Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelusul in a parta saptamana de viata - primele saptamani de viata ale copilului / bebelusului - >LEGANATI BEBELUSUL

v5t3219vn72lvh

Odinioara, bebelusii erau culcati in leagane suspendate in chingi sau balansate usor cu piciorul. Doicile si mamele stiau bine ca, fiind obisnuiti cu leganatul "acvatic" al pantecului matern, bebelusii se linisteau si dormeau mai bine. Ii acompania un cantec fredonat in ritmul leganatului. Astazi, moda si tehnica vin in ajutor, copilasii sunt culcati in patuturi imobile, iar cutia muzicala a inlocuit cantecul de leagan. Unii profesionisti afirma ca bebelusii nu trebuie luati prea mult in brate, pentru ca exista riscul de a-i face capriciosi. Astazi, ei nu mai sunt leganati, nu mai au nici leagan, nici cantece de leagan.
Ce pacat! Leganatul bebelusului instalat confortabil intr-un sezlong, nu numai ca nu-l face mai dificil, dar il ajuta sa dobandeasca o securitate interioara care este un bun pretios. Ce idee despre lume poate avea un micut care tocmai a venit pe lume? Aceea a unei lumi reci, unde esti lasat singur in fata indispozitiilor tale, sau cea a unei lumi pline de caldura, unde brate primitoare vin in ajutorul tau? Unii cercetatori incep sa scoata in evidenta ca efectele contactelor corporale stranse intre mama si bebelus sunt nu numai psihologice, ci si biologice. La puii de sobolan, hraniti la fel, sunteza proteinelor se face mai bine deca mama i-a lins.
Bebelusul dumneavoastra are colici? Accese de plans pe care nu le intelegeti? Daca instinctul si simtul dumneavoastra matern va imping sa-l luati in brate si sa-l leganati cu tandrete, nu ezitati s-o faceti. Puneti-I la pieptul dumneavoastra si cantati-i un cantec linistitor pe care vi-l amintiti din copilarie. Nu puteti sa-i faceti mai multa placere. Nu poate sa adoarma? Asezati-va aproape de pat, puneti usor o mana pe el si cantati incetisor, in ritmul respiratiei lui, apoi din ce in ce mai incet. Nu va opriti din cantat, chiar daca nu cunoasteti cantece de leagan. Cel mai frumos va fi cel pe care-l veti inventa, cu cuvintele dumneavoastra, in special cuvinte care-l linistesc: tata, mama, prenumele lui etc.


> ATENTIE!
Nu veti reusi sa potoliti copilul, sa-i creati un climat linistit, decat daca sunteti calma si linistita. Este inutil sa va prefaceti ca sunteti calma, daca este ora trei dimineata si daca mai degraba va vine sa-l inchideti intr-un dulap ca sa va intoarceti in pat sa dormiti. La varsta aceasta, bebelusul este in legatura directa cu emotiile dumneavoastra reale: el nu va simti decat tensiunea dumneavoastra interioara si nerabdarea de a-l adormi. Daca nu va simtiti in stare sa fiti afectuoasa si tandra, lasati-l mai bine in patul lui impreuna cu cutia muzicala si ajutati-l sa-si gaseasca degetul mare, decat sa-i transmiteti un surplus de nervozitate...
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact