Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

fetita in primul de viata - primul an de viata ale fetelor - >ORA DE CULCAREDeseori, la varsta aceasta, bebelusul incepe sa adoarma mai greu. Copilul, care pana acum adormea linistit, pe saturate, protesteaza vehement cand este pus in pat si lasat singur in camera sa. Trebuie sa stim ca plansetele acestea nu sunt un capriciu, ci deseori dovedesc o teama reala si constituie o revendicare legitima.
De ce plange copilul? Copilul de varsta aceasta are deja constiinta existentei sale si intretine raporturi complexe cu apropiatii lui. Orice separare este greu de suportat, iar ora cand e dus la culcare si lasat singur echivaleaza, pentru el, cu un abandon. Daca este tinut toata ziua in afara casei, neintalnindu-si tatal si mama decat spre ora sase sau sapte seara, el suporta foarte greu sa fie separat din nou de ei dupa o ora. Daca tatal lui se intoarce acasa la o ora mai tarzie decat ora lui de culcare, el va face tot posibilul sa-l astepte. Stie, de asemenea, ca viata familiei continua intr-o alta incapere, si suporta cu greu sa fie tinut departe de ea.

CE-I DE FACUT?
Solutia consta in a-i oferi copilului sprijinul afectiv necesar, dar si a-l duce la culcare dand dovada de o anumita fermitate. Copilul trebuie, de asemenea, sa invete sa adoarma singur. A-l lua in brate sau a-i tine companie de fiecare data cand protesteaza ca-l lasati singur, n-ar face decat sa agraveze problema acestor treziri nocturne. I1y3923ib63ule
> IATA CATEVA IDEI DESPRE FELUL CUM SA PROCEDATI-  Este important sa cunoasteti ora la care trece "Mos Ene". Aceasta ora, aproape aceeasi in fiecare seara, este ora la care copilul va adormi cel mai bine. Ea depinde, in parte, de ora ultimei mese si, implicit, de timpul siestei.

-  O ora de culcare "rezonabila" este cea care tine cont de timpul pe care copilul are nevoie sa il petreaca in fiecare seara cu tatal si cu mama sa- timp de intalnire, de jocuri, de mangaieri, nu numai timp de masa si de baie. Nu este grav sa culcati copilul la ora noua, in masura in care poate dormi cat doreste in timpul zilei.

-  Unor copii, in momentul in care li se face somn, le creste starea de activitate si de enervare, in loc sa se incetineasca ritmul. Este bine sa stiti sa interpretati corect starea aceasta de excitatie nervoasa. Pentru acesti copii, sfarsitul zilei trebuie sa fie calm si linistit. Baia facuta seara da uneori rezultate bune.

-  Ca sa ajutam bebelusul sa faca fata temerii de separare caracteristice acestei varste, este bine sa aplicam un ritual de culcare. Un sfert de ora de mangaieri, soapte si gesturi obisnuite, repetate in fiecare seara, destind si dau siguranta copilului.

-  In fine, sa nu uitam de ursuletul din plus sau de un alt fetis, un leac atat de eficient impotriva singuratatii...

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact