Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

fetita in primul de viata - primul an de viata ale fetelor - >OBIECTUL TRANZITIONAL


Numit uneori "dudu", "nene", "dodo" etc, dupa numele pe care-l va inventa copilul (sau numele pe care l-a folosit deja fratele mai mare), obiectul tranzitional este termenul pe care psihologii il folosesc pentru a desemna un obiect care va deveni fetisul copilului. Acesta este un obiect ales si iubit in asa masura incat nu va mai vrea sa se separe de el.

DESPRE CE OBIECT ESTE VORBA? l4x1722lz33jxn
Este vorba despre obiectul indragit pe care bebelusul il are frecvent la indemana. Deseori este un obiect asociat patului: un scutec din panza care este pus sub capul bebelusului, cearsaf, cuvertura, batista, animal din plus. Dar se intampla cateodata ca un copil sa se ataseze de un obiect mai ciudat: camasuta din lana, sac de dormit, biberon, manusa de vase etc.
Se intampla uneori, de asemenea, ca un gest anume sa fie asociat cu obiectul: lana scamosata, cearsaf tras intre degete, batista frecata de nas etc.
In final, obiectul nu are importanta: copilul este cel care-l va alege si-l va impune. Indiferent daca este practic sau imposibil de spalat, frumos sau urat, acest fetis se va murdari in final, se va zdrentui, dar va fi indispensabil si adorat.

EXISTA OBIECTE TRANZITIONALE BUNE SAU RELE?
Pentru copil, nu. Alegerea lui este intotdeauna buna. Pentru mama, in schimb, obiectul bun va fi cel care exista in mai multe exemplare, care nu este prea voluminos si care poate fi spalat in masina automata.

DE CE PREFERA COPILUL CUTARE OBIECT Sl NU UN ALTUL?
Exista niste reguli misterioase care determina alegerea copilului. Dintre toate obiectele care sunt in patul lui, el se va atasa de unul singur in mod special, adeseori fara stirea parintilor, care vor intelege abia dupa ce alegerea a fost facuta, atunci cand copilul va insista sa poarte cu el peste tot acest obiect. Se poate spune doar ca simtul mirosului si al pipaitului intervin cu siguranta in mod preponderent in alegerea unui anumit obiect.

DE CE APARE ACUM ACEST FETIS?
Pentru psihologi, aceasta faza este corelata cu teama de separare, normala la varsta aceasta. Obiectul iubit apare ca o reasigurare pentru a lupta impotriva acestei temeri. Alegerea se efectueaza intre sase si douasprezece luni si povestea aceasta de dragoste va dura, uneori, intre trei si sase ani.

TOTI COPIII AU UN FETIS?
Aparent, nu. Copiii care-si sug cu aviditate degetul mare sau suzeta par sa fie cei care nu-si aleg un obiect tranzitional. Cu toate acestea, cautand bine, se gaseste frecvent ceva foarte discret, un gest, un tic, de exemplu, care face oficiul obiectului tranzitional.


Nu se stie de ce unii copii, putini la numar, nu au un obiect tranzitional. Ce este sigur, este ca nimeni n-a scos in evidenta diferente clare asupra planului dezvoltarii generale sau psihologice intre acesti copii si cei care tarasc dupa ei, ani de zile, un urs vechi si zdrentuit.

CARE ESTE ROLUL OBIECTULUI TRANZITIONAL PENTRU COPIL?
Rolul este rrjultiplu si intotdeauna foarte important.

- Pentru bebelusul care incepe sa ia cunostinta de indepartarea temporara a mamei sale, fetisul vine sa o inlocuiasca. El este o "mama" care-l linisteste, dar si o "mama" care-i permite sa-si exprime sentimentele contradictorii, fara tema represaliilor- o "mama micuta", pe care o poate domina.

- Cand depaseste varsta de copil mic, fetisul este un obiect care-i permite sa-si rega­seasca securitatea pe care bebelusul o avea inainte cuibarindu-se in bratele care-l ocroteau, pline de dragoste. Bineinteles, creste, devine mai independent, dar nu fara o oarecare frica si nostalgie...


- Mai aproape de el decat orice alt obiect, fetisul reconforteaza si consoleaza. In caz de oboseala sau suparare, el il ajuta sa se recupereze. Carat peste tot, da un sentiment de securitate in fata situatiilor noi sau nelinistitoare (o vizita la medic, de exemplu).

- In fine, strans langa el seara in pat, acesta il ajuta sa lupte impotriva temerilor nocturne. Cand te gasesti singur in camera ta sau daca te trezesti la ora cand monstrii din vis se ratacesc pe langa pat, este bine sa-ti ascunzi fata si sa simti un miros cunoscut...

POATE FI SUPRIMAT ACEST FETIS?
Nu va sfatuiesc deloc, daca este foarte atasat de el. Parintii nu trebuie sa intervina in relatia aceasta pe care copilul o creeaza din necesitate. Aceasta etapa detine un loc important in dezvoltarea lui. Nu trebuie spalat decat cu acordul copilului, doar daca aveti un altul, identic, sa i-l oferiti in schimb. Chiar daca il maltrateaza, il rupe sau il loveste, trebuie sa ne ferim sa intervenim.
Unii copii nu sunt fideli acestui obiect, altii il pastreaza ani de zile. Parintii nu pot decat sa astepte ca bebelusul sa renunte singur la el. De aceea, trebuie sa fie foarte atenti ca acest obiect sa nu fie nici uitat, nici pierdut: ar fi o adevarata drama, iar copilul ar adormi foarte greu fara el.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact