Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

fetitele in primul de viata - primul an de viata ale fetitelor - > Acum, bebelusul nu mai plange atat de des si va este mai usor sa intelegeti motivele acestor crize. Inca plange de foame, dar la ore fixe, caci apetitul lui s-a reglat. De asemenea, puteti sa-l faceti sa aiba rabdare daca este nevoie, dandu-i ceva de rontait. Plansetele de durere sunt caracteristice: ascutite, violente, daca durerea este brusca si puternica, mai tanguitoare daca este vorba de o jena puternica sau de o durere intermi­tenta. La aceste tipete, este mai usor sa faceti fata, caci bebelusul stie deseori sa arate cu mana unde il doare. In caz de otita, de exemplu, isi va duce mana la ureche si acest lucru va fi un bun indiciu.
Daca plansetele erau si pana acum diferentiate, la aceasta varsta copilul poate sa planga si din motive care nu existau pe vremea cand era un nou-nascut.

1. PLANGE DE PLICTISEALA, DE SINGURATATE
In cursul acestor luni, bebelusul are nevoie, atunci cand se trezeste, sa descopere si sa invete lucruri noi. Va tipa daca-l lasati singur in patul lui, pentru ca nu are mare lucru de facut acolo: furnizati-i "materiale" (jucarii sau alte obiecte) care ii vor permite sa exerseze si-l vor tine "ocupat" pentru un timp.

Copilul are nevoie de asemenea de com­panie. Decat sa stea singur in camera lui, in timp ce dumneavoastra va indeletniciti cu activitatile casnice, ii va face mare placere sa va insoteasca, asezat in scaunul lui pliant sau pe jos, pe burta, tarandu-se din incapere in incapere, in timp ce dumneavostra faceti menajul, va spalati sau pregatiti mancarea, li place sa va vada miscandu-va. Ii place sa va auda vocea atunci cand comentati tot ce faceti. Ii place sa fie langa dumneavoastra si are nevoie de aceasta dulce complicitate.

2. PLANGE DE FURIE SI DE FRUSTRARE


Aceste doua sentimente pot sa-l stapa­neasca pe copil atunci cand este impiedicat sa faca ceva ce doreste. Capacitatile lui fizice si intelectuale sunt din ce in ce mai mari. Putin cate putin, va deborda de dorinta de a atinge tot, de dorinta de a descoperi lumea. Dar exista doua impedimente majore: - Neputinta sa, incapacitatea sa fizica de a face ceea ce doreste, pentru ca este prea mic si pentru ca dorintele lui sunt in avans fata de dezvoltarea lui fizica; lucrul acesta il infurie.
- Refuzurile si interdictiile dumneavoastra, atunci cand il indepartati de prizele electrice, de vaza cu flori sau de tot ce poate fi periculos pentru el sau pentru obiect. Aceasta frustrare resimtita din cauza faptului ca trebuie sa-si tempereze elanul poate de asemenea sa-l faca sa planga.
Nu exista nici o solutie: trebuie ca fiecare copil sa invete, putin cate putin, sa suporte frustrarea. Puteti sa-l ajutati, limitand interdictiile, incurajandu-i tentativele si indepartandu-l cu blandete de ceea ce este interzis, fara sa-l pedepsiti niciodata pentru o curiozitate naturala si perfect legitima. 3. PLANGE DE FRICA

Copilul dumneavoastra este de acum capabil sa anticipeze si poate plange de frica, de exemplu, recunoscandu-l pe medicul care i-a facut vaccinul luna trecuta. Nu-I certati: este dovada memoriei bune si a inteligentei lui.
Ii poate fi insa frica de persoanele necunoscute, ceea ce-l face sa se refugieze in spatele dumneavoastra in situatii neobisnuite.
In aceste situatii, nu-l bruscati: el traverseaza o noua faza, temerile sale sunt reale si are nevoie de dumneavoastra ca sa-l linistiti. Luati-I in brate, aratati-i obiectul lui favorit si respectati-i frica: astfel, va reusi sa aiba incredere in el insusi.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact