Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

baietii in primul de viata - primul an de viata ale baietilor - >INTELEGEREA LIMBAJULUI


La varsta aceasta, incep sa apara importante diferente de la un copil la altul la utilizarea limbajului. Dar aceste diferente nu au mare valoare in ceea ce priveste viitorul. Esentialul este ca bebelusul sa stie sa comunice si sa poata sa-si exprime clar placerea si neplacerea, adica ceea ce doreste si ceea ce refuza.
De fapt, cand stie un copil sa vorbeasca? Cutare mama va spune ca bebelusul ei stie sa vorbeasca din ziua in care este capabil sa pronunte silabe simple sau duble (tata, po etc), deoarece ea insasi le interpreteaza, deci asimileaza cuvinte. Alta mama va spune despre copilul ei ca vorbeste numai in ziua in care va sti sa rosteasca cuvinte corecte, pronuntate fara ambiguitate si asociate sensului lor exact. p3z7224pv59jip
Lucrul acesta nu are importanta: esentialul este sa poata dialoga. Fiecare copil, in felul sau, este unic si minunat.
In cursul lunilor trecute, bebelusul si-a ascutit capacitatea de imitatie. Se poate amuza repetand un mare numar de sunete sau de onomatopee. El rosteste in special silabe pe care le poate repeta la nesfarsit. "Tata", sau "ng", poate insemna totodata "aici", "vreau asta" sau "mi-e foame".
El poate, de asemenea, sa vorbeasca un anumit timp o limba incomprehensibila, dar in care se recunosc cu claritate accentele si inflexiunile intalnite in discursurile adultilor.
In fine, unii dintre ei rostesc deja cateva cuvinte inteligibile, care au dobandit o semnificatie precisa, chiar daca sunt incorecte, necorespunzand cuvintelor reale, sau sunt pronuntate incorect. Acelasi cuvant, "pi" pentru "pisica" de exemplu, poate insemna "iata pisica", "unde este pisica? ", "animalul acesta este o pisica?" etc.

CUM APAR PRIMELE CUVINTE?Copilul care se joaca pronuntand "tatata..." sau "mamama..." intelege repede placerea si incurajarile tatalui sau mamei sale, fericiti sa se auda strigati. Aceste reactii vin sa intareasca bebelusului ideea ca silabele care vor urma vor fi importante. Dimpotriva, absenta reactiei la "tututu...", de exemplu, nu va fi atat de stimulativa. Copilul, incurajat de raspunsul adus la "mamama..." va spune aceleasi sunete ca sa produca aceleasi efecte. In fine, se va folosi de aceste sunete ca sa-si cheme parintii in absenta lor.
Ne aflam inca departe de adevaratul limbaj, cand copilul va putea exprima cu ajutorul cuvintelor ceea ce doreste sa comunice, dar aici inceputul este intr-adevar evident.
> ATENTIE!
Nu trebuie sa confundam ceea ce pronunta bebelusul cu ceea ce este capabil sa inteleaga. Parintii obisnuiesc sa spuna despre copilul lor care inca nu vorbeste, ca "intelege tot".
"Vocabularul activ" este constituit din totalitatea cuvintelor pe care le pronunta copilul in functie de maturitatea sistemului lui fonator. Dezvoltarea acestuia necesita un antrenament indelungat. "Vocabularul pasiv" reprezinta ceea ce copilul este capabil sa inteleaga si este mai bogat decat ne imaginam.
Spre sfarsitul primului an, copilul cunoaste rolul simbolic al cuvintelor: el stie ca acestea pot sa numeasca obiectul prezent, dar in acelasi timp si sa invoce obiectul absent sau sa numeasca reprezentarea lui (imaginea). Are un vocabular bogat compus din substantive comune, dar si verbe de actiune, adverbe si adjective. Este capabil sa indeplineasca cereri ca "ia puloverul albastru care este pe scaun", ceea ce presupune deja o intelegere de o mare complexitate.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact