Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Copilul in primul de viata - primul an de viata ale copilului / bebelusului - >MASA DEVINE O PROBLEMA


Este deseori cazul la varsta aceasta, din doua motive, ambele legate de stadiul dezvoltarii copilului. Primul este ca se afla in plina faza exploratorie: ii place sa apuce, sa manipuleze obiectele, sa le atinga. Cel de-al doilea este dorinta de independenta, l-ar placea mult sa faca anumite lucruri singur, dar stangacia il impiedica deseori sa o faca. Mesele sunt pentru el o ocazie exceptionala de descoperire: ce bucurie sa incerce cu degetele consistenta piureului sau sa apuce singur biberonul!... Bineinteles, rezultatul nu este intotdeauna fericit. Dar ar fi pacat sa nu profitati de timpul meselor pentru a-l lasa sa exerseze sa apuce, sa duca la gura si sa manipuleze obiectele ce-l inconjoara.
Pentru el, hrana este mai interesant de manipulat si de dus la gura. De aici rezulta frecvente conflicte cu cel care-l supravegheaza in timpul meselor:


- copilul vrea sa apuce lingura si biberonul, sa manance singur, cu degetele, murdarindu-se; q5n5713qc71nem

-  dumneavoastra vreti sa-l faceti sa manance ca sa stiti exact cat a mancat, si pentru ca totul sa mearga repede, fara ca bebelusul sa se murdareasca.
Atunci cand copilul vrea sa manance singur, este bine sa-l incurajati. Daca refuzati lucrul acesta, riscati sa compromiteti viitorul lui statut de persoana independenta. Chiar daca mananca mai putin decat atunci cand va zbateti sa tineti lingura in mana, masa aceasta se dovedeste infinit mai utila pe planul dezvoltarii lui. Deci va fi, in final, un proces educativ, in sensul cel mai bun al cuvantului.
Ca sa deveniti rabdatoare, spuneti-va ca un copil care exerseaza mult va fi mai repede mai independent si mai abil decat un altul. Incercati sa va convingeti ca rezultatul este una dintre primele forme ale creativitatii sale... si stergeti totul cu o carpa (un burete). CUM INVATA SA MANANCE?
In general, la varsta aceasta, apuca bucatelele de hrana intre degetul mare si urmatoarele doua degete. Daca bucatica ii aluneca dintre degete, ii va fi foarte greu s-o recu­pereze. Ca sa duca la gura, in general, isi sterge gura cu mana plina de mancare. In concluzie, este de o mare stangacie si risipeste mancarea. Cand oboseste, in urma acestui exercitiu dificil, sfarseste prin a arunca pe jos continutul farfuriei!


PUTETI SA-L LASATI SA MANANCE SINGUR?
Ii va placea tot ce poate apuca cu degetele si poate duce la gura. lata cateva alimente ce pot fi servite sub forma de bucati mici:


- cereale (fulgi de porumb, cereale cu miere etc);

- paine prajita, piscoturi, biscuiti...;

- morcovi sau cartofi copti, taiati marunt;

- mazare;

- bucatele de omleta;

- branza moale;

- carne tocata sau bucatele de peste.
> IDEI
  Alegeti un scaun nu prea inalt (cu masuta) sau un scaun inalt cu baza lata.

-  La nevoie, intindeti pe jos o panza cerata sau un ziar.

-  Dati-i o lingura, chiar daca nu stie sa o foloseasca. In timp ce va incerca sa o foloseasca, veti putea sa-l hraniti linistit cu alta. Cand s-a plictisit de lingura, dati-i sa rontaie un biscuit sau puneti-i la dispozitie o farfurioara cu putina mazare: ii va da o ocupatie si va stimula dorinta lui de independenta.

-  Lasati-I sa se descurce singur cat mai mult posibil.

-  De indata ce simtiti ca mai mult se joaca decat mananca (bebelusul arunca pe jos din pura placere), luati farfuria si puneti punct mesei.
In concluzie, aveti rabdare si lasati copilul sa cerceteze singur alimentele. Este singurul mijloc de a spori placerea meselor si de a-l face sa devina autonom si sa invete sa manance corect.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact