Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

baietii in primul de viata - primul an de viata ale baietilor - >INTERDICTIILE


Desi v-ati amenajat interiorul pentru a elimina orice pericol pentru copil, unele comportamente trebuie interzise. Cu cat mediul sau inconjurator va fi mai variat si mai stimulativ, cu atat bebelusul se va simti mai bine aici. Pentru dezvoltarea sa, o ambianta plina de toleranta si de destindere va fi mereu preferabila unei educatii bazate doar pe exigente si mustrari. De aici rezulta necesitatea de a-i amenaja un spatiu unde va putea sa-si exprime liber si fara risc creativitatea.

CE VETI INTERZICE?
Depinde de toleranta dumneavoastra. Veti interzice tot ce prezinta un pericol direct pentru copil: fir electric, priza electrica, usa cuptorului, placa electrica, obiecte casante (din sticla) sau ascutite, obiecte mici (risc de sufocare) etc. h5v9321hx13zqg
Este indicat de asemenea sa interziceti copilului sa atinga anumite obiecte pe care nu puteti sa le puneti sub cheie, dar pe care le-ar putea strica sau deregla: casetofon, televizor, carti, canapea din piele de culoare deschisa etc. Intram aici in domeniul "lucrurilor interzise, de lux", la care unii adauga interdictia de a intra in cutare sau cutare incapere (cel mai des sufrageria si bucataria).
In momentul in care veti hotari ceea ce veti tolera si ceea ce veti interzice, va trebui sa va ganditi la punctele urmatoare:

1. Cu cat ii veti pune mai multe interdictii, cu atat ele vor fi mai greu de respectat. Este mai bine sa fie mai putine, dar sa fiti fermi.
2. Ceea ce este interzis luni, trebuie sa fie la fel si marti, sau o ora mai tarziu. Acelasi lucru este valabil si pentru ceea ce este permis. Numai asa copilul va invata repede sa inteleaga si sa respecte regulile dumneavoastra. Nu este indicat sa fie pacalit, dupa "obicei". Este mai bine sa-i spuneti un da ferm decat sa-l lasati sa creada ca "nu"-urile dumneavoastra sunt elastice.
3.  Un copil caruia i se interzic prea multe lucruri sau experiente, care trebuie mereu sa-si reprime energia si dorinta de activitate, sfarseste prin a deveni fie prea agresiv, fie inactiv si sters.
in fine, ceea ce interziceti trebuie sa fie rezonabil, in functie de nevoile copilului.CUM SA PROCEDATI PENTRU A-L FACE SA INTELEAGA CA UN LUCRU ESTE INTERZIS?
Insotind gestul cu cuvantul:

1. Spuneti un "nu" foarte ferm, dar fara agresivitate, cu vocea si cu capul. Cuvantul "nu" este urmat de efect, adica, daca nu este ascultat, interveniti din nou.
2. Va indreptati spre copil, il luati de mana ca sa-l indepartati de obiectul/locul interzis si incercati sa-i starniti interesul cu un alt lucru, dandu-i o jucarie, de exemplu. Adica, sa compensati "nu"-uriie dumneavoastra cu "da"-uri incurajatoare si propuneri de inlocuire.
Este absolut normal ca el sa se intoarca, imediat sau mai tarziu, spre ceea ce i-ati interzis. O va face uneori privindu-va direct in ochi si cu zambetul pe buze. In afara de atractia pentru acest obiect, el vrea sa verifice sensul valorii cuvantului dumneavoastra.
De aici reiese importanta repetarii acestui "nu" ferm, la fiecare tentativa. Nu trebuie sa se indoiasca de hotararea dumneavoastra. dumneavoastra sunteti adultul si nu trebuie sa-l lasati sa creada ca ar putea deveni stapanul dumneavoastra prin santaj sentimental. Acestea fiind spuse, nu trebuie sa uitati ca scopul educatiei nu este, in esenta, de a face din bebelus un copil de o ascultare oarba si cuminte ca un urs din plus, ci un copil fericit si deschis. El va accepta interdictiile dumneavoastra daca le simte justificate si adaptate pentru varsta lui. El va asculta ca sa va faca placere, daca stiti sa creati cu el raporturi de incredere si gentilete, daca-i vorbiti cu calm, fara dorinta de a-l "imblanzi" sau de a-i impune cu orice pret vointa dumneavoastra.
Trebuie sa stiti, in fine, ca este benefic pentru copil sa stie ca cineva vegheaza, cineva stie unde merge si poate sa-i serveasca drept pavaza. In disciplina, trebuie sa-l invatati, cu blandete, sa se domoleasca si sa-si infranga unele elanuri, si de asemenea sa-si exerseze libertatea intr-un mod responsabil.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact