un obiect, o face cu o mare mandrie, care merita multumiri si laude.
In timpul acestei perioade, bebelusul pare intimidat de noile perspective pe care mersul i le va deschide. Pare mai putin intreprinzator decat in lunile precedente si unii dintre copii se lipesc chiar de mama lor, se agata de fusta ei, ca si cum le-ar fi teama sa se indeparteze... In asa fel incat uneori trebuie sa-i impiedicam.
In fine, atasamentul fata de tata devine mai puternic si toate jocurile violente pe care acesta le poate inventa sunt binevenite!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact